Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου πάσχει από κατάθλιψη

H κατάθλιψη στους εφήβους σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο για τους γονείς, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.
Οι έφηβοι βιώνουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και θλίψης, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τη συμπεριφορά των νέων σε κίνδυνο.

Η έρευνα, την οποία παρουσιάζει το Forbes, αποκάλυψε ότι τα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας εμπόδισαν το 42% των μαθητών λυκείου να συμμετάσχουν πλήρως στις συνήθεις δραστηριότητές τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (σημαντική αύξηση από το 31% το 2017 και μόλις το 28% το 2011). Είναι ανησυχητικό ότι η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 22% των μαθητών λυκείου το 2021 σκέφτηκε σοβαρά να επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.

Η έκθεση αυτή την ύψιστη σημασία στην ήδη υπάρχουσα εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία των παιδιών που ξεκίνησε το 2021.

Δεν γνωρίζουμε την πρωταρχική αιτία της αύξησης των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ωστόσο, οι ειδικοί εικάζουν ότι παράγοντες όπως ο αυξημένος χρόνος παραμονής στην οθόνη, οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οικογενειακή αστάθεια, η κοινωνική απομόνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η έγκαιρη αναγνώριση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στα παιδιά, η στέρηση ύπνου, οι υπερβολικές ακαδημαϊκές απαιτήσεις, η ψυχική ασθένεια των γονέων και η έλλειψη ανεξαρτησίας αποτελούν την αφορμή για τον υψηλό αριθμό παιδιών που παλεύουν με θέματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οποιαδήποτε από αυτές τις μορφές είναι αποκλειστικά υπεύθυνη.

Ανεξάρτητα από την πρωταρχική αιτία, η πραγματικότητα είναι ότι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται επείγουσα και χρόνια βοήθεια για αυτή την πολύπλοκη κατάσταση. Οι καταθλιπτικοί έφηβοι είναι πιο πιθανό να κάνουν σκέψεις θανάτου, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας, και η αυτοκτονία είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στους εφήβους.

Βοηθήστε το παιδί σας να ευδοκιμήσει με επαγγελματική θεραπεία

Οι θεραπευτές της Συμβουλευτικής εφήβων μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να είναι πιο επιτυχημένο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης και να του παρέχουν μια πηγή που είναι διαθέσιμη να το βοηθήσει όταν χρειάζεται καθοδήγηση και υποστήριξη.

Πώς διαγιγνώσκεται η κατάθλιψη στους εφήβους;

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από συνεχή και ισχυρά συναισθήματα θλίψης αλλά και έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες. Τα συμπτώματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της συναισθηματικής, σωματικής και κοινωνικής ζωής ενός εφήβου. Η κατάθλιψη έχει πολυάριθμους υποτύπους που διαγιγνώσκονται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η κατάθλιψη διαγιγνώσκεται με την παρουσία ποικίλων συμπτωμάτων που διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους εφήβους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αισθήματα θλίψης ή επίμονης ευερεθιστότητας
  • Αίσθημα απελπισίας ή κενού
  • Εύκολη απογοήτευση
  • Ακούσια αύξηση/απώλεια βάρους ή αλλαγή στην όρεξη
  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
  • Υπερβολική αίσθηση αναξιότητας
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Ευαισθησία στην απόρριψη ή την αποτυχία
  • Κόπωση ή κούραση
  • Μειωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
  • Συχνά παράπονα για πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι
  • Κακή σχολική επίδοση ή αυξημένη σχολική απουσία
  • Λιγότερο ενδιαφέρον για την προσωπική υγιεινή
  • Συμπεριφορές αυτοτραυματισμού
  • Χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών

Σημειωτέον, καταθλιπτικά συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων δικαιολογούν ένα τηλεφώνημα ή μια επίσκεψη στον πάροχο υγείας του παιδιού σας, τον ψυχολόγο ή τον σχολικό σύμβουλο. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να έχουν συμπτώματα μηνών πριν από την έναρξη θεραπευτικής φροντίδας.

Ποιοι έφηβοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης;

Όλοι οι έφηβοι κινδυνεύουν από διαταραχές της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η έρευνα για την κατάθλιψη έχει εντοπίσει καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στους εφήβους. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικό άγχος
  • Θρήνος για την απώλεια ενός γονέα ή ενός αγαπημένου προσώπου
  • Χωρισμός μιας ρομαντικής σχέσης
  • Σχολικά ζητήματα, όπως διαταραχές προσοχής ή μάθησης
  • Χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης
  • Θύμα κακοποίησης, παραμέλησης ή τραύματος
  • Αρνητική εικόνα του σώματος
  • Γονείς με κατάθλιψη

Πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο πληθυσμούς εφήβων που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, όπως:

  • Γυναίκες μετά την εφηβεία
  • Παιδιά που προσδιορίζονται ως μέλη της LGBTQIA+ κοινότητας
  • Παιδιά φυλετικής ή εθνοτικής μειονότητας
  • Παρά την πιθανή προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό ή τα προσωπικά χαρακτηριστικά, σε όλα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να χορηγείται ένα επικυρωμένο εργαλείο διαλογής κατάθλιψης σε κάθε επίσκεψη για το παιδί. Αυτά τα εργαλεία ελέγχου δεν χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της κατάθλιψης, αλλά βοηθούν τους παιδιάτρους και τους γονείς να εντοπίσουν τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εφηβικής κατάθλιψης και του φυσιολογικού «εφηβικού άγχους»;

Οι έφηβοι έχουν φυσιολογικές διακυμάνσεις στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Η διαφορά μεταξύ μιας διαγνώσιμης κατάστασης ψυχικής υγείας και των φυσιολογικών μεταβολών της διάθεσης βασίζεται στην ένταση, τη διάρκεια και τη θέση (δηλαδή σε ποιον απευθύνονται αυτά τα συναισθήματα).

Η κατάθλιψη των εφήβων χαρακτηρίζεται από έντονα και αδιάκοπα συναισθήματα θλίψης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αυτή η εμπειρία διαφέρει σημαντικά από την «εφηβική αγωνία», η οποία μπορεί να είναι μια φευγαλέα κακή διάθεση ή αυξημένη ευερεθιστότητα για λίγες ημέρες.

Επιπλέον, οι έφηβοι με φυσιολογικές μεταβολές της διάθεσης είναι σε θέση να εκφράζονται διαφορετικά με διαφορετικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, θα ήταν φυσιολογικό για έναν έφηβο να είναι αγενής με ένα αδελφάκι και δηκτικός με έναν γονέα, ενώ να γελάει και να συνδέεται με έναν φίλο στο τηλέφωνο. Ένας έφηβος με κατάθλιψη, ωστόσο, θα έχει επίμονα πεσμένη διάθεση με την οικογένεια, τους δασκάλους και τους φίλους του.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για τους εφήβους με κατάθλιψη;

Η θεραπεία της κατάθλιψης των εφήβων αρχίζει με επαγγελματική ψυχοθεραπεία. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η διαπροσωπική θεραπεία (IPT) είναι δύο τύποι ψυχοθεραπείας με μερικά από τα πιο υποστηρικτικά στοιχεία. Αν και αυτές οι θεραπείες απευθύνονται κυρίως στον ίδιο τον έφηβο, πολλοί θεραπευτές θα συμπεριλάβουν την οικογένεια σε όλη τη διαδικασία.

Για τα παιδιά που δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη βελτίωση μόνο με τη θεραπεία, υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για την κατάθλιψη. Τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται από γενικούς ιατρούς και ψυχίατρους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη των εφήβων αντιμετωπίζεται καλύτερα μέσω μιας συνδυασμένης θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Πηγή: healthstat.gr

Σχετικά