Mytilineos: Νέοι ορίζοντες για τον πρότυπο οικισμό Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (φωτο)

Ξεκίνησε η «Πλατφόρμα του Πολίτη» προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών- Από τη «σφραγίδα» του Δοξιάδη στην πόλη του μέλλοντος

Νέους ορίζοντες υπόσχεται η «Πλατφόρμα του Πολίτη» για τον πρότυπο οικισμό Άσπρα Σπίτια, η οποία ήδη τέθηκε σε λειτουργία.

Πρόκειται για μια εφαρμογή της Mytilineos Smart Cities, Aspra Spitia μέσα από την οποία οι κάτοικοι μπορούν να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τον οικισμό, συμμετέχοντας ενεργά στην καθημερινότητα τους.

Μέσα από αυτό το ιδιαίτερα φιλόδοξο και πρωτοποριακό

project, όπως αναφέρεται σχετικά, η Mytilineos κάνει πράξη τη μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο απλή και βιώσιμη για τους κατοίκους του πρότυπου οικισμού στην Παραλία Διστόμου, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Με μια γρήγορη και εύκολη online εγγραφή στην πλατφόρμα, μπορούν να πραγματοποιούνται κρατήσεις σε αθλητικούς χώρους, σε χώρους εκδηλώσεων, και σε αθλητικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ δίνεται και η δυνατότητα επικοινωνίας σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ένταξη επιχειρήσεων στην πλατφόρμα.

Παράλληλα, οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική γνωστοποίηση βλάβης του σπιτιού τους με δυνατότητα online παρακολούθησης και αξιολόγησης της επισκευής.

Η ιστορία και η πόλη του μέλλοντος

Με δέσμευση στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και επίκεντρο τον σύγχρονο πολίτη και την πόλη του μέλλοντος, η Mytilineos στοχεύει στη δημιουργία μίας καθημερινότητας πιο εύκολης και βιώσιμης για όλους.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Το 1963, η εγκατάσταση της βιομηχανικής μονάδας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» μακριά από τις κατοικημένες περιοχές τού νομού Βοιωτίας, οδήγησε την εταιρεία στη δημιουργία μιας παρακείμενης, πρότυπης εργατικής κοινότητας που θα φιλοξενούσε τις οικογένειες των

εργαζομένων. Η εταιρεία ήδη από το 1961, ανέθεσε στον Κωνσταντίνο Δοξιάδη τον σχεδιασμό αυτής της μικρής πολιτείας.

Έτσι, στο μυχό τού γραφικού κόλπου της Αντίκυρας, ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος συνδύασε τις παραδοσιακές γραμμές με τις σύγχρονες, για την εποχή, υποδομές, διαμορφώνοντας αυτή τη νέα πόλη με ομοιόμορφα λευκά, πέτρινα σπίτια σε γειτονιές. Το όνομα της, «Άσπρα Σπίτια», δανεισμένο από το γειτονικό χωριό Αντίκυρα, όπως λεγόταν μέχρι το 1929.

Η κοινότητα διέθετε υποδομές που εξασφάλιζαν την αυτάρκειά της και μια πρωτόγνωρη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

Αργότερα, δύο ακόμη επεκτάσεις τού οικισμού υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Μ. Φωτιάδη, Χ. Λεμπέση και Π. Μασουρίδη, εξέλιξαν τη μορφή της, που αποτελείται σήμερα από 1.072 κατοικίες σε μια έκταση 613 στρεμμάτων.

Στην παρούσα φάση, τα Άσπρα Σπίτια είναι πλέον μια σύγχρονη κωμόπολη 3.000 περίπου κατοίκων που αναβαθμίζει διαρκώς τις υποδομές της και συνεχίζει να προσφέρει το ίδιο υψηλό βιοτικό επίπεδο. Σχολεία όλων των βαθμίδων, υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, πλατείες, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι πρασίνου δίνουν στην πόλη έντονα κοινωνικό χαρακτήρα και εξασφαλίζουν μια πλούσια πολιτιστική και αθλητική δράση.

Επίσης, στα Άσπρα Σπίτια λειτουργεί και ο πρώτος σταθμός βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων στην Ελλάδα, ο οποίος κατασκευάστηκε μαζί με τον οικισμό.

Η πρώτη «smart city» στην Ελλάδα

Το Νοέμβριο του 2022 ξεκίνησε το εγχείρημα για τον επίσημο μετασχηματισμό του οικισμού στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας, μέσα από την πλατφόρμα Mytilineos Smart Cities.

Ένα project-πιλότος για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις, αλλά και «έξυπνες».

Όπως δήλωσε τότε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα».

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει:

-Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας

-Έξυπνη διαχείριση υδάτων

-Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων

-Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 5G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)

-Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών

-Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G

-Συστήματα κεντρικού ελέγχου που παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Επίσης, οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

-«Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες

-Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

-Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»).

Πίσω από το σχεδιασμό της «έξυπνης πόλης» των Άσπρων Σπιτιών βρίσκεται η startup Avokado, πάροχος ενεργειακών λύσεων τεχνητής νοημοσύνης με αποκλειστικό μέτοχο τη Mytilineos.

newmoney.gr

Σχετικά