Τι είναι το «time blindness» και πώς μπορεί κανείς να αποκαταστήσει τη σχέση του με την… ώρα;
Στην πολυάσχολη ζωή μας, πολλές φορές νιώθουμε την ώρα να μας κυνηγά. Ο χρόνος βέβαια είναι μια έννοια βαθιά ριζωμένη στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς, τόσο διανοητικά όσο και βιολογικά. Χάρη σε αυτόν, οι άνθρωποι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τη ροή της ζωής και μεταξύ άλλων να συγχρονίζονται, να συνεργάζονται και να είναι αποδοτικοί.
Ωστόσο, για μερικούς, η ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού είναι καθώς φαίνεται δύσκολη υπόθεση. Και κάπως έτσι προκύπτει ο όρος «time blindness».
Τι είναι το «time blindness»
Σύμφωνα με έρευνα, ένα άτομο που είναι «τυφλό» απέναντι στο χρόνο πιθανότατα αντιμετωπίζει δυσκολίες με δραστηριότητες και ευθύνες που περιλαμβάνουν τη σωστή διαχείρισή του.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αντίληψή μας για το χρόνο σχετίζεται στενά με την εκπλήρωση των στόχων μας και τη συνολική ευημερία μας.
Για παράδειγμα, τις στιγμές που ο χρόνος μας φαίνεται ατελείωτος, μπορεί να είμαστε στεναχωρημένοι. Αντίθετα, όταν ο χρόνος περνά χωρίς να τον καταλάβουμε, μπορεί να κάνουμε κάτι που μας ενδιαφέρει και μας γεμίζει.
Για ένα άτομο με «χρονική τύφλωση», η υποεκτίμηση ή η υπερεκτίμηση του χρόνου είναι σε έντονο βαθμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερες δυσκολίες στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, στη συγκέντρωσή του, στο επίπεδο παρορμητικότητας και αποδοτικότητάς του κτλ.
Τα σημάδια ότι το εσωτερικό σας ρολόι δεν λειτουργεί σωστά
Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το χρόνο σας
Μπορεί να «πιάσετε» τον εαυτό σας να σκέφτεται ότι μια συγκεκριμένη εργασία θα πάρει πολύ περισσότερη ή λιγότερη ώρα από ό,τι στην πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα στη διαχείριση του χρόνου σας.
Ίσως επίσης έχετε στιγμές που νιώθετε ότι ο χρόνος «γλιστρά» μέσα από τα χέρια σας, κάτι που σας κάνει συχνά να αγχώνεστε.
Αργείτε πάντα και παντού…
Συνήθως, καταλήγετε να καθυστερείτε στα ραντεβού σας. Δεν το θέλετε, αλλά φαίνεται να μην μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Το αποτέλεσμα;
Δυσαρέσκεια από πλευράς εκείνων που σας περιμένουν και στεναχώρια για εσάς.
Δυσκολεύεστε να μεταβείτε από τη μια εργασία στην άλλη
Η εναλλαγή των εργασιών μπορεί να σας δυσκολεύει καθώς ο εγκέφαλός σας παλεύει να «αλλάξει ταχύτητα».
Έτσι, σας είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρώσετε κάτι και να μεταβείτε στο επόμενο χωρίς να νιώσετε απογοήτευση ή να χάσετε την εστίασή σας.
Είστε αναβλητικοί
Μπορεί να αναβάλλετε πράγματα, όχι επειδή δεν θέλετε να τα κάνετε αλλά επειδή η προσπάθεια να καταλάβετε πόσο χρόνο χρειάζεστε για να τα κάνετε σας δυσκολεύει.
«Παλεύετε» με την παρορμητικότητα
Μερικές φορές, ίσως ενεργείτε με βάση τις παρορμήσεις σας και κάνετε επιλογές χωρίς να σκέφτεστε τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους.
Δυσκολεύεστε να τηρήσετε προθεσμίες
Το ημερολόγιό σας μπορεί να μοιάζει με λαβύρινθο και καταλήγετε να χάνετε ραντεβού, να ξεχνάτε προθεσμίες και να μην εμφανίζεστε ποτέ σε εκδηλώσεις που υποσχεθήκατε πως θα παρευρεθείτε.
Πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση
Το «mind blindness», όπως είναι φανερό, μπορεί να είναι μια επιβαρυντική κατάσταση για πολλούς τομείς της ζωής.
Το να χάνετε τόσο συχνά την αίσθηση του χρόνου μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στις σχέσεις σας, τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις προσωπικές και να σας κρατά πίσω, αδικώντας τις πραγματικές σας δυνατότητες και αφήνοντάς σας εκτεθειμένους.
Για να καταφέρετε να το διαχειριστείτε:
Ρυθμίστε ψηφιακά ημερολόγια και λίστες υποχρεώσεων
Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψηφιακό ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τα ραντεβού και όλες σας τις υποχρεώσεις.
Αφού προσθέσετε τις ευθύνες σας στο ημερολόγιο, μπορείτε να ορίσετε υπενθυμίσεις στο κινητό σας εκ των προτέρων- όσες εσείς θεωρείτε απαραίτητες. Φροντίστε να ελέγχετε το πρόγραμμά σας σε καθημερινή βάση.
Βάλτε ξυπνητήρι
Εάν χάνετε την αίσθηση του χρόνου ενώ κάνετε μια εργασία, βάλτε ξυπνητήρι ανά μισή ή μία ώρα.
Πάρτε μια ανάσα 5 λεπτών μόλις χτυπήσει και μετά συνεχίστε.
Θα σας βοηθήσει στη συγκέντρωση και θα έχετε καλύτερη αίσθηση του χρόνου. Έτσι είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσετε κάτι στην ώρα του και να προχωρήσετε στο επόμενο.
Χωρίστε τις εργασίες σας σε μικρότερα μέρη
Εάν αναβάλλετε συχνά μεγάλες εργασίες λόγω της αβεβαιότητας για το πόσο χρόνο θα σας πάρει να τις ολοκληρώσετε, σκεφτείτε να τις χωρίσετε σε μικρότερες και βάλτε χρονόμετρο για το πότε πρέπει να ολοκληρωθούν μία προς μία.
Εάν ολοκληρώσετε τη μικρότερη εργασία εντός του χρόνου, προχωρήστε στην επόμενη. Εάν όχι, ξέρετε τουλάχιστον ότι έχετε σημειώσει πρόοδο στην εργασία που αρχικά αναλάβατε.
Πηγή: Vita.gr