Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν πλήρως από τη Χερσώνα, όπου ήδη έχουν υψωθεί οι σημαίες της Ουκρανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά υποδέχθηκαν ως ήρωες τους Ουκρανούς μαχητές. Από την άλλη πλευρά αξιωματούχοι περιγράφουν σκηνές πανικού των Ρώσων κατά την οπισθοχώρησή τους, με αρκετούς να πνίγονται στον ποταμό Δνείπερο. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο η Δύση πρότεινε στον Πούτιν όρους συνθηκολόγησης.
Νωρίς το πρωί Ρώσοι στρατιώτες έφευγαν άρον άρον από την Χερσώνα με τα πόδια, περνώντας τον Δνείπερο ποταμό. Αμέσως μετά ανατίναξαν την γέφυρα Αντονίφσκι για να εμποδίσουν τους Ουκρανούς να φτάσουν στην ανατολική όχθη. Συνολικά πάνω από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 5.000 όπλα, στρατιωτικός εξοπλισμός και οχήματα μεταφοράς αποσύρθηκαν μαζί.
Τα ουκρανικά μέσα μιλούν για άτακτη αποχώρηση και σκηνές χάους με τους Ρώσους να εγκαταλείπουν τραυματίες και πολλούς να πνίγονται στο ποτάμι καθώς έφευγαν σε πανικό, ενώ αφησαν πίσω μεγάλες ποσότητες οπλισμού.
Ρώσος στρατιώτης καταγγέλει τις οδηγίες που δόθηκαν: «Η τελευταία οδηγία που μας δόθηκε ήταν να βάλουμε πολιτικά ρούχα και να κόψουμε τον λαιμό μας. Αυτό το λέω για να καταλάβετε όλα αυτά που περνάμε». Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας καλεί τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους καθώς υπάρχει ο φόβος ότι ρώσοι ίσως έμειναν πίσω στην περιοχή για να προχωρήσουν σε σαμποτάζ.
Κι ενώ η τόσο γρήγορη αποχώρηση της Ρωσίας από τη μοναδική μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από την αρχή του πολέμου, εξέπληξε ακόμα και τους ουκρανούς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Χερσώνα είναι ρωσικό έδαφος. «Η Χερσώνα ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτό είναι νομικά τετελεσμένο και καθορισμένο. Δεν υπάρχουν αλλαγές και δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές» τόνισε.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Κίεβο πρέπει τώρα να εντείνει την αντεπίθεσή του και να μη δώσει την ευκαιρία ανασύνταξης στους Ρώσους. Μόλις την Πέμπτη το πεντάγωνο ανακοίνωσε άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
“Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα” είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη. “Χάρη στις δυνάμεις μας, στο πεδίο της μάχης και στη διπλωματία, θα αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα του κράτους μας” πρόσθεσε.
Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων
Για τη Ρωσία, πέραν του προφανούς πολιτικού πλήγματος, η απόσυρση από τη Χερσώνα σημαίνει ότι για την ώρα καταστρέφονται οι φιλοδοξίες της για επέλαση προς το Μικολάιφ και την Οδησσό και αποκοπή της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα. Στο άμεσο μέλλον σημαίνει ότι η Κριμαία κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό.
Για το Κίεβο η ανακατάληψη της Χερσώνας σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποκτούν μια σημαντική βάση εξόρμησης για επέκταση της αντεπίθεσής τους στο Νότο και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές, όπως είναι ένα μέρος της περιφέρειας της Ζαπορίζιας, και με απώτερο στόχο την Κριμαία.
Επειδή όμως τα πράγματα στο πεδίο δεν είναι ποτέ τόσο απλά, οι Ουκρανοί θα πρέπει πρώτα να εδραιώσουν τις θέσεις τους στη Χερσώνα και εν συνεχεία να απωθήσουν τους Ρώσους πολύ πιο βαθιά από την ανατολική Όχθη του Δνείπερου ώστε το ρωσικό πυροβολικό να μη μπορεί να βομβαρδίσει τη Χερσώνα μέχρι ισοπέδωσης, όπως έκανε στη Μαριούπολη και το Σεβεροντοντέτσκ. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να απωθηθούν σε βάθος 30 ή 40 χιλιομέτρων για να πάψουν ν’ αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το ενδεχόμενο μιας σοβαρής κλιμάκωσης από τη Ρωσία εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν νιώσει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το βέβαιο είναι ότι η ανακατάληψη της Χερσώνας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης του πολέμου. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί η φάση αυτή.
Η Ουκρανία χτίζει τείχος στα σύνορα με την Λευκορωσία
Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι κατασκευάζει ένα ενισχυμένο από σκυρόδεμα τείχος και άλλες οχυρώσεις στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, χώρα στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου που η Μόσχα χρησιμοποίησε ως ορμητήριο για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Κίριλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι ένα τείχος μήκους 3 χιλιομέτρων με συρματοπλέγματα έχει ανεγερθεί στην επαρχία Βολίν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει απειλή. Σάκοι με άμμο και χαρακώματα έχουν επίσης τοποθετηθεί και δημιουργηθεί, είπε. «Ο στόχος μας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αλλά δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Συμπλήρωσε ότι άλλες εργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στις περιοχές Ρίβνε και Ζιτομίρ που συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με αξιωματικούς ασφαλείας να ξετυλίγουν συρματοπλέγματα δίπλα σε έναν τείχος που φαινόταν να έχει ύψος πάνω από δύο μέτρα.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε χθες στο Reuters ότι εξακολουθεί να υφίσταται απειλή από τη Λευκορωσία, αλλά ότι οι δυνάμεις εκεί βρίσκονται «σε παθητική θέση». Τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία έχουν μήκος πάνω από 1.000 χλμ.