Η έκθεση “Σήκω Ψυχή μου” στη Λιβαδειά – Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Λεβαδέων και η «Αλλοτροπία – Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Παράδοσης» παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου στις 19:00, στο ισόγειο του εκθεσιακού χώρου Πηγών Κρύας «Νερόμυλος», στη Λιβαδειά. Η πόλη της Λιβαδειάς αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην έως τώρα πλούσια διαδρομή της έκθεσης, η οποία ξεκίνησε στην Αθήνα και έχει συμπεριλάβει έως τώρα τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Νέα Ιωνία Βόλου, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες και τη Λευκωσία.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες.

Η ζωή στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από το 1922 και, στη συνέχεια, η Έξοδος, η απώλεια, το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα πατρίδα αποτελούν τις βασικές θεματικές της πρώτης ενότητας.

Ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων και η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού συνιστούν τη δεύτερη ενότητα: Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

Διάρκεια: 4 – 16 Μαρτίου 2024

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-13:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00 – 13:00, 17:00-19:00

Την ημέρα των εγκαινίων θα πλαισιώσει με την μουσική του, το μουσικό συγκρότημα “Ηλιάτορες”, με τους Χρήστο Ζωγράφο, Χρήστο Παππά και Φίλωνα Καραμπέτσο. Τα τραγούδια τους, θα προλογίσει, ο ερευνητής της Παραδοσιακής Μουσικής και του Ρεμπέτικου, Αντώνης Κόντος.

Η τελευταία ημέρα της έκθεσης, το πρωινό του Σάββατου 16/3/2024, από τις 10πμ μέχρι τις 12πμ, θα κλείσει με τραγούδια και ήχους, από το Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς.

Σχετικά