Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (16.11.2023) μια σειρά έκτακτων οικονομικών μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
«Eξοικονομήσαμε 350 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τους ευάλωτους. Θα το χαρακτήριζα ως ένα Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
700 κάμερες στο κέντρο της Αθήνας
Για τις την καθημερινότητα και τις συγκοινωνίες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πραγματικό πρόβλημα το κυκλοφοριακό στην Αθήνα. Όπως είπε «μας απασχολεί ιδιαίτερα, δεν έχει εύκολες λύσεις, υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός δρόμων».
Τόνισε ότι υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η γραμμή 4 του μετρό που θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους, αλλά έχει πολύ χρόνο μπροστά του να υλοποιηθεί.
«Εστιάζω στη βιώσιμη κινητικότητα με λεωφορειολωρίδες με αυστηρή επιτήρηση και νέα λεωφορεία παρουσίαση παρεμβάσεων μέσα στον επόμενο μήνα εύκολες παρεμβάσεις. Μεχρι το τέλος α’ τρίμηνου θα παραλάβουμε τα πρώτα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία για αντικατάσταση του στόλου που είναι βαθύτατα προβληματικός Πολλά από τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα.
Θέλω να δώσουμε έμφαση στο ποδήλατο. Να φτιάξουμε ποδηλατόδρομους στο κέντρο της Αθήνας που θα έχουν νόημα οι διαδρομές όπως πχ Πανεπιστημιούπολη με κέντρο Αθηνάς.
Όσον αφορά τα μέτρα κατά της παραβατικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα μπουν 700 κάμερες ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας ενώ για την σημερινή συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα είπε ότι προσβλέπει σε καλή συνεργασία.
350 ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά
Για τον πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα τιμών, ειδικά στα τρόφιμα. Ο σκοπός μας δεν είναι απλά οι τιμές να μειώνονται να μειώνονται με μικρότερη ταχύτητα, αλλά να υπάρχουν ακόμη και μειώσεις τιμών, όπως συμβαίνει με τις τιμές των καυσίμων, με την εικόνα του πετρελαίου θέρμανσης να είναι αυτήν τη στιγμή καλύτερη.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε:
«Θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα έχουμε αύξηση 150 ευρώ σε όλα τα επιδόματα π.χ. ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα έπαιρνε 140 ευρώ και τον Δεκέμβριο θα πάρει 350 ευρώ.
Θα ενισχύσουμε με 200 ευρώ συμπολίτες μας με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ .
Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τέλος θα ενισχύσουμε με 150 ευρώ και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες».
«Είμαι κατά της υπερφορολόγησης»
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα πρέπει να συμπληρώσουμε την δύσκολη άσκηση με την επιβολή της φορολογικής δικαιοσύνης Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις αλλά ο πυρήνας θα μείνει ίδιος Βασική αρχή μου είναι η προοδευτική φορολόγηση. Αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται σταδιακά και περισσότερο Είμαι κατά της υπερφορολόγησης
Μειώσαμε την φορολόγηση στις επιχειρήσεις από το 29% στο 23%. Αυξήσαμε τον κατώτατο παραπάνω από τις εισηγήσεις που είχαμε. Όσο η ανεργία μειώνεται η αγοραστική δύναμη θα αυξάνεται. Το τεκμήριο είναι μαχητό
Όλοι όσοι δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα θα είναι ωφελημένοι με το 50% στο τέλος επιτηδεύματος».
Για τους ελέγχους στην Αγορά
Όσον αφορά στους ελέγχους στην Αγορά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε βάλει πρόστιμα άνω των 8 εκατομμυρίων σε μεγάλες πολυεθνικές. Τα μισά έχουν ήδη καταβληθεί. Δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η δημοσιοποίηση. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα χρήματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν θα γίνει ανεκτό».
Όσον αφορά στους κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων, ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε ως υπερβολικές οι αντιδράσεις τους, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα πάει πίσω η ψηφιοποίηση του κράτους».
Σχετικά με την κυβερνητική λειτουργία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έχω την υποχρέωση κάθε μέρα να αναλογίζομαι τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Όταν έχεις καταφέρει να αυξήσεις τα εκλογικά σου ποσοστά πρέπει να αναλογιστείς την ευθύνη σου απέναντι στους πολίτες Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης. Το 41% δεν μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει».