Κυριακή με…αισθήσεις του εκπαιδευτικού Λάζαρου Κόλλια

Kυριακή πρωί. Εκδρομή στην εξοχή. Προετοιμασία της στιγμής και βουρ ολοταχώς…προορισμός ο Παρνασσός και τα γύρω χωριά του. Ο καιρός κατάλληλος για βουνίσια εξόρμηση. Η βροχή, που μας συνόδευε, στάθηκε αιτία να αναδυθούν όμορφες εικόνες. Υγρά μονοπάτια, πετρόκτιστα αρχοντικά, πεντακάθαρα ρυάκια, γαληνεύουν την ψυχή, αισθητοποιούν το βλέμμα. Η βουκολική  εικόνα με τον τσοπάνη που προσπαθεί να διασχίσει το δρόμο  με το κοπάδι του, προκάλεσε έκπληξη, χαρά και γέλια στα παιδιά!

 Όσο ανεβαίναμε υψόμετρο, η θερμοκρασία μεταβαλλόταν,  το φυσικό τοπίο έβγαζε διαφορετικές μυρωδιές. Καταπράσινα πουρνάρια, κοκκινωπές κουμαριές, άγριες βελανιδιές,  αγέρωχα έλατα, πλαισίωναν ήπιες οσμές ξύλου. Παρεμφερή αίσθηση ένιωθες από το λασπερό χώμα  που πατούσες στα βραχώδη μονοπάτια αλλά και από τον καπνό που έβγαινε  από τις σόμπες των λιθόκτιστων σπιτιών.  Μια ηλικιωμένη γυναίκα –εικόνα μιας άλλης εποχής-  ξεφορτώνει καυσόξυλα από ένα κατάκοπο γαϊδουράκι.

 Ξαφνικά ήλιος. Η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη και η στιγμή κατάλληλη για περπάτημα, μπάλα στην πλατεία ενός μικρού χωριού και κυνηγητό. Βαδίζοντας στο χωριό συναντούσες ηλικιωμένους ανθρώπους να απολαμβάνουν με ηρεμία την χειμερινή λιακάδα, να διαβάζουν την εφημερίδα τους στον καφενέ. Άκουγες τον ήχο των πουλιών να χαϊδεύει τα αυτιά σου, τις πηγές από το βουνό να ρέουν ασταμάτητα. Η υγρασία από την βροχή είχε απλωθεί παντού και σερνόταν κάτω από τις εκθαμβωτικές ηλιαχτίδες.

Μοναδική παραφωνία σε όλη αυτή την φυσική αρμονία αποτελεί η ανθρώπινη παρουσία. Στα περισσότερα χωριά του Παρνασσού τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο. Αυτοκίνητα, πολυκοσμία, φωνές, τουριστικό πανδαιμόνιο. Επακόλουθο είναι η αίσθηση της γεύσης να μην συνάδει με το αγροτικό, παραδοσιακό περιβάλλον. Μπορεί ο τουρισμός να δίνει ζωή σ’ αυτά τα χωριά αλλά από μόνος του δεν αρκεί για να προστατεύσει τη γαστρονομική αλλά και εν γένει την πολιτισμική τους ομορφιά.

Μετά από μια σύντομη περιήγηση στο μουσείο των Δελφών επιστρέψαμε γεμάτοι  εικόνες, σκέψεις και χαλαρωτική διάθεση…

-Μπαμπά…μπαμπά…Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μας πας στο mall Athens για βόλτα…ok?

                                                                                               Λάζαρος  Ι. Κόλλιας

                                                                                                  Εκπαιδευτικός

Σχετικά