Η πυρκαγιά σε βιομηχανία των Οινοφύτων κρούει τον κώδωνα κινδύνου γα ατύχημα μεγάλης έκτασης

Τ. Ο. ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

«H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της 4ης Ιουλίου σε εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας στα Οινόφυτα που απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον οικισμό, χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή», σημειώνει η Τομεακή Οργάνωση Θήβας – Οινοφύτων του ΚΚΕ, με αφορμή το συμβάν.

Όπως τονίζει η ΤΟ, «το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε θύματα, όπως και οι σχετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, δεν μπορούν να κρύβουν άλλο κάτω από το χαλί το μεγάλο κίνδυνο ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Πόσο μάλλον όταν το τελευταίο διάστημα αντίστοιχα ατυχήματα γίνονται ολοένα και συχνότερα στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, με 13 εργοστάσια τύπου SEVEZO δίπλα από κατοικημένους οικισμούς, ο κίνδυνος φωνάζει από όλες τις πλευρές! Οι μόνοι που δεν ακούνε είναι κυβέρνηση και εργοδοσία που θεωρούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας ως κόστος, ενώ συνεχίζεται η εγκληματική ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών κανόνων.

Φυσικά δεν είναι άμοιρες των ευθυνών τους οι εκάστοτε δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που απλώς παρακολουθούν την κατάσταση, χωρίς να διεκδικούν ακόμη και τα εντελώς αυτονόητα μέτρα.

Το 2023 είναι κυριολεκτικά ντροπή η όποια κρατική ευθύνη να εξαντλείται σε μηνύματα προς τους κατοίκους – χωρίς καμία αντίστοιχη μέριμνα για τις χιλιάδες εργαζομένων στα γειτονικά εργοστάσια».

Και ξεκαθαρίζει ότι «το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα:

  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.
  • Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στην ευρύτερη περιοχή. Στη λογική αυτή να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Δήμου Τανάγρας δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια την επόμενη καταστροφή. Είναι ώρα να παλέψουμε για την προστασία της ζωής και της υγείας μας, για το μέλλον των παιδιών μας!».

Σχετικά