Τον συμπατριώτη μας  Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη τίμησαν σε Αμπελοχώρι και Θήβα-Εικόνες

Τον συμπατριώτη μας  Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη τίμησε η Εκκλησία μας σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024.

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στη γενέτειρα του Οσίου, το Αμπελοχώρι Θηβών και στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή πολλών πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης πανοσ. αρχιμ. π. Θεοδόσιος Δαμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία των Αγίων στη ζωή μας, οι οποίοι είναι το αλάτι στη ζωή μας που νοστιμίζει και περιθάλπει. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του ανέφερε διάφορα περιστατικά από τη ζωή και επικοινωνία με τον Όσιο Εφραίμ, ο οποίος πάντα δίδασκε με το λόγο του και τη ζωή του και τόνισε ότι ο Όσιος μνημόνευε πάντα τον τόπο καταγωγής του και υποδεχόταν με αγάπη και καλοσύνη όσους από την περιοχή των Θηβών τον επισκέπτονταν στο Άγιον Όρος. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους ο Όσιος Εφραίμ να τους στηρίζει και να τους σκεπάζει με τις πρεσβείες του προς τον Κύριο.  Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας και του  ιερού λειψάνου του Οσίου.

Τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ τίμησε και ο Ιερός Ναός της Μεγάλης Παναγίας – Αγίου Δημητρίου Θηβών, πλησίον του οποίου ήταν το σπίτι που πέρασε τα εφηβικά του χρόνια ο Όσιος. Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα,  27 Φεβρουαρίου 2024, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα ανέφερε ότι σήμερα τιμούμε έναν σύγχρονό μας και συντοπίτη μας Άγιο, ο οποίος ασκήθηκε στην αγάπη, την προσευχή, την υπακοή, την ταπείνωση ακολουθώντας τις εντολές του Θεού και μας λέει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αγιοτόκος και αγιοτρόφος. Αναφέρθηκε σε σημεία της ζωής του Οσίου λέγοντας ότι είναι ένας αειθαλής κρίνος, ο οποίος ευωδίασε από την προσευχή, τη λατρεία, την αγάπη και την ταπείνωση και μας προσέφερε ένα πρότυπο ζωής, τονίζοντας ότι ο Όσιος μάς διδάσκει ότι η αλήθεια είναι μέσα στην Εκκλησία. Τέλος, ευχήθηκε εγκάρδια να είναι πλούσιες οι πρεσβείες του Οσίου για όλους.

Στο τέλος της Θ.Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε μνημόσυνο για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη πριν από ένα χρόνο στα Τέμπη, ευχόμενος ο Θεός να αναπαύει τις  ψυχές τους στο χώρο της αγάπης Του και να δίνει παρηγορία, δύναμη και καρτερία στις οικογένειές τους. Ενώ, ευχήθηκε δύναμη και υγεία στα δυο παιδιά από την περιοχή των Θηβών που διασώθηκαν από το δυστύχημα και συμμετείχαν σήμερα μαζί με τις οικογένειές τους στη Θ.Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο.

imtl.gr

Σχετικά