Χειροτονήθηκε ο Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος-ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών τελέστηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Μιλήτου κ. Απόστολος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι ευεργεσίες του Θεού και οι συνοδοιπόροι του βίου

“Δεν πτοούμαι, ούτε δειλιώ . Πιστεύω ότι ο Κύριος ο οποίος υπήρξε η ελπίς μου εκ νεότητός μου, ο Κύριος ο οποίος «πολυμερώς και πολυτρόπως» μέχρι σήμερα σκανδαλωδώς με ευηργέτησε και καθοδήγησε τα βήματά μου, δεν θα με εγκαταλείψει και σ’ αυτή την μεγάλη στιγμή αφού Εκείνος με οδηγεί σ’ αυτήν”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χειροτονητήριο λόγο του ο Θεοφιλέστατος.

Πριν εισέλθει στα Άγια των Αγίων για να λάβει το χάρισμα της Αρχιερωσύνης, ο κ. Παύλος αναφέρθηκε στον λόγο του στους συνοδοιπόρους του βίου του μέχρι να τον αξιώσει ο Θεός να γίνει Επίσκοπος της Εκκλησίας.

Στον λόγο του δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η Αποστολική Εκκλησία των Φιλίππων την οποία επί σειρά ετών διακόνησε. “Με βαθιά συγκίνηση και αγάπη στρέφω την σκέψη και την καρδιά μου προς την πεφιλημένη μου ηρωική Μακεδονία και τους πιστούς των Φιλίππων, της Νεαπόλεως, του Νέστου και της νήσου της Θάσου «ούς εν αληθεία ηγάπησα», ζητώ δημοσίως συγγνώμη για τον παραπικρασμό τους, και που σήμερα πολλοί εξ αυτών ταλαιπωρήθηκαν ταξιδεύοντας όλη τη νύκτα για να είναι παρόντες στο μυστήριο της αρχιερωσύνης. Με συγκινούν με την ανταπόδωση της αγάπης τους. Από τα βάθυ της καρδιάς μου τους ευχαριστώ”, ανέφερε.

“Ουδέποτε θα εγκαταλείψω τους λόγους Σας”

“Σας εκφράζω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου, διότι με ετιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και πολλαπλώς με ευηργετήσατε. Ουδέποτε θα λησμονήσω τους λόγους Σας και την εκπεφρασμένη σκέψη Σας για την ελαχιστότητά μου. Η αγάπη Σας για την Εκκλησία, οι τίμιοι και ανιδιοτελείς αγώνες Σας υπέρ αυτής, η συνέπεια και η σταθερότητα στις αρχές και τους λόγους Σας, η ευθύτητα και η ευγένειά Σας, θα αποτελούν πηγή εμπνεύσεως και δείκτη πορείας στην επισκοπική μου διακονία”, είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.

Αρχιεπίσκοπος: “Να θυμάσαι ότι σε καμμία περίπτωση η χριστιανική φροντίδα δεν είναι μέσο καταδυνάστευσης”

O Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αρχαία πόλη των Θεσπιών τονίζοντας ότι “φέρνει στη μνήμη μας τη θυσία των 700 Θεσπιέων πολεμιστών, που έπεσαν μαζί με τους 300 του Λεωνίδα στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Ο χριστιανισμός διαδόθηκε νωρίς στη Βοιωτία. Η Επισκοπή Θεσπιών εφρόντιζε ιδιαιτέρως τους Χριστιανούς της περιοχής, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη της Επισκοπή Θεσπιών γίνεται σε επιστολή του πάπα Λέοντος Α΄ το 445 π.Χ.”

Μιλώντας για την διακονία του Επισκόπου και την φροντίδα που έχει προσφέρει στους ηλικιωμένους, κατά τα χρόνια της διακονίας του στη Χρυσούπολη, είναι το νήμα που τον συνδέει με την ιστορία της Επισκοπής, της οποίας τον τίτλο από σήμερα θα φέρεις.

“Η ενασχόλησή σου με τους ηλικιωμένους ανέδειξε ένα από τα πολλά χαρίσματα που καλλιέργησες. Θα επιμείνω μόνο στην έννοια της φροντίδας, γιατί είναι σημαντική για έναν χριστιανό. Άλλωστε, κανείς μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ακόμη κι αν έπρεπε, δεν θα μπορούσε να αναφερθεί στη προσωπική πορεία ενός ανθρώπου επαρκώς” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: “η φροντίδα, κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, διαφέρει από κάθε άλλου είδους φροντίδα. Δεν συμπίπτει με τον αλτρουισμό. Δεν είναι αποτέλεσμα μιάς ανθρωποκεντρικής θεώρησης του κόσμου, αλλά μιάς θεοκεντρικής, η καλύτερα χριστοκεντρικής στάσεως ζωής. Αυτό σημαίνει ότι η χριστοκεντρική φροντίδα για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον διαφέρει ουσιαστικά από την όποια άλλη εγκόσμια φροντίδα. Εδώ ο άλλος γίνεται αντιληπτός ως πρόσωπο, ως εικόνα Θεού, και όχι ως άτομο”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: “Καλείσαι ως Επίσκοπος να εμβαθύνεις και να ανανεώσεις την αντίληψη για το τι είναι φροντίδα, έχοντας πάντοτε υπ’ όψιν σου ότι η μόνη αληθινή φροντίδα εκφράστηκε εκ του Πατρός, εν τω Υιώ, διά Πνεύματος αγίου. Να θυμάσαι ότι σε καμμία περίπτωση η χριστιανική φροντίδα δεν είναι μέσο καταδυνάστευσης, επιρροής και χειραγώγησης του άλλου”.

Εν συνεχεία έλαβε χώρα η χειροτονία με κλήρο και λαό να αναφωνούν το “ΑΞΙΟΣ”.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Θεφιλέστατοι Επίσκοποι: Στρατονικείας κ. Στέφανος, Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς και Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, καθώς και πλήθος κόσμου από την Καβάλα.

Ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος Κίτσος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 9 Οκτωβρίου 2023 και θα διακονήσει ως Βοηθός Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Βιογραφικό

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος (κατά κόσμον Γεώργιος Κίτσος) γεννήθηκε στη Χρυσούπολη Καβάλας το 1967. Πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Οέλντε της Γερμανίας και τα υπόλοιπα στη Χρυσούπολη όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο Κανονικό Δίκαιο. Σπούδασε Νομική και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Ευρωπαικής Ένωσης. Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή. Γνωρίζει την αγγλική και την ιταλική γλώσσα.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαριών Θάσου στις 4.8.1995 και την επομένη (5.8.1995) χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Γέροντά του, Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων κυρό Προκόπιο. Στις 26.12.1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον ίδιο Μητροπολίτη. Από της χειροτονίας του διακονεί ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων και ως Διευθυντής του Πολίτειου Γηροκομείου Χρυσουπόλεως Η ΑΓΙΑ ΑΝΘΟΥΣΑ, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΦΗ Ο ΑΓΙΑΣ ΣΙΛΑΣ Καβάλας. Είναι επίσης Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας.

Έχει την ευθύνη του Γραφείου Ορθοδόξου Μαρτυρίας, της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης και του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής με αρκετές ιεραποδημίες στην Αφρική, κυρίως στην Ουγκάντα και στην Ασία. Διετέλεσε διευθυντής του Οικοτροφείου του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νέας Καρβάλης και καθηγητής του Τμήματος Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης του ΙΕΚ Καβάλας. Είναι συνεργάτης στο παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ Χρυσούπολης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Σχετικά