Ευρεία επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και σφυροκόπημα από τανκς και πυροβολικό στο Νότιο Λίβανο – Στο στόχαστρο του Ισραήλ θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, τοπικά αρχηγεία και στρατιωτικές υποδομές

Ευρείας κλίμακας επίθεση πραγματοποιούν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις στον νότιο Λίβανο ως απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ,νωρίτερα σήμερα (2/11). Οι IDF υποστηρίζουν ότι έχουν πλήξει με μαχητικά αεροσκάφη, τανκς και πυροβολικό, αρχηγεία, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, χώρους αποθήκευσης όπλων, στρατιωτικά συγκροτήματα και άλλες υποδομές που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι ανταποκρίνονται σε πολλαπλές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

«Την τελευταία ώρα, σημειώθηκαν πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Σε απάντηση, ο Ισραηλινός Στρατός πλήττει μια σειρά τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο», ανέφεραν οι IDF.

Σύμφωνα με μαρτυρία ομάδας του CNN στο βόρειο Ισραήλ, ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων από τον Λίβανο ήταν αυξημένος την τελευταία ώρα, με το Iron Dome να έχει αναλάβει την αναχαίτισή τους. Παράλληλα, αρκετές περιοχές επίσης έχουν τεθεί σε συναγερμό στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Manara, Kiryat Shmona και Safed.

Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε έναν ισραηλινό στρατώνα στην περιοχή Shebaa Farms με δύο επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι πέτυχαν «άμεσο πλήγμα μέσα στους στρατώνες». Η Shebaa Farms είναι αμφισβητούμενη περιοχή και βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου. Όπως μεταδίδει το CNN, σημειώθηκε και ανταλλαγή πυρών κατά μήκος της συνοριακής περιοχής κατά τις τελευταίες ώρες.

Οι Ισραηλινοί πέρασαν τα περίχωρα της πόλης της Γάζας

Προ των πυλών της Γάζας βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός, που δηλώνει ότι έχει σπάσει τις γραμμές άμυνας της Χαμάς. «Θα επαναλάβουμε πολλές φορές την 7η Οκτωβρίου μέχρι να αφανιστεί το Ισραήλ» απειλεί η Χαμάς. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ενώ οι γιατροί στη Γάζα – κάτω από άθλιες συνθήκες – προσπαθούν να περιθάλψουν τραυματίες και αρρώστους. Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανεβάζει πλέον τον αριθμό των νεκρών σε 9.000, ενώ ακόμη ένα νοσοκομείο στο βορρά τέθηκε εκτός λειτουργίας. Στο νότο, το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για δεύτερη μέρα για τραυματίες και κατόχους ξένων διαβατηρίων.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η πόλη της Γάζας περικυκλώθηκε

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει το προπύργιο της Χαμάς, την πόλη της Γάζας, μετά από ημέρες επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι τα στρατεύματα «ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της πόλης της Γάζας».

Πρώτη δημόσια ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ από την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να μιλήσει την Παρασκευή δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.

Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση ανέφερε ότι οι μαχητές της εξαπέλυσαν 19 ταυτόχρονα πλήγματα σε θέσεις του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα. Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έφεραν εκρηκτικά έπληξαν μια θέση της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Το Ισραήλ έπληξε τα περίχωρα της πόλης Χιγιάμ, που απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άμαχος, όπως είπε ο δήμαρχος Αλί Ρασίντ. «Το σπίτι του έπιασε φωτιά και ο κόσμος μαζεύτηκε για να την σβήσει», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές ήταν σφοδρότεροι και περισσότεροι από τις προηγούμενες ημέρες και περιλάμβαναν «όλη την περιοχή».

Το πρακτορείο NNA του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινά βλήματα έπληξαν διάφορες περιοχές στα νότια, κατά μήκος των συνόρων.

Πριν από λίγες ημέρες η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν πύραυλο εδάφους-αέρος για να καταρρίψει ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το Ισραήλ κατέχει τα Αγροκτήματα Σεμπάα, μια έκταση 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον πόλεμο του 1967. Τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος υποστηρίζουν ότι η περιοχή αυτή ανήκει στον Λίβανο.

Σχετικά