Λιβαδειά: μαζική συγκέντρωση για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών(φωτο)

Δεν ήταν μόνο ένας φόρος τιμής στις 57 ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη, την αποφράδα νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, ήταν η υπόσχεση ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, από εκατοντάδες πολίτες που διαδήλωσαν την Τετάρτη στη Λιβαδειά.

Εργαζόμενοι, επαγγελματίες, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες και μαθητές συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Όλοι ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας απονομή δικαιοσύνης στη μνήμη των θυμάτων και αξιοπρεπείς συνθήκες επιβίωσης.

Απαίτησαν καλύτερους μισθούς για την καταπολέμηση της ακρίβειας, δημόσια δωρεάν παιδεία, στήριξη του ΕΣΥ.

Τους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Σάββας Κεφαλάς αναφερόμενος στην τραγική επέτειο του ενός χρόνου από το δυστύχημα των Τεμπών, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και όλης της χώρας.

Μέλη του Συλλόγου, μετά τη χθεσινή αποχώρηση από το μπλόκο του Κάστρου, με τρακτέρ έδωσαν τον τόνο στην συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα ότι ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται.

Στα προβλήματα της υγείας αναφέρθηκε εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, στον αγώνα επιβίωσης των συνταξιούχων η εκπρόσωπος των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων, Β. Γκικοπούλου.

Στον πολύμηνο αγώνα των δικηγόρων, που συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα τους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Βασίλης Δαλαμάγκας, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος έχει καταθέσει, μαζί με τους άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, υπόμνημα στον αρμόδιο Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα, στο πλαίσιο της παράστασης (πολιτική αγωγή) προς υποστήριξη της κατηγορίας που έχει δηλωθεί, για το δυστύχημα των Τεμπών.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρης Γέρος με σύντομη αναφορά στα προβλήματα του εμπορικού κόσμου.

Στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Κώστας Κολιούσης, ξεκίνησε λέγοντας:

“Ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν έχει ξεχαστεί. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης της εγκληματικής πολιτικής, που τα μετράει όλα με το κέρδος θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Το «πάμε κι όπου βγει» το μετράμε καθημερινά στους χώρους εργασίας που είναι μια τεράστια κοιλάδα των Τεμπών, θρηνώντας κάθε δύο ημέρες ένα νεκρό συνάδελφο.

Κάθε μέρα μετράμε πώς θα βγει το δεύτερο δεκαπενθήμερο με την ακρίβεια να σαρώνει το εισόδημά μας, με τους λογαριασμούς να εκτοξεύονται, με τα δυσβάσταχτα ενοίκια, μετράμε τι θα κόψουμε από την διατροφή και τις ανάγκες των παιδιών μας, τρομοκρατούμαστε μην αρρωστήσουμε μπροστά στο πανάκριβο εμπόρευμα-υγεία, λυγίζουμε στα έξοδα μόρφωσης των παιδιών, μένουμε ανυπεράσπιστοι στις φυσικές καταστροφές, λιγοψυχούμε απέναντι στις δόσεις των δανείων και στα funds που καιροφυλακτούν να αρπάξουν τις περιουσίες μας!

Φτάνει πια! Δε μας ξεγελούν! Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια αποτελούν κοροϊδία αφού δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας καθώς ούτε οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, ούτε οι μισθοί μας αυξάνονται, ούτε καταργούνται οι φόροι για το λαό, που θα ήταν μεγάλη και άμεση ανακούφιση.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

– Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.

– Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

– Αύξηση του Επιδόματος Ανεργίας.

– Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

– Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.

– Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

– Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

– Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.

– Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Να μην κλείσει-συγχωνευτεί καμία δομή υγείας.

– Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

– Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Πηγή:siriosfm.gr

Σχετικά