Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ θα κρίνουν ποιος θα κινεί τα νήματα στο Κογκρέσο και πόση ελευθερία κινήσεων θα έχει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τα επόμενα δύο χρόνια, ως τις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι υποψήφιος.
Η ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία των ΗΠΑ, το ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξαρτάται πλέον από την άγνωστη προς το παρόν έκβαση των αμφίρροπων αναμετρήσεων σε τρεις πολιτείες, τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων παρά τα μάλλον «απογοητευτικά» αποτελέσματα του συντηρητικού κόμματος, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά περί «κόκκινου κύματος» που θα σάρωνε το Κογκρέσο.
Η εκπροσώπηση τριών πολιτειών –Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια– στη Γερουσία δεν έχει ακόμη κριθεί. Από αυτές εξαρτάται ο έλεγχος του σώματος.
Στις φετινές εκλογές ανανεώνονται 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Μέχρι σήμερα, το σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), με την ψήφο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπάιντεν διατηρεί τις ελπίδες του να ανατρέψει τα εις βάρος του προγνωστικά και να κρατήσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Παραδοσιακά οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δεν ευνοούν το κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν 48 έδρες στη Γερουσία έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Ειδικότερα, από τις 35 έδρες της Γερουσίας που κρίνονται στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 12 (σε Βερμόντ, Ιλινόι, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέτικατ, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη, Νιου Χάμσιρ, Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Πενσιλβάνια, Χαβάη) και οι Ρεπουμπλικάνοι 20 (Άινταχο, Άιοβα, Αλαμπάμα, Αλάσκα, Άρκανσο, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισούρι, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Οκλαχόμα [2], Ουισκόνσιν, Οχάιο, Φλόριντα).
Η εκπροσώπηση της Τζόρτζια στη Γερουσία οδεύει προς επαναληπτικό γύρο τον Δεκέμβριο, καθώς ούτε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ ούτε ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Γουόκερ (πρώην άσος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, τον στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ) εξασφαλίζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα του επαναληπτικού γύρου στην Τζόρτζια ενδέχεται να αποδειχθεί άνευ σημασίας όσον αφορά τον έλεγχο της Γερουσίας. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι επικρατήσουν τόσο στην Αριζόνα όσο και στη Νεβάδα, τότε θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων μένει να καταμετρηθεί σε αυτές τις πολιτείες.
Τζο Μπάιντεν: Πρόθεσή μου να είμαι ξανά υποψήφιος
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμα που απηύθυνε αργά το βράδυ της Τετάρτης μίλησε για τις ενδιάμεσες εκλογές αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στη χώρα,πριν την ολοκληρωμένη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές «μια καλή μέρα για τη Δημοκρατία και μια καλή μέρα για την Αμερική».
Τόνισε δε ότι «ο αμερικανικός λαός μίλησε, δείχνει ότι η Δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε», επισημαίνοντας ότι οι εκλογές έγιναν «χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση».
«Δεν ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι έδειξαν τις ανησυχίες τους» συνέχισε ο Μπάιντεν. « Μετά από μια μεγάλη περίοδο εκστρατείας, μπορώ να πω ένα πράγμα: Δεν είναι ποτέ καλό στοίχημα, το στοίχημα ενάντι στην Αμερική. Δεν υπάρχει τίποτα πέραν των δυνατοτήτων μας, αν είμαστε ενωμένοι. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ποιοι στον διάβολο είμαστε».
Όπως ανέφερε «ενώ ο Τύπος και οι ειδικοί προέβλεπαν ένα τεράστιο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη», σημειώνοντας ότι πολλά αποτελέσματα σε βασικές περιφέρειες εξακολουθούν να καταμετρώνται.
«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου και ο αμερικανικός λαός κατέστησε σαφές ότι περιμένουν από τους Ρεπουμπλικάνους να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και μαζί μου», είπε ακόμα.
Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να υποστηρίξω καμία πρόταση των Ρεπουμπλικανών που θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό» και «δεν πρόκειται να αποχωρήσω από τις ιστορικές δεσμεύσεις που μόλις λάβαμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.
Είπε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα των αποφάσεων της διακυβέρνησής του σε υποδομές, οικονομία και διαχείριση της πανδημίας, αν και πλέον δεν ελέγχει τις ζωές μας, όπως επισήμανε.
Μετά την επιστροφή του από την Σύνοδο Κορυφής στην Ινδονησία προανήγγειλε ότι θα καλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες για να δουν τις επόμενες κινήσεις του όπως είπε.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος δεν θα στηρίξω κανέναν που δεν θα στηρίξει την πολιτική μείωσης του πληθωρισμού συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν κι άλλους φόρους.
Πρέπει να κοιτάξουμε τη μείωση της φορολογίας για την μεσαία και εργατική τάξη είπε μεταξύ άλλων.
Δεν θα στηρίξω σε καμία περίπτωση όποιον στηρίζει αλλαγές στο ιατρικό σύστημα και την περίθαλψη» τόνισε μεταξύ άλλων.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές των ΗΠΑ αι αυτό το μέλλον είναι όσο πιο φωτεινό μπορεί να είναι. Ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος για το μέλλον αυτής της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Αισιοδοξία που αντλεί από τους νέους που έχει μιλήσει.
«Δεν είναι ποτέ καλό στοίχημα να ποντάρεις απέναντι στις ΗΠΑ, τόνισε πριν ξεκινήσουν ο ερωτήσεις των δημοσιογράφων».
Για τα επόμενα δύο χρόνια είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει τίποτα διαφορετικό. Το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας που περνάμε, χρειάζεται χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα είπε αναφερόμενος στις υποδομές κυρίως.
Μίλησε για αξιοπρέπεια και τιμή με την οποία ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον. Θέλω να χτίσω την χώρα από κάτω προς τα πάνω και τρίτον είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από τα χέρια του για να ενώσει ξανά τη χώρα.
Οι Δημοκρατικοί έχασαν ελάχιστες θέσεις όπως είπε και έχουν σημαντικές πιθανότητες να κερδίσουν η Γερουσία. Είναι κινούμενος στόχος, αλλά μπορεί να είμαστε πολύ κοντά είπε.
Για τους ελέγχους που έχουν προειδοποιήσει οι Ρεπουμπλικάνο ότι θα κάνουν στην οικογένεια Μπάιντεν αν αναλάβουν την εξουσία απάντησε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Είναι σχεδόν κωμικό, πρόσθεσε.
Δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει συνεργασία σε όλο το φάσμα για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. «Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε μια δικομματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι παραμένει η «πρόθεσή» του να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024.
Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα όσον αφορά την αναζήτηση μιας άλλης θητείας – και εάν τα αποτελέσματα το καθιστούν πιο πιθανό – ο πρόεδρος είπε ότι τα αποτελέσματα δεν επηρέασαν τον ίδιο και τη σκέψη της οικογένειάς του.
«Η πρόθεσή μου είναι να το διεκδικήσω ξανά. Αυτή ήταν η πρόθεσή μου». Είπε ότι είναι πιθανό να το ανακοινώσει στις αρχές του επόμενου έτους.
«Ελπίζω ότι η Τζιλ και εγώ θα έχουμε χρόνο να φύγουμε κρυφά για μια εβδομάδα ή μεταξύ των Χριστουγέννων και της Ημέρας των Ευχαριστιών. Και εικάζω ότι θα κρίνουμε στις αρχές του επόμενου έτους», είπε.
Ονόμασε δε την απόφαση «οικογενειακή απόφαση».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανεβάσει στο Twitter το σχόλιό του. Ο 80χρονος πολιτικός αναφέρθηκε στη Δημοκρατία ως θεσμό, την οποία, όπως τόνισε, πρέπει να υπερασπιστούμε, να την ενισχύσουμε και να την ανανεώσουμε.
«Η Δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτήν, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε» το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν λίγες ώρες πριν από την ομιλία του για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.
«Θα πω περισσότερα το απόγευμα, όμως χάρη στους δημοσκόπους και σε όσους εργάστηκαν, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, διασφαλίστηκε η αξιοπιστία της διαδικασίας ψήφισης που είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Η εκλογική διαδικασία δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί και χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων που έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στις θέσεις της Γερουσίας, εκεί όπου ακόμη δεν έχει κριθεί η μάχη.