Επιβλητικά εγκαίνια του «Παρθενώνα της Μακεδονίας»

Παρουσιάζεται πλήρως αναστηλωμένο και αποκατεστημένο το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ – Το πιο λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας ανοίγει τις πύλες του στον κόσμο τη Κυριακή 7 Ιανουαρίου για να θυμίσει τις ένδοξες στιγμές του – Εκεί ανακηρύχθηκε Βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος το 336 π.Χ.

Αποκαλύπτεται αυτή την ώρα στις Αιγές το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, έπειτα από την ολοκλήρωση της πολύχρονης αναστήλωσης στην οποία προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εγκαινιάσει το ανάκτορο των Αιγών.  Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, επρόκειτο να ξεναγηθεί σε αυτό από τη Λίνα Μενδώνη ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

Μετά από 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου τεχνικού έργου, το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα, αυτό που ο καθηγητής, Βόλφραμ Χέφνερ (Wolfram Hoepfner) είχε χαρακτηρίσει «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και στο οποίο μέσα, χωράει τρεις φορές ο Παρθενώνας, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Μελίκη του νομού Ημαθίας, αναφερόμενος στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’, είπε πως «είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας» και σημείωσε: «Είναι μία κίνηση η οποία δεν έχει μόνο πολιτιστικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα καθώς επιβεβαιώνει την ελληνική διαχρονικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων και μετατρέπει την περιοχή σας σε έναν πολιτιστικό πόλο, τολμώ να πω, παγκόσμιας εμβέλειας».

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή που ως πρωθυπουργός της πατρίδας μας θα έχω την ευκαιρία να συνδέσω το δικό μου όνομα και το όνομα της κυβέρνησής μας με αυτά τα εμβληματικά έργα αναστήλωσης που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας», συμπλήρωσε.

Το πιο λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας, ανοίγει τις πύλες του στον κόσμο για να θυμίσει κάποιες από τις ένδοξες στιγμές του:

Την ανέγερσή του στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Φίλιππο Β’ με σκοπό να ορίσει την εικόνα του νέου κόσμου… «Εγώ ο ηγεμόνας και ο κόσμος μου συνυπάρχουμε σε αυτό το κτήριο, το ανάκτορο των Αιγών», είχε πει χαρακτηριστικά, δικαιολογώντας την ιδέα που τον οδήγησε στη δημιουργία της πόλης και του ανακτόρου.

Εκεί οργάνωσε και μεταρρύθμισε το βασίλειο των Μακεδόνων και προετοίμασε το έδαφος γι’ αυτό που συνέβη στη συνέχεια με τον γιο του Αλέξανδρο, που δημιούργησε την οικουμένη.

Εκεί ανακηρύχθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος βασιλιάς το 336 π.Χ., μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Οι ίδιες κολώνες που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης, είναι αυτές που «άκουσαν» τους Μακεδόνες να χτυπούν θριαμβικά με τα δόρατα τις ασπίδες τους, καθώς φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Με αφετηρία το ίδιο σημείο, μόλις δύο χρόνια αργότερα, έγινε το ξεκίνημα της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τα βάθη της Ανατολής, όπου μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες οπλίτες και ιππείς, κουβάλησαν μαζί τους στην άκρη του κόσμου την εικόνα της κλασικής Ελλάδας, της Μακεδονίας, των Αιγών.

Στα μέσα του 2ου προχριστιανικού αιώνα το ανάκτορο καταστράφηκε παραδειγματικά, μετά την οριστική κατάλυση του βασιλείου από τους Ρωμαίους του Μέτελλου, το 148 π.Χ.

Ό,τι απέμεινε από τη λιθαρπαγή, που συνεχίστηκε για αιώνες, αποκαλύφθηκε με την ανασκαφή που ξεκίνησε το 1865 και συνεχίστηκε τον 20ο αιώνα, τη δεκαετία του 1930 και τις δεκαετίες του 1950-1960. Τα σημερινά εγκαίνια σηματοδοτούν την «ανάσταση» του μνημείου.

Μητσοτάκης: Το μνημείο γίνεται κτήμα ολόκληρης της Οικουμένης

«Η σπουδαιότητα τέτοιων μνημείων γίνεται κτήμα ολόκληρης της οικουμένης. Οφείλουμε να την αναδεικνύουμε, να την προβάλουμε, να επεκτείνουμε τους ορίζοντες που αποκαλύπτει κάθε νέα ψηφίδα. Πρέπει να είναι ένα προσκλητήριο γνώσης και συμμετοχής που ενισχύει το ανήκειν αλλά και μοχλό ανάπτυξης. Είναι μια πολυδιάστατη επένδυση σε όλα τα πεδία του πολιτισμού σε σύμπλευση με την οικονομία και τον τουρισμό.», ανέφερε από τις Αιγές στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων του ανακτόρου του Βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας.

Μίλησε για ένα μνημείο διεθνούς εμβέλειας.  «Εδώ στέφθηκε Βασιλιάς λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του πατέρα του ο Μέγας Αλέξανδρος για να ξεκινήσει την λαμπρή εκστρατεία του», τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι τα μνημεία μπορούν να γίνουν καταλύτες οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη Μακεδονία και υπογράμμισε: «Η Μακεδονία και ο δικός της Παρθενώνας γίνονται επίκεντρο της διεθνούς προσοχής».

Περιήγηση με drone στον «Παρθενώνα της Μακεδονίας»

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε πριν τέσσερα χρόνια στον λογαριασμό του ΕΣΠΑ στο Youtube γίνεται περιήγηση μέσω drone στον χώρο κατά τη διάρκεια των αναστηλώσεων, ενώ η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, μιλά αναλυτικά για το κτήριο και εξηγεί γιατί θεωρείται εφάμιλλης σημαντικότητας με τον Παρθενώνα.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Δείτε μερικά από τα εκθέματα στο μουσείο των Αιγών

anaktoro_ekthemata__2_
anaktoro_ekthemata__3_
anaktoro_ekthemata__4_
anaktoro_ekthemata__5_
anaktoro_ekthemata__6_
anaktoro_ekthemata__7_
anaktoro_ekthemata__8_
anaktoro_ekthemata__12_
anaktoro_ekthemata__13_

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το αναστηλωμένο ανάκτορο:

anaktoro_filippos_b__2_
anaktoro_filippos_b__3_
anaktoro_filippos_b__4_
anaktoro_filippos_b__5_
anaktoro_filippos_b__6_

Σχετικά