Ιατρική Εμβρύου -Προγεννητικός Έλεγχος Ανωμαλιών στην Εγκυμοσύνη.Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι μελλοντικοί γονείς;

Η ιατρική Εμβρύου και Μητέρας (Εμβρυομητρική) αποτελεί τριετής εξειδίκευση της Μαιευτικής και Γυναικολογίας και προϋποθέτει τη διετή εκπαίδευση στο Κέντρο Εμβρυικής Ιατρικής στο Λονδίνο (Fetal Medicine Foundation Diploma) και την εργασία ως Ειδικός σε πανεπιστημιακή κλινική του Εξωτερικού και την εκπαίδευση στην Αντιμετώπιση Κυήσεων Υψηλού κινδύνου.
Ο Ειδικός Εμβρυομητρικής αναλαμβάνει τον Προγεννητικό Έλεγχο κατά την Εγκυμοσύνη (Εξετάσεις Αυχενικής Διαφάνειας, Γενετικό Υπερηχογράφημα Β Επιπέδου και την Εξέταση Γ΄ τριμήνου-Dopplers), Επεμβατικές Μεθόδους Διάγνωσης όπως η Αμνιοπαρακέντηση και τη Συμβουλευτική σε κυήσεις υψηλού κινδύνου. Σε συνεργασία με το θεράποντα Μαιευτήρα της Εγκύου παρέχεται με αυτό το τρόπο μια ολοκληρωμένη φροντίδα.

Εικόνα:Ο Δρ. Μάμαλης Μάριος ως Εντεταλμένος Διδάσκων του Πανεπιστημίου Ιατρικής Αθηνών έχει αναλάβει την εκπαίδευση Γυναικολόγων Μαιευτήρων σε θέματα Υπερηχογραφικού Προγεννητικού Ελέγχου στην Εγκυμοσύνη.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στον Προγεννητικό Έλεγχο τη τελευταία τριετία. Η εξέταση παραδείγματος χάριν της Αυχενικής Διαφάνειας όπως τη γνωρίζαμε παλαιότερα ως τη μέτρηση μόνο της Αυχενικής Διαφάνειας, το συνδυασμό της με αιματολογική εξέταση και την εκτίμηση της πιθανότητας του Συνδρόμου Down πλέον δεν αρκεί και η εξέταση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκτίμηση και άλλων δεικτών όπως το Ρινικό Οστό, της εκτίμηση της ροής του αίματος στο Δεξί μέρος της Καρδιάς και την εκτίμηση της ροής Αίματος σε ένα Αγγείο του Ήπατος (Φλεβώδης Πόρος) για τον καθορισμό του κινδύνου για το Σύνδρομο Down.
Επίσης ο Ιατρός που αναλαμβάνει την εξέταση θα πρέπει να εκτελέσει το υπέρηχο κατά αντιστοιχία με τον Υπέρηχο του Β΄τριμήνου και να εξετάσει την Ανατομία του εμβρύου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 92% και πλέον των Συγγενών Καρδιοπαθειών είμαστε σε θέση να τις αποκλείσουμε στην εξέταση της Αυχενικής Διαφάνειας.
Τέλος κατά την εξέταση της Αυχενικής Διαφάνειας θα πρέπει να καθορίζεται η πιθανότητα για εμφάνισης Προεκλαμψίας (Εμφάνιση αυξημένης πίεσης στην εγκυμοσύνη) βασιζόμενη σε υπερηχογραφικά ευρήματα και τις αιματολογικές εξετάσεις και σε περίπτωση αυξημένης πιθανότητας να συστήνεται η κατάλληλη θεραπεία .

Το ζευγάρι λοιπόν πρέπει να αναζητά ένα Ειδικό στον Προγεννητικό Έλεγχο ο οποίος είναι πιστοποιημένος (The Fetal Medicine Foundation) για την εκτέλεση του αναλυτικού υπερηχογραφήματος Α΄τριμήνου εφόσον το επιθυμεί σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα (59222117-f07a-4089-a7583767fc881449.pdf (isuog.org)

Εντεταλμένος Διδάσκων ΕΚΠΑ

τ. Επιμελητής Εμβρυομητρικής παν/κής Κλινικής Marburg,Γερμανία

Εξειδικευθείς στην Ιατρική Εμβρύου εις Λονδίνο (King’s College Hospital)

Διδάκτωρ Εμβρυικής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Marburg &Giessen, Γερμανία

www.mamalisfetalmedicine.com

Σχετικά