Η επίδραση της διατροφής στην εγκυμοσύνη, στην υγεία των εγκύων και των εμβρύων

Καλό μήνα! Στην στήλη μας αυτό το μήνα φιλοξενούμε μία καλή φίλη και συνάδελφο Μαία, την κ. Ζαννιά Αικατερίνη. Από την μεταπτυχιακή της εργασία αντλούμε το θέμα μας για τον Δεκέμβριο. Την ευχαριστούμε θερμά.

«Η επίδραση της διατροφής στην εγκυμοσύνη, στην υγεία των εγκύων και των εμβρύων»

 Μια υγιεινή, ποικίλη μητρική διατροφή είναι επωφελής για την υγεία και την ευημερία της μητέρας και του βρέφους. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη ποιότητα της διατροφής και να ενθαρρύνονται να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.  Μια καθημερινή προγεννητική πολυβιταμίνη συνιστάται γενικά πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κρίσιμη διαφορά σε σύγκριση με άλλες πολυβιταμίνες, είναι η δόση του φολικού οξέος, η οποία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ταχείας κυτταρικής ανάπτυξης, της κυτταρικής αναπαραγωγής, της κυτταρικής διαίρεσης και της σύνθεσης νουκλεοτιδίων για την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα.

 Φολικό ή Φυλλικό οξύ

Η υψηλότερη πρόσληψη συμπληρωματικού φολικού μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη πρώιμων ανεπιθύμητων εκβάσεων εγκυμοσύνης, όπως αποτυχία γονιμοποίησης, αποτυχία εμφύτευσης και κλινική απώλεια εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και ρύθμιση του γενετικού υλικού στο σώμα και κατά συνέπεια, την έκφραση του RNA και την παραγωγή πρωτεϊνών. Οι ανάγκες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης, παραγωγής DNA και κυτταρικής διαίρεσης. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος έχει βρεθεί ότι συνδέεται στενά με την ανάπτυξη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα προκαλούνται όταν ο νευρικός σωλήνας αποτυγχάνει να κλείσει εντελώς, περίπου την τέταρτη εβδομάδα κύησης. Οι πιο κοινές μορφές ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα που εμφανίζονται είναι η δισχιδής ράχη, η ανεγκεφαλία και η εγκεφαλοκήλη.

Σίδηρος

Ο Σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ιδιαίτερα στην αιμοσφαιρίνη. Ωστόσο ο σίδηρος απαιτείται επίσης για τη λειτουργία άλλων ενζύμων στο σώμα, παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη σύνθεση των συστατικών του συνδετικού ιστού και είναι συμπαράγοντας στο σχηματισμό των νευροδιαβιβαστών. Η έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό, περιγεννητική θνησιμότητα, χαμηλό βάρος γέννησης και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη συμπεριφορά του βρέφους.

 Ιώδιο

 Το Ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγιή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την παραγωγή τόσο της μητρικής όσο και της εμβρυϊκής θυρεοειδικής ορμόνης και κατά συνέπεια επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και την ψυχική υγεία του βρέφους. Η σύσταση ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 140mg την ημέρα, η ίδια ποσότητα που συνιστάται και για τις μη έγκυες γυναίκες.                                Οι πηγές ιωδίου στη διατροφή περιλαμβάνουν ιωδιούχο αλάτι, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αυγά, ψάρια, θαλασσινά και φύκια. Τα δισκία με φύκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, αλλά μπορεί να περιέχουν ιώδιο σε τοξικά επίπεδα και επομένως δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ζαννιά Αικατερίνη, Μαία ΚΥΑ.

Στο επόμενο άρθρο θα συνεχίσουμε με τη Βιταμίνη D, το Ασβέστιο και τη βιταμίνη Β12, πάντα από την εργασία της κ. Ζαννιά.

Ευχόμαστε σε όλους σας καλές γιορτές. Την πολυπόθητη ειρήνη και υγεία

Σχετικά