Τι ακριβώς θα συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε τα τηγανητά φαγητά

patates

Τα τηγανητά φαγητά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του καρκίνου. Τι θα γίνει όμως αν τα κόψετε;

Σύμφωνα με το Carver College of Medicine , έως και το 40% των Αμερικανών καταναλώνουν τηγανητά φαγητά καθημερινά, κάτι που δεν είναι καλό.

Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν μια τοξική ουσία γνωστή ως ακρυλαμίδιο, η οποία, σύμφωνα με μια  μελέτη του 2015  που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, μπορεί να συνδέεται με καρκίνο των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Δείτε, όμως, τι συμβαίνει όταν επιλέγετε μια δίαιτα χωρίς τηγανητά:

  • Το βάρος σας θα μειωθεί
  • Η καρδιά σας θα σας ευχαριστήσει
  • Η φλεγμονή θα μειωθεί
  • Ο κίνδυνος ασθενειών θα μειωθεί
  • Ο εγκέφαλός σας μπορεί να λειτουργεί καλύτερα
  • Τα οστά σας δυναμώνουν
  • Θα έχετε περισσότερη ενέργεια
  • Η πέψη σας θα βελτιωθεί
  • Το δέρμα σας θα καθαρίσει

1. Το βάρος σας θα μειωθεί

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες και μαγειρεύονται σε λιπαρά έλαια. Αυτά τα έλαια απορροφώνται από τα τρόφιμα που μαγειρεύονται, αυξάνοντας την περιεκτικότητά τους σε λίπος και χοληστερόλη , καθώς και τον αριθμό των θερμίδων τους. Για παράδειγμα, μια ψητή πατάτα έχει 90 θερμίδες και μηδέν λιπαρά. Εάν παίρνατε την ίδια πατάτα, την κόβατε σε φέτες και την τηγανίζατε, όπως τις τηγανητές πατάτες, ο αριθμός των θερμίδων θα ανέβαινε στις 320 και η περιεκτικότητα σε λιπαρά θα έφτανε τα 17 γραμμάρια.

Η απώλεια βάρους απαιτεί να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, σύμφωνα με το WebMD. Ένα έλλειμμα περίπου 500 θερμίδων την ημέρα, που επιτυγχάνεται με την υγιεινή διατροφή και ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, θα σας φέρει σε καλό δρόμο για να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Εξαιτίας αυτού, το να κόψετε τα τηγανητά τρόφιμα με πολλές θερμίδες είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε έλλειμμα και να χάσετε αυτά τα ανεπιθύμητα κιλά. Λάβετε υπόψη ότι οι θερμιδικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα και ένα πρόγραμμα  άσκησης που λειτουργούν για εσάς.

2. Η καρδιά σας θα σας ευχαριστήσει

Υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά, τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην καρδιά σας. Αυτά τα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας και σχηματίζουν αθηρωματική πλάκα που φράζει τις αρτηρίες, κάτι που με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα καρδιακών παθήσεων. Το πιο σοβαρό είναι ότι αυτή η συσσώρευση πλάκας μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, οδηγώντας σε έμφραγμα.

Μια μελέτη του 2021   που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Heart περιέγραψε τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση τηγανητού φαγητού, δείχνοντας ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα τηγανητά τρόφιμα στη διατροφή τους είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο και 37% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, εάν απλά δεν μπορείτε να πείτε όχι σε μια τηγανητή λιχουδιά, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το λάδι που χρησιμοποιείτε. Μια μελέτη του 2012  που δημοσιεύτηκε στο The BMJ δείχνει ότι τα τηγανητά σε ελαιόλαδο δεν συνδέονται με καρδιακά προβλήματα ή θάνατο από καρδιαγγειακά προβλήματα.

3. Η φλεγμονή θα μειωθεί

Εκτός τα καρδιακά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση τηγανητών τροφών μπορεί, επίσης, να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα σας. Σύμφωνα με το Healthline, η υψηλή θερμότητα που προέρχεται από το τηγάνισμα ανεβάζει το επίπεδο γλυκοτοξινών (AGES) στα τρόφιμα.

Μια  μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι τα AGEs στα τρόφιμα συχνά δεν αφομοιώνονται, παραμένοντας στο παχύ έντερο όπου μπορούν να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή.

Όταν υποφέρετε από φλεγμονή, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως υπερβολική παραγωγή βλέννας, πόνους, ξηροδερμία και ακμή. Εάν υποφέρετε από χρόνια φλεγμονή, το σώμα συνεχίζει να υπερπαράγει λευκά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε σοβαρές παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και αρθρίτιδα.

