Αστυνομία: Το παρασκήνιο των αλλαγών και τα μηνύματα Χρυσοχοΐδη στα στελέχη – Γιατί επιλέχτηκαν Μάλλιος και Συριτούδης

Θα αλλάξει ο διοικητής ασφαλείας, ο Γαδάρχης και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες και θα αναδειχτούν νέα πρόσωπα

Για το παρασκήνιο των ριζικών αλλαγών στην Ελληνική Αστυνομία και το πώς επιλέχτηκε η νέα ηγεσία, μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η αστυνομική ρεπόρτερ του σταθμού, Μίνα Καραμήτρου.
Τα δύο μηνύματα Χρυσοχοΐδη στα υψηλόβαθμα στελέχη

Αρχικά, όπως αναφέρει, από τις κινήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φαίνεται πως υπάρχουν δύο μηνύματα προς την ΕΛ.ΑΣ. Το πρώτο είναι πως κανένας αρχηγός δεν μένει στη θέση του 2+1 χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν συμπλήρωσαν ούτε χρόνο και όπως φαίνεται, όλοι κρίνονται.

Το δεύτερο μήνυμα είναι πως όσοι γίνονται αντιστράτηγοι και μπαίνουν στην κλειστή ομάδα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένο πως βάζουν και υποψηφιότητα για την αρχηγία καθώς μπορεί να έρθει ένας υπουργός και να κρίνει πως δεν έχουν τα προσόντα που ζητά και να βρουν σε αποστρατεία. Αυτό που έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι μια «βουτιά» στην επετηρίδα όπου βρήκε έναν υποστράτηγο ο οποίος θεώρησε πως έχει τα προσόντα να υποστηρίξει τη θέση αυτή.

«Η αστυνομία χρειαζόταν ένα δυνατό ηλεκτροσόκ»

Όπως σημειώνει η Μίνα Καραμήτρου, θα αλλάξουν τα πάντα στην Ελληνική Αστυνομία. Θα αλλάξει ο διοικητής ασφαλείας, ο Γαδάρχης και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες και θα αναδειχτούν νέα πρόσωπα.

Σε ερώτηση γιατί έφτασε η κυβέρνηση στο σημείο να προχωρήσει σε «εκκαθάριση» στην αστυνομία, εκτιμά πως «δεν πήγαινε άλλο και η αστυνομία χρειαζόταν ένα δυνατό ηλεκτροσόκ. Δεν φτάνει αυτό και κανείς δεν ξέρει αν θα λειτουργήσει τώρα το σύστημα. Αυτό όμως δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να βγάλει λίγο την μύτη έξω από το νερό να πάρει μια ανάσα. Τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία γίνανε πολλά και μπήκαμε και στη διαδικασία ‘’μου ταιριάζεις εσύ γιατί είσαι φίλος μου και μπορείς να με βοηθήσεις. Δεν μου ταιριάζεις εσύ γιατί ήσουν φίλος του τάδε’’. Με αυτή την διαδικασία φύγανε και αξιωματικοί που είχαν μέλλον στην ΕΛ.ΑΣ».

«Η αστυνομία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να έχει συνεργασία πια με όλες τις αστυνομίες της Ευρώπης. Το έγκλημα δεν είναι δικό μας. Για να το πολεμήσεις θες συνεργασίες με άλλες αστυνομίες» επισημαίνει και τονίζει πως καμία ηγεσία δεν έχει εκσυγχρονιστεί, φέροντας ως παράδειγμα πως υπήρχαν και αντιστράτηγοι που… δεν μιλούσαν αγγλικά.

Πώς επιλέχτηκαν ο Δημήτρης Μάλλιος και ο Πασχάλης Συριτούδης

Για το πώς επέλεξε τον Δημήτρη Μάλλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Μίνα Καραμήτρου αναφέρει πως «τον ήξερε από το 2020 όταν ξέσπασε η κρίση στον Έβρο. Τον έμαθε τότε ως αξιωματικό να το έκρινε ως αξιωματικό. Μόνο επιχειρησιακά. Ο κ. Μάλλιος δεν ήταν στην ομάδα ανθρώπων του. Υπαρχηγό του έφερε τον Πασχάλη Συριτούδη, έναν άνθρωπο που είναι καθαρά του πεδίου και ο οποίος ήταν στην Αλεξανδρούπολη και έχει χειριστεί όλες τις υποθέσεις στο πεδίο και τις κρίσεις στον Έβρο».

Η απόφαση να γίνουν βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές στην αστυνομία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχαν ληφθεί από το καλοκαίρι και ενισχύθηκαν με την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο. «Δεν ήταν η ανταρσία των ΜΑΤ, ήταν το περιστατικό που έγινε με την οπαδική βία. Από το καλοκαίρι και μετά υπάρχουν απανωτά, πολύ σοβαρά περιστατικά. Και συνδέονται καθώς κάθε ένα από αυτά αναδεικνύει μια αδυναμία της αστυνομίας».

Σχετικά