Ποιοί καλλιεργούν τα μεγάλα αγροκτήματα της Κωπαΐδας, που ήταν ιδιοκτησία του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας;

Καταβάλλονται τα οφειλόμενα μισθώματα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσα στη Βουλή και συνυπογράφουν ακόμη έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών και αναδεικνύουμε τις καταγγελίες πολλών αγροτών για το «θολό» καθεστώς των ενοικιαζόμενων αγροκτημάτων της Κωπαΐδας. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία μίσθωσης αλλά και στην απόδοση των μισθωμάτων των αγροκτημάτων μεγάλων εκτάσεων που ανήκαν στην ιδιοκτησία του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας και πλέον, από το 2015, διαχειρίζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως καθολικός διάδοχος του Οργανισμού Κωπαΐδας.

Ιδίως τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κωπαΐδας αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής λόγω της κλιματικής κρίσης και των προβλημάτων λειψυδρίας και η Περιφέρεια στερείται πόρων για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, παρόμοιες «χαριστικές» πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες.

Γι’ αυτό, καλώ τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την εξακρίβωση των καταγγελιών και τον έλεγχο της απόδοσης των οφειλόμενων μισθωμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να μας καταθέσει τα έγγραφα των σχετικών μισθώσεων, καθώς και τα παραστατικά των πληρωμών, τις καταστάσεις των συνολικών εσόδων από αρδευτικά τέλη και τέλη παγίων και τον προϋπολογισμό των έργων που υλοποιήθηκαν στο Κωπαϊδικό πεδίο από το 2015 μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες-καλλιεργητές της Κωπαΐδας χρειάζονται υποστήριξη και σύγχρονα έργα υποδομής και απαιτούν διαφάνεια και λογοδοσία των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν.

H ερώτηση, όπως κατατέθηκε, εδώ: https://docs.google.com/document/d/1L7oWZA8uW2ZiDqXtlWRLLhbOZluI7Gs0/edit?usp=sharing&ouid=104881842770027480076&rtpof=true&sd=true

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας

Τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Περιφερειών

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο