Παρασκήνιο, ζυμώσεις, συντροφικά μαχαιρώματα, κλίμα αρένας και μια πρόταση που έγινε δεκτή με επευφημίες αλλά ούτε καν ακουμπάει τα βαθύτερα προβλήματα.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δια αντιπροσώπων, μίλησαν. Αποφάσισαν να βάλουν «φρένο» στις εσωκομματικές κάλπες για ανάδειξη προέδρου, πέντε μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Στέφανο Κασσελάκη. Μπροστά στον κίνδυνο ένας νέος γύρος εσωστρέφειας να καθηλώσει το κόμμα περαιτέρω το: «βρείτε μου αντίπαλο», έγινε «εκλογές τέλος» αλλά τα βαθύτερα προβλήματα της κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συζητήθηκαν επαρκώς.
Ο Κασσελάκης πέταξε το γάντι, η Γεροβασίλη το σήκωσε
Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πήρε «φωτιά» με το «καλημέρα» και για αυτό φρόντισε ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος της Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας, ενοχλημένος με όσα συμβαίνουν, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση του κόμματος και να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Όπερ και εγένετο με τρόπο ολίγον προκλητικό: «βρείτε αντίπαλο και πάμε» αλλά ουσιαστικό αφού στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε η Όλγα Γεροβασίλη.
Σαφείς αιχμές και 24 ώρες μεγάλης πόλωσης
«Ρόλος του προέδρου είναι να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί. Και αυτός ο ρόλος είναι ακόμη πιο κρίσιμος στα πολυσυλλεκτικά κόμματα διακυβέρνησης. Έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα» ανέφερε στην ομιλία της η Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προκλήσεις του προέδρου του κόμματος.
Ο ρόλος του προέδρου, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη
Το πινγκ – πονγκ μεταξύ των δύο παρολίγον υποψηφίων κράτησε κάτι λιγότερο από 24 ώρες που ήταν αρκετές όμως για να μετατραπεί το κλειστό γήπεδο του Ταε κβο Ντο σε κάτι που θύμιζε αρένα. Η Όλγα Γεροβασίλη πλήρωσε το τίμημα της διαφορετικής άποψης και το προεδρείο του Συνεδρίου χρειάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές για να την προστατεύσει από τον όχλο.
Κάπως έτσι, ξημέρωσε η Κυριακή και έφτασε η ώρα για το τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» σε… συντροφικό κλίμα.
Ο ξενοδόχος είχε άλλη άποψη
Τελευταία μέρα των εργασιών, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε «εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές (…)». Ανταπαντώντας η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Εσύ το πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντε μας μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις».
Κατόπιν τούτου, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και απάντησε ότι «Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», με την Γεροβασίλη να απαντά «το Συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο, δεν έβαλα εγώ την πρόταση για εκλογές».
Η πρόταση Φάμελλου, Παππά, Τσίπρα που έφερε την ανατροπή
Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει κατακόρυφα μια πρόταση από τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα βάζοντας τέλος σε μια «μάχη εντός των τειχών» κατεβάζοντας πρόταση που προέβλεπε μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».
Η πρόταση που κατέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος πέρασε πανηγυρικά
Συγκεκριμένα οι σύνεδροι κλήθηκαν να υπερψηφίσουν ή όχι, ότι: «Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες κάλπες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών με ενιαία λειτουργία.
Ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία, το εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματός μας».
H ψηφοφορία δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων ολοκληρώθηκε με κλειστό streaming με τον Στέφανο Κασσελάκη να παραμένει στο πόστο του χωρίς «λευκή επιταγή» αλλά το ίδιο πολωτικό καθώς ακούστηκε να λέει: «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά».
Οι εξηγήσεις του Πάνου Ρήγα
Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας και για το καταστατικό προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.
Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο».
Δόθηκαν διευκρινίσεις από τον Πάνο Ρήγα
Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο.
Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου».
Ο δρόμος των ευρωεκλογών είναι πλέον «καθαρός» αλλά η ενότητα αναζητείται
Στη τετραήμερη ιδεολογικοπολιτική μάχη που δόθηκε πολλά από τα στελέχη που τοποθετήθηκαν πήρα θέση με το ένα ή το άλλο «στρατόπεδο» και άλλα προτίμησαν την ουδετερότητα μη θέλοντας να εκτεθούν δημόσια. Η τελική πολιτική απόφαση που προκρίθηκε θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- με τον Στέφανο Κασσελάκη στο τιμόνι του. Όμως, όπως όλα δείχνουν οι ισορροπίες αλλάζουν και μένει να φανεί αν αυτό θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά του κόμματος.
Πάντως ο τέως πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, πήρε θέση διαρρέοντας μέσω του περιβάλλοντός του: «Ό,τι είχα να πω το είπα στη δήλωσή μου. Κανένα άλλο σχόλιο, όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».
Ο Στέφανος Κασσελάκης θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες του in, αν και στο Συνέδριο πρωταγωνίστησε το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, ο προβληματισμός μεταξύ των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτός. Στα πηγαδάκια, ακόμα και αυτοί που ήταν κατά των εσωκομματικών εκλογών, δεν έκρυβαν ότι το κόμμα περνά μία ιστορική στιγμή για το μέλλον του. Χρειάζονται αλλαγές και όχι άλλα λάθη, με θέσεις και χωρίς εσωστρέφεια.
Η ενότητα είναι ένα από τα ζητούμενα, καθώς το κλίμα είναι τεταμένο, ωστόσο υπάρχει μία κοινή γραμμή στη βάση ότι χρειάζεται αγώνας έως τις ευρωεκλογές και να μην αφεθεί το πολιτικό παιχνίδι της χώρας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βασικό προαπαιτούμενο, όπως αναφέρουν πολλά στελέχη, είναι η σαφής πολιτική θέση του κόμματος, με διάλογο, και όχι μόνον η επικοινωνία.
in,