Ο 4ος μήνας της εγκυμοσύνης

Καλό μήνα σε όλους σας, με υγεία! 

   Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.                  

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Στη διάρκεια του τέταρτου μήνα, μεγαλώνουν οι μύες.

  • Εξακολουθεί η οστεοποίηση του σκελετού και το έμβρυο μεγαλώνει και παχαίνει.
  • Εμφανίζονται τα μαλλιά του, καθώς και ένα λεπτό χνούδι που καλύπτει ολόκληρο το σώμα του.
  • Τα έντερα γεμίζουν με μία πρασινόμαυρη ουσία που παράγεται από τη χολή στο ήπαρ.
  • Τα νεφρά λειτουργούν και το έμβρυο ουρεί μέσα στο αμνιακό υγρό που το περιβάλλει.  Πρόκειται για ούρα «στείρα μικροβίων» όπως λέμε, απόλυτα καθαρά. Κατά ένα μέρος αυτά τα ούρα χρησιμεύουν στην αναπλήρωση του αμνιακού υγρού.
  • Το δέρμα παραμένει πολύ λεπτό και το έμβρυο φαντάζει ελαφρά κοκκινωπό, ενώ ξεχωρίζουν καθαρά τα αγγεία που διατρέχουν το σώμα του.

Στα τέλη του τέταρτου μήνα, το μωρό σας ζυγίζει 200 γραμμάρια και έχει φτάσει τα 15 εκατοστά.

  ΠΕΜΠΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Ο πέμπτος μήνας είναι ο μήνας της έντονης δραστηριότητας. Εντελώς ελεύθερο μέσα στο αμνιακό υγρό όπου κολυμπάει, το έμβρυο κινείται ακατάπαυστα!  Όσον αφορά στα υπόλοιπα, ο μήνας αυτός είναι για εσάς ο μήνας μίας ασυνήθιστης ανακάλυψης: θα αισθανθείτε το μωρό σας να κουνιέται!  Στην αρχή βέβαια, πολύ διακριτικά, ένα συνεσταλμένο μικρό κούνημα, έπειτα ένα τίναγμα και έπειτα… θα το καταλαβαίνετε σίγουρα!

  • Οι αναπνευστικοί μύες αρχίζουν να λειτουργούν και το έμβρυο θα συνεχίσει τις αναπνευστικές του κινήσεις μέχρι το τέλος της ενδομήτριας ζωής του. Δεν αναπνέει βέβαια πραγματικά, όπως εμείς, αλλά οι κινήσεις του είναι διακριτές και έχουν καταγραφεί με το υπερηχογράφημα.
  • Εμφανίζονται τα πρώτα αυλάκια στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Επίσης διαγράφονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και σχηματίζονται τα νύχια.
  • Ο θύμος αδένας, ένα από τα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος, ωριμάζει από την αρχή αυτού του μήνα. Από εδώ και στο εξής, το έμβρυο μπορεί ήδη να φτιάχνει μόνο του τα δικά του αντισώματα.
  • Ο μυελός αντικαθιστά την περίοδο αυτή το ήπαρ στον ρόλο της σύνθεσης των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Κατά τα άλλα, το έμβρυο καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες αμνιακού υγρού, αρκετά λίτρα την ημέρα. Το υγρό αυτό αποτελεί για το έμβρυο μια σημαντική πηγή τροφής. Στο τέλος του πέμπτου μήνα, το παιδί σας ζυγίζει 500 γραμμάρια και έχει μέγεθος 25 περίπου εκατοστών.

ΕΚΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Το έμβρυο συνεχίζει τις κινήσεις του, καθώς η ενεργή ανάπτυξη των μυών του χαρίζει πραγματική δύναμη. Αποκτά έναν ρυθμό ζωής, σύμφωνα με τον οποίο παραμένει ξύπνιο για τέσσερις ως οκτώ ώρες την ημέρα. Τον υπόλοιπο καιρό κοιμάται.                                                       Στο τέλος αυτού του μήνα, οι κύριες αυλακώσεις του εγκεφάλου έχουν  χαραχτεί, το βρογχιακό δένδρο είναι κιόλας ανεπτυγμένο, με αριθμό και δομή ικανούς να του εξασφαλίσουν την επιβίωση. Το έμβρυο θεωρείται πια βιώσιμο, αλλά όπως έχει αποδειχτεί, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει αν γεννηθεί σε αυτή την περίοδο, είναι τεράστιοι.     

    Από τον έκτο μήνα και μετά, μία πιθανή γέννηση ονομάζεται πρόωρος τοκετός. Στο τέλος του έκτου μήνα, το παιδί σας ζυγίζει 1000 γραμμάρια και έχει μέγεθος 30 εκατοστών.

Αποστολοπούλου ΑΜ, Μαία ΚΥΑ.

Οι πληροφορίες αντλούνται από το περιοδικό «Παιδί και Νέοι γονείς» όπου υπογράφουν Γυναικολόγοι, Εμβρυολόγοι, Γενετιστές, κα.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο