Στα Αναπαλαιωμένα Κελιά του Οσίου Λουκά-Εικόνες

ΣΤΑ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ ΚΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ Βοιωτίας! 

    Λιτά ήταν τα κελιά των Μοναχών του Οσίου Λουκά – το δείχνει ένα κελί-υπόδειγμα που περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο τελευταίο μεγάλο έργο της αποκατάστασης μιας υπόγειας πτέρυγας της Βυζαντινής Μονής στην Βοιωτία.

     Στο αναπαλαιωμένο κελί  μπορούμε να 《δούμε》μέσω της διαρρύθμισης και των αντικειμένων του τη ζωή μέσα σε αυτό…

  Μπαίνοντας στην νέα πτέρυγα- ειδικά για να δεις το καλογερικό κελί που είναι δίπλα στην πόρτα.Ειχαμε κάνει άλλη μια πλήρη επίσκεψη πριν μερικά χρονια  -το έργο εγκαινιάστηκε το 2016 και χρηματοδοτήθηκε απο το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 -2013, ενώ την όλη επιμέλεια είχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.

   Ενα κρεβάτι, το τζάκι για τις πολυ κρύες ημέρες του χειμώνα, ενας φεγγίτης για το πρωινό φως του ηλίου, μια λάμπα για τις νύχτες, 2- 3 καρέκλες και σκαμνιά, ένα ταγάρι για το ψωμί, μια στάμνα για δροσερό νερό…Και φυσικά μερικές εικόνες στον πέτρινο τοίχο…

   Αυτά αποτυπώνει το μάτι (και ο φακός  του επισκέπτη) από την είσοδο κι όλας. Μπαίνοντας δεν αλλάζει η εικόνα- τόσο μικρό είναι…

    Είναι αλήθεια ότι πολλοί απο τους ντόπιους δεν έχουν επισκεφθεί την βορεινή αυτή,υπόγεια στο μεγαλύτερο μέρος της πτέρυγας.Το διαπίστωνεις από πολλές συζητήσεις: Έχει την εξήγησή του: Για τους κοντινούς και βασικούς υποστηρικτές της Μονής- Διστομίτες, Στειριωτες, Κυριακάτες, Παραλιώτες, Λιβαδίτες κ.α. – η επίσκεψή στον Όσιο Λουκά είναι συνδεδεμένη κυρίως με θρησκευτικά,  λατρευτικά καθήκοντα και υποχρεώσεις…

Όμως αξίζει, πέραν από το προσκύνημα του Οσίου, να κάνουμε και μια ευρύτερη περιήγηση.Να δούμε με νέα ματιά γνώριμα ή νέα, ανακαινισμένα,  κτήρια και χώρους- όλα ως ένα ενιαίο σύνολο που συνθέτουν την Βυζαντινή Μόνη και τον  Ναό- την <<Αγιά -Σοφιά της Ρούμελης>>.

    ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ.

     Πρόκειται για το έργο «Αποκατάσταση και μετατροπή σε επισκέψιμο χώρο των υπόγειων στοών της βορινή πτέρυγας στην Ι. Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας» που με απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά  εντάχθηκε το 2013 και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.Τα εγκαίνια έγιναν το 2016 από την Αρχαιολογία και την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

      Το συγκεκριμένο έργο αφορούσε σε εργασίες αποκατάστασης στις υπόγειες στοές της βορεινής πτέρυγας των κελιών της Βυζαντινής Μονής του Οσίου Λουκά, οι οποίες χρονολογούνται από τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με την μελέτη  έγιναν  παρεμβάσεις για τον καθαρισμό και τη στερέωση της τοιχοποιίας και των θόλων, την ενίσχυση και προστασία της θεμελίωσης, την εφαρμογή επιχρισμάτων εσωτερικά στους δύο χώρους των αποθηκών, την αποκατάσταση των υφιστάμενων ανοιγμάτων με την παράλληλη αντικατάσταση κουφωμάτων, την διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων έτσι ώστε να καταστούν επισκέψιμοι καθώς και ορισμένες βοηθητικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου.

      Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου περιλαμβανόταν η παροχή πληροφόρησης (με εποπτικό κατεξοχήν υλικό) για την ιστορία της μονής σε σχέση και με τα κατά χώρα ευρήματα και με συνοδευτικά οπτικοακουστικά μέσα κατά μήκος της πορείας του διαδρόμου επίσκεψης, η αναπαράσταση της διαβίωσης των μοναχών και ο σχεδιασμός – οργάνωση – παραγωγή φακέλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

      ## Τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις στην Μονή – που είναι προστατευόμενο Μνημείο από την UNESCO – έχουν γίνει πιο συστηματικές. Πολλές δε συνδυάζονται με επίσκεψη – προσκύνημα στο Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων  Ναζισμού Διστόμου, στην Μαρτυρική και Ιστορική κωμόπολη της Βοιωτίας.

      Ο διπλός αυτός προορισμός έχει δώσει ώθηση στα δύο μέρη καθώς είναι στην ίδια διαδρομή , άλλωστε για να πας στον Όσιο Λουκά,περνάς μέσα από το όμορφο και δροσερό Διστομο.Το ίδιο μπορούν να συνδυάζουν και όσοι εξορμούν για μπάνιο  στις όμορφες  πλαζ της περιοχής!

     (Σημείωση : Πρόκειται βασικά για κείμενο παρουσίασης της νέας πτέρυγας που είχε αναρτηθεί παλιότερα σε Μεσο Κοινωνικής Δικτύωσης από τον Λ.Δημάκα).

Σχετικά