Διαδραστική Περιήγηση στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κάνοντας πράξη το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία» της πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών», με αναθέτουσα αρχή το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανάδοχο έργου το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσιάζει μια παραγωγή εικονικής πραγματικότητας για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία.

Μια παραγωγή εικονικής πραγματικότητας για τη «Θόλο», το θέατρο εικονικής πραγματικότητας του κέντρου πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η οποία μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο για να γνωρίσουμε τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη, μεγάλο ιαματικό άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ιδρυτή της ομώνυμης μονής στο Στείρι της Βοιωτίας.

Το βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά του Στειριώτη στη Βοιωτία, είναι ένα καθόλα ανεπανάληπτο μνημείο του βυζαντινού μας πολιτισμού, με ύψιστη θρησκευτική, ιστορική και αρχαιολογική σημασία, σημείο αναφοράς της παγκόσμιας χριστιανικής τέχνης, που βρίσκεται υπό την προστασία της Unesco.

Βασικός στόχος της παραγωγής είναι η ψηφιακή αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής εξέλιξης της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά και η αφήγηση της ιστορίας του, από την πρώτη μοναστική κοινότητα έως σήμερα. Έτσι, το έργο στοχεύει όχι απλώς στην αναπαράσταση μιας λαμπρής στιγμής του μνημείου αλλά, παράλληλα, και στην τεκμηριωμένη αναπαράσταση της εξέλιξής του, και κατ’ επέκταση και του θρησκευτικού, ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου στο οποίο δημιουργήθηκε και του οποίου αποτέλεσε και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο. Η ψηφιακή αναπαράσταση βασίζεται σε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που αποτυπώνονται με δυναμικό, σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολλαπλοί σκοποί, όπως ερευνητικοί, εκπαιδευτικοί και ψυχαγωγικοί.

Ακολουθώντας οι θεατές, δύο εικονικούς χαρακτήρες, έναν μοναχό και μια περιηγήτρια, θα μάθουν τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Αγίου μέσα από την αφήγηση του βίου του, με ταυτόχρονη – για πρώτη φορά – οπτικοποίησή του με σύγχρονη βυζαντινή εικονογράφηση, του αγιογράφου Γιαννούλη Λυμπερόπουλου.

Αρχή του ταξιδιού είναι η κοίμηση του Οσίου το 953, όπου με πυρήνα τον ιερό τάφο του, λαοφιλές προσκύνημα της κεντρικής Ελλάδας, πηγή μυροβλυσίας και ιάσεως, συγκροτήθηκε η μοναδική κτηριακή τριλογία των ναών της ιστορικής Μονής.Θα περιηγηθούμε στο τρεις ναούς του μοναστηριού. Το Ναό της Παναγίας που έκτισε ο Άγιος εν όσο ζούσε, το Καθολικό όπου στεγάστηκε το ιερό του Λείψανο, και κάτω από αυτόν, το Ναό της Αγίας Βαρβάρας – Κρύπτη, όπου βρίσκεται ο ιερός τάφος του.

Κατά την περιήγησή μας θα μελετήσουμε τις πρωτότυπες αρχιτεκτονικές δομές των κτηρίων, θα θαυμάσουμε τον εσωτερικό τους διάκοσμό, τα υπέροχα μαρμάρινα δάπεδα, τις τοιχογραφίες, τις ορθομαρμαρώσεις και τα εξαίσια ψηφιδωτά υψηλής Βυζαντινής αισθητικής, με σύντομο ιστορικό αρχαιολογικό και θεολογικό σχολιασμό.

Παράλληλα θα παρακολουθήσουμε σημαντικές ιστορικές στιγμές που συνδέονται με την Ιερά Μονή από τα πρώτα χρόνια έως την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση, αλλά και τις μέρες μας.

Θα καταλήξουμε το ταξίδι μας στο σήμερα αφού ακολουθήσουμε την πορεία των λειψάνων του Αγίου που μετά από αιώνες επέστρεψαν το 1986 στη Μονή μετά από ενέργειες του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’.

Σχετικά