«Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε»

10 μέρες μετά το χρονοδιάγραμμα που είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση να απαντήσει στο αίτημα μας και….. «μην τον είδατε τον Παναή»

Φαίνεται ότι δεν τους είναι και πάρα πολύ βολικό το αίτημα «να ανανεωθούν οι συμβάσεις μας έως ότου τελειώσει η αντιδικία μεταξύ των επενδυτών και με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, εργαζόμενοι και νέος ιδιοκτήτης να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου που αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα μας, την καταβολή του κλεμμένου μόχθου μας».

H Κυβέρνηση ετοιμάζεται την 1/1/2024 να απολύσει όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και να μας πετάξει σαν «στυμμένη λεμονόκουπα» στο ταμείο και στα προγράμματα ανεργίας, υλοποιώντας το αίτημα των επενδυτών για ΛΑΡΚΟ καθαρή από τα «βαρίδια – εργαζόμενους».

Και αυτή η επιδίωξη είναι συνέχεια της εντολής των επενδυτών να έχει σταματήσει η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ τους τελευταίους 14 μήνες, να έχει σταματήσει κάθε προμήθεια υλικών και ανταλλακτικών πού θα μπορούσαμε να τη συντηρήσουμε και να τη επαναλειτουργήσουμε. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μία χρονική περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στα ύψη.

Τέρμα τα ψέμματα. Τους λέμε ότι πιάστηκαν με «τη γίδα στην πλάτη».

Για το «βαρέλι δίχως πάτο», όπως αποκαλούσε η Κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 6 μεγάλους παγκόσμιους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Οι δύο από αυτούς συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν ανακηρύξει «προτιμητέο επενδυτή» και ο έτερος υποψήφιος «σέρνει» στα δικαστήρια την κυβέρνηση. Παράλληλα το ζεστό χρήμα που υφαρπάζουν καθημερινά από τη φοροληστεία και το δίνουν ως επιδότηση στους επιχειρηματικούς ομίλους σε αυτή τη φάση, το επενδύουν γύρω από τη ΛΑΡΚΟ προετοιμάζοντας την «πράσινη» υπερκερδοφορία της.

Τώρα μας λένε ότι: «Είναι η ώρα να εφαρμόσουν τα προγράμματα ανεργίας….Είναι η ώρα να απομακρυνθούμε από τη ΛΑΡΚΟ γιατί ο επενδυτής θα την παραλάβει χωρίς εργαζόμενους…. Δεν γνωρίζουν πότε θα τελειώσουν οι αντιδικίες μεταξύ των επενδυτών και πότε τελικά θα παραλάβουν την ΛΑΡΚΟ….. Τα δικαστήρια θα αργήσουν…….. Πρέπει να αδειάσουμε το εργοστάσιο και τους οικισμούς γιατί θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα να το παραλάβει ο νέος ιδιοκτήτης καθαρό και χωρίς βαρίδια».

Δεν θα τους περάσει.

Κάτω από τη «σκιά» των μέχρι σήμερα δεδομένων πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των Σωματείων μας και αποφασίσαμε τα εξής:

Είμαστε ανοιχτοί να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, αλλά παράλληλα ετοιμαζόμαστε για σύγκρουση. Ένα είναι σίγουρο: είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον, έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε.

Από την «πίτα» των δισεκατομμυρίων της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες δεν θα συμβιβαστούν με την ανεργία. Μας αναλογεί το «κομμάτι της πίτας» που λέγεται εξασφάλιση της τιμίας και σκλήρης εργασίας με δικαιώματα και καταβολή του μόχθου μας.

Σε αυτή τη βάση ήδη έχουμε αιτηθεί και έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες κύκλος επαφών με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα.

Ήδη έχουμε αιτηθεί και επιδιώκουμε άμεση συνάντηση και ουσιαστικό διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία.

Το κάθε σωματείο θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Προκηρύσσουμε για την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 στις 10:30 π.μ στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθεί Σύσκεψη Σωματείων, λαϊκών φορέων και κατοίκων των περιοχών γύρω από την ΛΑΡΚΟ. (Τις επόμενες ημέρες θα σταλθεί το ανάλογο κάλεσμα).

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βγούμε και από αυτή τη «φουρτούνα» νικητές. Πλοηγός όλων μας είναι τα δάκρυα που έχουμε χύσει για τους νεκρούς μας στη ΛΑΡΚΟ. Είναι η αγάπη για τον τόπο μας. Είναι τα όνειρα των παιδιών μας.

Δύναμη μας, η έκφραση αλληλεγγύης από όλη την εργατική τάξη της χώρας μας που μας έχει κρατήσει όρθιους, μας έχει δώσει το «μπόι» να κοιτάμε Κυβέρνηση και επενδυτές κατάματα.

Με το κεφάλι ψηλά, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

Σχετικά