4. Ο κίνδυνος ασθενειών θα μειωθεί

Εκτός από τα καρδιακά προβλήματα, το να κάνετε τα τηγανητά τρόφιμα μέρος της διατροφής σας αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε ένα ευρύ φάσμα απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως αποδεικνύεται από μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν μόνο μία μερίδα τηγανητό κοτόπουλο την ημέρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 13%. Όσοι κατανάλωναν μία μερίδα τηγανητό ψάρι ή οστρακοειδή είδαν τον κίνδυνο θανάτου να αυξάνεται κατά 7%.

Επιπλέον, τα τηγανητά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν ανθυγιεινά συστατικά και καρκινογόνες ουσίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Μια  ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι το ακρυλαμίδιο, μια ένωση που βρίσκεται συνήθως στα τηγανητά τρόφιμα πυροδοτεί καρκίνο στους αρουραίους, γεγονός που υποδεικνύει και πιθανό κίνδυνο και για τον άνθρωπο.

5. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να λειτουργεί καλύτερα

Το τηγανητό φαγητό δεν είναι μόνο κακό για την καρδιά σας μπορεί επίσης να είναι κακό για τον εγκέφαλό σας. Η φλεγμονή που προέρχεται από την κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό σας και να επηρεάσει τις δεξιότητες σκέψης σας σύμφωνα με το WebMD.

Μια μια  μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition έδειξε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα θα μπορούσε να συνδεθεί με φλεγμονή του εγκεφάλου και απότομη κάμψη των συλλογιστικών δεξιοτήτων σε μια περίοδο 10 ετών.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2023  που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε τηγανητά τρόφιμα συνδέθηκε με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν έστω και μια μερίδα τηγανητό φαγητό κάθε μέρα είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που απείχαν.

6.Τα οστά σας δυναμώνουν

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι επιβλαβή για τα οστά σας επειδή το υπερβολικό αλάτι σε αυτά τα τρόφιμα εξαντλεί τα επίπεδα ασβεστίου σας. Μια  μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition αποκάλυψε ότι οι Κινέζοι που κατέστησαν τα αλμυρά τρόφιμα βασικό στοιχείο της διατροφής τους ήταν πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν οστεοπόρωση. Ομοίως, μια  μελέτη του 2017 στο Osteoporosis International βρήκε τα ίδια αποτελέσματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

7. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γεμάτα με λίπος και ελαφριά σε φυτικές ίνες , και αφομοιώνονται αργά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς περισσότερος χρόνος για να εισέλθουν όλα τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας. Ως αποτέλεσμα, αντί να νιώθετε ενέργεια μετά από ένα τηγανητό γεύμα, πιθανότατα θα αισθανθείτε σαν να πέφτετε σε λήθαργο. Η δύσκολη διαδικασία πέψης τους σημαίνει επίσης ότι το σώμα σας εργάζεται σκληρότερα για να αφομοιώσει την τροφή σας, ανακατευθύνοντας την ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αλλού.

8. Η πέψη σας θα βελτιωθεί

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι δύσκολο να αφομοιωθούν , καταλήγουν στο παχύ έντερο και διασπώνται σε λιπαρά οξέα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ . Όταν συμβεί αυτό, το κόλον παράγει υγρό, οδηγώντας σε διάρροια. Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα συνδέονται με μια σειρά από πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής στα έντερα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια  μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Cancer Prevention Research έδειξε ότι τα τηγανητά σε λάδι αύξησαν τη φλεγμονή των ιστών, επιδείνωσαν τα συμπτώματα της κολίτιδας και αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

9. Το δέρμα σας θα καθαρίσει

Η επιδερμίδα σας δεν εκτιμά την κατανάλωση τηγανητού φαγητού. Σύμφωνα με το The Dermatology Group , τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα είναι γεμάτα λιπαρά οξέα που είναι γνωστά για την πρόκληση φλεγμονής στο δέρμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακμή. Τα τρανς λιπαρά, τα οποία υπάρχουν επίσης στα τηγανητά τρόφιμα, δεν είναι φίλοι με το δέρμα σας, σύμφωνα με την Topeka Acne Skin Care . Τα κορεσμένα λίπη μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή που προκαλεί σπυράκια.

 Πηγή: oloygeia.gr

Σχετικά