Απάντηση των εργαζομένων στους εκβιασμούς της ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε.

MORNOS

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Οι εργαζόμενοι στη ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. με το Σωματείο μας και με μαζικές συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις αρχικά από 06-02-24, διαμορφώσαμε το πλαίσιο αιτημάτων για την Επιχ. Σ.Σ.Ε. 2024 το οποίο εστάλη στην εταιρεία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στις συναντήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους της εταιρείας, το Δ.Σ. του Σωματείου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια και άλλα αιτήματα. Σε συνθήκες υψηλής ακρίβειας, πληθωρισμού και φορολογίας, η κάλυψη αυτών των αιτημάτων αποτελεί παράγοντα προστασίας του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αντί η ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. να αναγνωρίσει το υψηλό τεχνογνωσιακό επίπεδο, τις θυσίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, η πρόταση που κατέθεσε κρίθηκε από το σύνολο των εργαζομένων κατώτερη των αντικειμενικών συνθηκών και των προσδοκιών τους.

Στην πρόταση της εταιρείας για αυξήσεις από 2,5% – 3,5%, αν προσθέσουμε και τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο προηγούμενων χρόνων, πάλι δεν φτάνουμε στα επίπεδα των μισθών της 31/12/2012, δεδομένου ότι το 2013 υποστήκαμε μειώσεις από 6%-10%.

Αν προσθέσουμε και το πάγωμα -αναστολή μιας σειράς κεκτημένων την διετία 2013-2014 οι απώλειες μας ήταν ακόμη πιο μεγάλες. Εν τω μεταξύ περίσσευαν οι υποσχέσεις της διεύθυνσης της εταιρείας για αποκατάσταση «όταν κάτσει η μπίλια»! Από την άλλη, οι αυξήσεις που περνάει η ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. στους πελάτες της (σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων της) ήταν κατά μέσο όρο 10% για το 2023 και από 2,5%-6% από τον Απρίλη του 2024.

Από την πλευρά μας ζητήσαμε από την εργοδοσία να μας δώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, ώστε να έχουμε μια εικόνα της πορείας της. Εκείνη το αρνήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία των δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων για τα έτη 2020, 2021 και 2022 είναι αποκαλυπτικά:

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Ότι ενώ οι πωλήσεις της ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. αυξήθηκαν σε δύο χρόνια κατά 14,8%, η συνολική μισθοδοσία για την παραγωγή ΜΕΙΩΘΗΚΕ κατά 3,9%, ενώ ακόμη και η μέση μισθοδοσία ανά απασχολούμενο αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%.

Οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν στους μισθούς μας ισοφαρίστηκαν στα ταμεία της εταιρείας από τη μείωση του προσωπικού. Ωστόσο, παρά τη μείωση του προσωπικού, η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται.

Με απλά λόγια, η εταιρεία αυξάνει τις τιμές που πουλάει τα προϊόντα της, αλλά η τιμή που εμείς της μισθώνουμε την εργασία μας όχι απλά δεν αυξάνεται το ίδιο, αντίθετα έχει μείνε στα επίπεδα πριν το κύμα της ακρίβειας! Βάσει όλων αυτών αι με ομόφωνες αποφάσεις Γ.Σ. συνεχίζουμε την διεκδίκηση των αιτημάτων μας με στάσεις εργασίας από την Παρασκευή 12/04/2024, έχοντας παράλληλα διακόψει και την παροχή υπερωριακής εργασίας.

Αντί η ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, που με τα χέρια, το μυαλό και τον ιδρώτα από την κοπιαστική δουλειά υπό αντίξοες συνθήκες σε αρκετές περιπτώσεις, στην χθεσινή συνάντηση επέλεξε να καταφύγει σε εκβιαστικά διλλήματα προς το Σωματείο και τους εργαζομένους.

Έφτασαν στο σημείο μεταξύ άλλων να πουν ότι «η συνέχιση των στάσεων εργασίας μπορεί να έχει ως ενδεχόμενο την μη διατήρηση σε ισχύ της πρότασης της εταιρείας» για αυξήσεις 2,5%-3,5%!

Η Γ.Σ. των εργαζομένων αμέσως απάντησε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας με απόφαση 2ωρων στάσεων εργασίας στις 21,22 και 23/04/24 όπου νέα Γ.Σ. θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Σχετικά