Επανήλθε φέτος η συνήθεια του «last minute» – Πως διαμορφώνεται η πληρότητα στα ξενοδοχεία – Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης θεματικά πάρκα, χιονοδρομικά ή ορεινές περιοχές κοντά στην Αθήνα – Ποιοι είναι οι top προορισμοί για εξωτερικό
Διακοπές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης, επιλέγουν φέτος οι Έλληνες, σε μια χρονιά όπου καταγράφεται περισσότερο έντονη σε σχέση με πέρυσι η τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Μετά τα περσινά Χριστούγεννα, όπου ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ο προγραμματισμός από πολύ νωρίς λόγω πανδημίας και έντονης της επιθυμίας για ταξίδια, οι Ελληνες επέστρεψαν φέτος στη συνήθεια του «last minute», τάση που καταγράφεται τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα καταλύματα τύπου Airbnb. Μάλιστα, ειδικά η βραχυχρόνια μίσθωση δείχνει να υστερεί φέτος σε διανυκτερεύσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων δεδομένων ΑirDNA.
Από πλευράς προορισμών, στην πρώτη γραμμή της ζήτησης στο εσωτερικό με υψηλή πληρότητα παραμένουν οι κλασικοί χειμερινοί προορισμοί που φιλοξενούν θεματικά πάρκα, χιονοδρομικά κέντρα ή ορεινές περιοχές κοντά στην Αθήνα.
Στο εξωτερικό πρωταγωνιστούν, με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών, οι κατεξοχήν χριστουγεννιάτικοι προορισμοί όπως η Πράγα, το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο κ.τ.λ., με ανερχόμενους όμως τους εναλλακτικούς προορισμούς-outsiders, όπως η Κοπεγχάγη, η Κρακοβία και το Μαρόκο. Αντίθετα, στους «χαμένους» προορισμούς του εξωτερικού με σημαντική πτώση στις κρατήσεις φέτος (οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα είχαν μεγάλη κίνηση) είναι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τουριστικών γραφείων, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι οποίες έχουν επηρεαστεί λόγω της ψυχολογίας και της αντίληψης που επικρατεί για τα επίπεδα της ασφάλειας, απόρροια της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.
Η πληρότητα στα ξενοδοχεία
Οσον αφορά τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή κινούνται με υψηλή πληρότητα εν όψει των Χριστουγέννων, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγγελος Καλλίας, ποσοστό που καθημερινά -και όσο πλησιάζουν οι αργίες των γιορτών- βαίνει αυξανόμενο στο 80%-90%, φτάνοντας ακόμη και στο 100% για τις περιοχές όπου λειτουργούν θεματικά πάρκα, χιονοδρομικά κέντρα ή βρίσκονται πιο κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα και περισσότερο στην Αθήνα.
Η Αράχωβα (έστω κι αν τις τελευταίες ημέρες απέκτησε αρνητική δημοσιότητα λόγω της υπόθεσης κακοποίησης του σκύλου προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Συλλόγου Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αράχωβας), τα Καλάβρυτα και η Βυτίνα είναι περιοχές που βρίσκονται και φέτος ψηλά ακριβώς λόγω της εύκολης πρόσβασης για τους Αθηναίους, επισημαίνει ο κ. Καλλίας.
Στη Βόρεια Ελλάδα, και δη στη Δράμα με την Ονειρούπολη -το πρώτο χριστουγεννιάτικο πάρκο της χώρας που κλείνει πλέον μία 20ετία λειτουργίας, από το 2004, όταν η περιοχή αναζητούσε διέξοδο ώστε να προσελκύσει επισκέπτες και να τονώσει την τοπική οικονομία-, τα ποσοστά πληρότητας αγγίζουν ήδη το 90%, με την προσφορά καταλυμάτων ουσιαστικά να μην επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Ειδικά η Δράμα προσελκύει, πέρα από το ελληνικό κοινό, και ξένους επισκέπτες από τα Βαλκάνια αυτή την περίοδο της παραδοσιακά χαμηλής σεζόν για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα.
Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τον «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες πέρυσι, ο οποίος λειτουργεί από το 2011 και περιλαμβάνεται στις κορυφαίες προτιμήσεις των Ελλήνων, προσελκύοντας τα τελευταία χρόνια και Βαλκάνιους επισκέπτες που έρχονται οδικώς στην περιοχή.
Πάντως, όπως παρατηρούν οι ξενοδόχοι, για το ενδιάμεσο των αργιών οι πληρότητες πέφτουν, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στους προορισμούς ανά την Ελλάδα είναι σαφώς πιο περιορισμένη και επικεντρώνεται στις λίγες ημέρες των τριημέρων-τετραημέρων, λόγω και της σαφώς χαμηλότερης διαθέσιμης δαπάνης. «Το ζήτημα που θα πρέπει να τεθεί πιο συνολικά για ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα είναι τι συμβαίνει τους χειμερινούς προορισμούς μετά τις 7 Ιανουαρίου», σχολιάζει ο κ. Καλλίας.
Για το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου και μετά το peak των γιορτών, από το σύνολο των 130 ημερών που διαρκεί όλη η σεζόν τον χειμώνα, η κίνηση περιορίζεται σταθερά στα Σαββατοκύριακα, σε μόλις 35 ημέρες που παρουσιάζουν πιο υψηλές πληρότητες, ενώ το υπόλοιπο διάστημα η μέση πληρότητα είναι στο 25%.
«Στο πλαίσιο αυτό, μια πρόταση που θέτει στο τραπέζι η ΠΟΞ προς συζήτηση με τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας είναι το θέμα της σχολικής ανάπαυλας μέσα στον χειμώνα με δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για εκδρομές σε χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα που θα συνδυάζουν αθλητικό τουρισμό, πεζοπορίες, επίσκεψη σε χιονοδρομικά κέντρα κ.ο.κ.», αναφέρει ο κ. Καλλίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΞ και γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής – Αργοσαρωνικού: «Σε γενικές γραμμές για τη χειμερινή περίοδο έχουμε επιστρέψει στη συνήθη κανονικότητα προ πανδημίας, με τους προορισμούς ανά την Ελλάδα να προσελκύουν εγχώριο τουρισμό για τις γιορτές και μεγάλη κίνηση που συγκεντρώνεται στα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα – τετραήμερα». Ειδικά στην Αθήνα για τον Δεκέμβριο καταγράφεται διαφορά τιμής προς τα κάτω σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Από πλευράς κρατήσεων εν όψει των Χριστουγέννων, πέραν του εσωτερικού τουρισμού, απ’ όπου ούτως ή άλλως υπάρχει κίνηση από την περιφέρεια στην πρωτεύουσα αυτή την περίοδο, είναι λιγότερα τα ταξίδια city break για σύντομες αποδράσεις από το εξωτερικό. Επιπλέον, φέτος σε σύγκριση με πέρυσι λείπει -όπως είναι εύλογο- και οι τουρίστες από το Ισραήλ, που ήταν και η πλέον δυναμική αγορά εξωτερικού την αντίστοιχη περσινή περίοδο για την ελληνική πρωτεύουσα.
Φέτος, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το δίκτυο εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Αθήνας, στις αγορές που είναι πιο ψηλά περιλαμβάνεται η Κύπρος, ενώ «υπάρχουν και κάποιοι -λιγότεροι- Δυτικοευρωπαίοι που θα επισκεφθούν την Αθήνα για λίγες ημέρες αφού η Ελλάδα δεν αποτελεί προορισμό για τους ξένους τον χειμώνα», σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό.
Στη Θεσσαλονίκη οι ξενοδόχοι αναμένουν καλές πληρότητες για την περίοδο των Χριστουγέννων (στο 75%) και της Πρωτοχρονιάς (στο 90%), ωστόσο για μετά τις γιορτές είναι πολύ χαμηλά σε κρατήσεις, όπως επισημαίνει o κ. Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο προβολής της πόλης. Ως προς την κίνηση εξωτερικού, η απώλεια των Ισραηλινών επισκεπτών είναι εμφανής, πολύ περισσότερο δε αν ληφθεί υπόψη ότι έως και τον Σεπτέμβριο το Ισραήλ ήταν η πρώτη ξένη εθνικότητα για τη συμπρωτεύουσα αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 11% επί του συνόλου. «Τώρα, ως προς τον εισερχόμενο τουρισμό έχουμε τους επισκέπτες από τα Βαλκάνια και την Κύπρο, με χαμηλά τα ποσοστά από τη Δυτική Ευρώπη, ενώ μια θετική ένδειξη που έχουμε φέτος είναι η αύξηση από την Τουρκία σε σχέση με πέρυσι».
