Σε αντιπαράθεση ήρθαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, στο οποίο παρέστησαν οι 44 αρχηγοί των κρατών της Ευρώπης που παρευρέθηκαν στην άτυπη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο την ώρα του δείπνου και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί, δυναμιτίζοντας την πολιτισμένη ατμόσφαιρα.
«Βλέπουμε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της ένωσης κλιμακώνουν την ένταση αντί να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω το ακόλουθο. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για την κυριαρχία, τη γη, τα δικαιώματα και τους νόμους οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε:
«Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν από τους γείτονές μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες εντάσεις, υπό το πρίσμα της ενότητας. Για μια μόνιμη λύση, τα δεδομένα στο νησί της Κύπρου πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας υπό το φως αυτής της αλήθειας. Εύχομαι οι συναντήσεις μας να είναι καρποφόρες. Θα ήθελα να δηλώσω ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για διάλογο προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ευρωπαϊκές χώρες και να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως μετά και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Ακραία προκλητικός ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου: «Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα»
Με το πέρας του δείπνου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε στην ένταση που σημειώθηκε μεταξύ του ίδιου και του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «Ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και έβγαλε λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».
Επανέλαβε, μάλιστα, την απειλή του ότι «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», αυτή τη φορά από Ευρωπαϊκό έδαφος: «Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Όποιος μας ενοχλεί, μας επιτίθεται, εμείς θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά. Όπως εσείς καταλαβαίνετε, έτσι κι αυτοί έχουν καταλάβει σε τι αναφερόμαστε».
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi sonrasında basın toplantısında konuşuyor https://t.co/FGPFs20rHq
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) October 6, 2022
Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζητά από τον Ερντογάν ο Μακρόν
Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του ζήτησε να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου -τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες- που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.