Υπογραμμίζεται η ανάγκη για «αυτοσυγκράτηση»
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολούθησε η Ελλάδα την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Μία επίθεση που όπως όλοι παραδέχονται μπορεί να φέρει ανατροπή στις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
Η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει θέση και να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επιχειρούν τη Δευτέρα να θέσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια και ένα «αλλά», στη στήριξη αυτή, καλώντας για την οφειλόμενη «αυτοσυγκράτηση», απευθυνόμενοι εμμέσως πλην σαφώς και στο Ισραήλ.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις σημειώνοντας το προφανές ότι η περιοχή και ο κόσμος «δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».
Ενημέρωση
Και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει μία ενημέρωση για τις εξελίξεις και μία εκτίμηση της κατάστασης, με βάση και τις πληροφορίες που έχουν και οι αρμόδιες Αρχές της ελληνικής πλευράς.
Αναλυτές διάβασαν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως υπερβολική μεν, ως απάντηση στο πλήγμα στην πρεσβεία του Ιράν στην Δαμασκό, ως «υπερβολική μεν, προσεγμένη δε». Ένα χτύπημα που δήλωσε την πρόθεση της Τεχεράνης να απαντήσει, αυτή τη φορά, δήλωσε παρουσία και σε σχέση με το Παλαιστινιακό και απάντησε και στο εσωτερικό του Ιράν.
Μήνυμα
Έστειλε δηλαδή, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το μήνυμα του, με μία κίνηση που σαφώς είχε τα χαρακτηριστικά επίδειξης δύναμης, ωστόσο ήταν και ενός συγκεκριμένου πλαισίου. Με την Τεχεράνη να αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει σκοπό για κλιμάκωση, εκτός και αν υπάρξει άλλη επίθεση από το Ισραήλ.
Στην Αθήνα διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές βλέπουν προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, σημειώνουν ωστόσο τη βεβαιότητα ότι το Ισραήλ θα απαντήσει. Και ο τρόπος που θα απαντήσει θα είναι αυτός που θα κρίνει τις εξελίξεις.
Οι ΗΠΑ
Με τις ΗΠΑ να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος σε άμεση επίθεση κατά του Ιράν και το βρετανό πρωθυπουργό να υπογραμμίζει μεν τις ευθύνες της Τεχεράνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι στόχος είναι να πλέον να επικρατήσει η ψυχραιμία, τα βλέμματα στρέφονται στο Τελ Αβίβ. Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ σύμφωνα με τους Times of Israel έχει εξετάσει πολλές επιλογές όσον αφορά μία επώδυνη μεν απάντηση στην Τεχεράνη, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει ένα περιφερειακό πόλεμο.
Το Ιράν από την πλευρά του επίσης υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων, αλλά υποστηρίζει ότι θα απαντήσει άμεσα και πιο σθενάρα σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ.
Εκτιμήσεις στρατιωτικών στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές δεν δείχνουν να πηγαίνουν για ανοιχτή σύγκρουση και υπογραμμίζουν ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ θα παίξει καθοριστικό της ρόλο.
Η ανησυχία στην Αθήνα παραμένει σαφώς, με επίκεντρο και τις ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες. Ειδικά εάν το Ιράν αποφασίσει να κλείσει τα στενά του Ορμούζ.
Στο τραπέζι το κυρίαρχο σενάριο είναι η συνέχεια ενός πολέμου δια αντιπροσώπων, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.