Στη Θεσσαλία, ένα γεωγραφικό διαμέρισμα που έχει περάσει δύσκολα από το ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, «έχει επανέλθει η λειτουργία της περιοχής, τα ξενοδοχεία έχουν αυτή τη στιγμή πληρότητα στο 70%, ωστόσο προσβλέπουμε σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά όσο θα πλησιάζουν οι γιορτές, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η τάση είναι για περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», δηλώνει στο «b.s.» o πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.
Η μεγαλύτερη κίνηση συγκεντρώνεται τις ημέρες των Χριστουγέννων και ακολουθεί η αργία της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βόλος ως προορισμός συγκεντρώνει μεγάλο κομμάτι της κίνησης, όπως και το κεντρικό και ανατολικό Πήλιο, «όπου έχουν αποκατασταθεί η πρόσβαση και η λειτουργία των ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή. Στο νότιο Πήλιο, που συγκεντρώνει μεγαλύτερο μέρος της κίνησης την περίοδο του καλοκαιριού, είναι περισσότερα τα κλειστά ξενοδοχεία, πολλά από τα οποία ούτως ή άλλως δεν λειτουργούν αυτή την περίοδο».
Με κρατήσεις ήδη στο 80% και πλέον για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και στο 70% για την περίοδο των Φώτων κινείται η περιοχή των Καλαβρύτων, από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για το ελληνικό κοινό την περίοδο των γιορτών, με εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα.
Οι εκτιμήσεις μάλιστα από την τοπική Ενωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων με πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Δαφαλιά κάνουν λόγο ακόμη και για πληρότητα 100%, με δεδομένη τη δυναμική των κρατήσεων αυτή τη στιγμή. Σε επίπεδο τιμών, εκτιμάται ότι υπάρχει αύξηση σε σχέση με πέρυσι, κοντά στο 10%-15%, λόγω και της αύξησης σε επίπεδο λειτουργικού κόστους των ξενοδόχων.
Ταξίδια στο εξωτερικό
Οσον αφορά τα μεμονωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, φέτος οι Ελληνες για την περίοδο των Χριστουγέννων συνεχίζουν να επιλέγουν τους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς όπως το Λονδίνο, τη Γενεύη, τη Βιέννη κ.ά., ωστόσο στις επιλογές τους αποτυπώνεται η τάση που επικρατεί πλέον να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές εναλλακτικών προορισμών όπως η Κοπεγχάγη, το Μαρόκο, το Ινσμπρουκ, η Κρακοβία, αλλά και το Κισινάου.
Μία ακόμη ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι, την οποία καταγράφουν οι αεροπορικές στα ταξίδια μετ’ επιστροφής, είναι η διαπίστωση ότι όσοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν εκτός των τειχών παρατείνουν τη διαμονή τους στον προορισμό της επιλογής τους επειδή φέτος οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ακολουθούν μετά το Σαββατοκύριακο.
Με βάση τα στοιχεία του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, της Αegean, η οποία έχει αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις (περίπου 10%) τη φετινή εορταστική περίοδο τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού όσο και για του εξωτερικού συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2022, η κίνηση για το εξωτερικό κορυφώνεται την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου. Αυτές τις ημέρες καταγράφεται ήδη μέση πληρότητα πάνω από 85% από/προς Αθήνα και 95% από/προς Θεσσαλονίκη. Η Τρίτη 2 Ιανουαρίου παρουσιάζει αντίστοιχο ενδιαφέρον, με τα ποσοστά να είναι ήδη απαγορευτικά για όσους δεν έχουν κλείσει την επιστροφή τους.
