Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λιβαδειά-Eικόνες

Με λαμπρότητα εόρτασε η Λιβαδειά τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, με επίκεντρο του εορτασμού τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

Το εσπέρας της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους Αγίους Αρχιερείς και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά και η ευλογία και η αγάπη της Παναγίας να σκεπάζει όλους.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία το Σεβ. Ποιμενάρχη μας, κήρυξε το θείο λόγο, αναφέροντας ότι σήμερα τα πλήθη των πιστών καλούνται να πανηγυρίσουν πνευματικώς. Δηλαδή, να μεταμορφώσουμε το βίο μας σύμφωνα με αυτό που ο Θεός θέλει. Τόνισε ότι σήμερα εορτάζουμε το προοίμιο της πρόνοιας του Θεού για τον κόσμο. Η Είσοδος της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων είναι η προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων. Και ανέφερε ότι αφού είμαστε χριστοφόροι καλούμαστε κι εμείς να παραμείνουμε, όπως η Θεοτόκος, ενωμένοι με τον Χριστό και τα σωτήρια μηνύματα της εορτής των Εισοδίων να τα κάνουμε πράξη.

Στον Εσπερινό έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και ο χορός ψαλτών “Ενήχημα” υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Σωτηρίου Κουτσούρη.

Το βράδυ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, στην οποία έψαλαν οι διδάσκοντες στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως κ. Δήμος Φυτίλης και κ. Ραφαήλ Παπαρίζος.

Το πρωί της Τρίτης 21 Νοεμβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μητροπόλεως Σάμου πανοσ. αρχιμ. Σωτηρίου Κοσμόπουλου, των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών της Μητροπόλεώς μας, κληρικών της επαρχίας μας και άλλων Μητροπόλεων.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεολογία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τόνισε ότι η Είσοδος της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων προτυπώνεται  και προεικονίζεται στην Παλαιά Διαθήκη. Η Παναγία γίνεται ο καθαρός, ο αμίαντος, ο Άγιος Ναός, γίνεται το κατοικητήριο του Θεού. Γίνεται ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος Χριστού. Ανέφερε ότι η Παναγία είναι η κιβωτός  της Καινής Διαθήκης και ενώ η κιβωτός της Π.Διαθήκης έσωσε από τον κατακλυσμό, η Παναγία είναι η κιβωτός που μας προστατεύει και μας σώζει από τον κατακλυσμό της αμαρτίας. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευσέβιος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως. Ευχήθηκε  εγκάρδια σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, δύναμη και πνευματική ενίσχυση και προέτρεψε όλους να πλησιάσουν τον κόσμο της Παναγίας που είναι ο κόσμος του Θεού.

Κατόπιν, ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών Εικόνων της Παναγίας στους δρόμους της Λιβαδειάς, με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεβαδέων, με τη συμμετοχή των αρχών του τόπου,  εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως μίλησε προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στα Εισόδια της Παναγίας, η οποία έφερε στον κόσμο τη χαρά, τονίζοντας ότι ο χαιρετισμός του Χριστού μετά την Ανάστασή Του είναι το «Χαίρετε». Και η Λιβαδειά θα πρέπει να χαίρεται γιατί έχει προστάτιδά της την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας. Επίσης, αναφέρθηκε με λόγια σεβασμού στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο για την πρόσκληση της συμμετοχής του στον εορτασμό της πόλης.

imtl.gr

Σχετικά