Οσον αφορά τους top προορισμούς από την Αθήνα, είναι η Πράγα, το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Βαρκελώνη και η Γενεύη, ενώ από τη Θεσσαλονίκη το Παρίσι, η Λάρνακα, η Ζυρίχη, το Ντίσελντορφ, η Βαρκελώνη και η Στουτγκάρδη.
Η Aegean θα εκτελεί και πτήσεις charter κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι οποίες καταγράφουν σχεδόν 100% πληρότητα. Συγκεκριμένα, από Αθήνα για Ροβανιέμι, ενώ από Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί πτήσεις charter για Πράγα, Βουδαπέστη, Βασιλεία, Βιέννη και Μπρατισλάβα.
Στο κομμάτι των οργανωμένων ταξιδιών με πακέτα μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA Λύσανδρου Τσιλίδη, καταγράφεται υστέρηση σε σχέση με το 2022, που ήταν μια πολύ καλή χρονιά λόγω και της πολύ έντονης επιθυμίας για ταξίδια μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας.
Τώρα, παράμετροι όπως οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των τιμών στους προορισμούς φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει περισσότερο τη μερίδα του ταξιδιωτικού κοινού που δείχνει προτίμηση σε αυτή την κατηγορία διακοπών.
Πάντως, για όσους έχουν κλείσει φέτος τα Χριστούγεννα πακέτα εκτός Ελλάδας, στους top προορισμούς συμπεριλαμβάνονται η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Γερμανία γενικότερα, η Ισπανία, αλλά και το Λονδίνο. Μακρινοί προορισμοί όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Νέα Υόρκη βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτίμησης των ταξιδιωτών, με σταθερό το ενδιαφέρον όπως κάθε χρόνο, αφού απευθύνονται σε τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων.
Η βραχυχρόνια μίσθωση
Υστέρηση φέτος σε σχέση με πέρυσι προκύπτει και στη βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για τους χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα η διεθνής εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, η οποία στηρίζεται σε δεδομένα από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες Airbnb και VRBO.
Με βάση τα στοιχεία από τις πλατφόρμες έως τις 12 Δεκεμβρίου και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, «οι κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων σημειώνουν υστέρηση σε σχέση με πέρυσι σε χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Καρπενησίου, των Ιωαννίνων, των Τρικάλων κ.ά.
Είναι πολύ πιθανό οι ταξιδιώτες να προχωρήσουν περισσότερο σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ακόμη και για τον Ιανουάριο, όπου η πτώση στις κρατήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά», αναφέρουν από την εταιρεία. Στον αντίποδα, αύξηση σχεδόν σε όλους τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς καταγράφεται στη Μέση Τιμή Δωματίου, με εξαίρεση την Αράχωβα και οριακά τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από την AirDNA, πτώση στις κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων για τα Χριστούγεννα καταγράφεται στην Αθήνα σε ποσοστό 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μικρότερη, κατά 8%, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αράχωβα το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης είναι στο 16%. Αύξηση στις διανυκτερεύσεις για τα Χριστούγεννα, όπως αυτές καταγράφονται έως τις 12 Δεκεμβρίου, σημειώνεται στο Καρπενήσι, σε ποσοστό 12%, ακόμη μεγαλύτερη στα Ιωάννινα, κατά 21%, όχι όμως και στο Ζαγόρι, όπου σημειώνεται πτώση κατά 15%.
Ως προς τις τιμές, στη συντριπτική πλειονότητα έχουν κινηθεί αυξητικά στη διάρκεια του τελευταίου έτους, με τη Μέση Τιμή ανά Δωμάτιο (ADR) στην Αθήνα να είναι πέριξ των 117 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά 12% έχει αυξηθεί και η μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη, στα 89 ευρώ. Τα πιο ακριβά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στους χειμερινούς προορισμούς βρίσκονται στην Αράχωβα με μέση τιμή στα 334 ευρώ, αν και έχει μειωθεί κατά 12% σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα.
Τσιμπημένες -στα 258 ευρώ και 250 ευρώ αντίστοιχα– είναι οι τιμές στο Ζαγόρι και το Καρπενήσι λόγω της χαμηλής προσφοράς, όπως και στα Καλάβρυτα, με 200 ευρώ ανά κατάλυμα.