«Χαριστική βολή» στον Μπάιντεν – Μια σφαίρα ανοίγει στον Τραμπ τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο

Η απέλπιδα προσπάθεια του Μπάιντεν να ενισχύσει το προεδρικό του προφίλ και η ματωμένη φωτογραφία του Τραμπ που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Μία ημέρα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε την υπερφυσική του ιδιοφυΐα για θέαμα -αναγκάζοντας τις Μυστικές Υπηρεσίες να σταματήσουν για λίγο, ώστε ο ίδιος να έχει ορισμένες στιγμές με τον τηλεοπτικό φακό όντας μέσα στα αίματα- τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν ξανά στον ταλαιπωρημένο αντίπαλό του στις εκλογές, τον Τζο Μπάιντεν.

Χθες Κυριακή (15/7) ο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο, μόλις για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αφού προηγουμένως το είχε κάνει όταν επιτεύχθηκε συμφωνία για να αποφευχθεί η παραβίαση του ανώτατου ορίου χρέους και για να σχολιάσει τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν προσπαθεί να επωφεληθεί της θέσης του

Όπως σχολιάζει ο Guardian, το σκηνικό του επέτρεψε να επιδείξει τη δύναμη της εν ενεργεία θέσης, στέλνοντας ένα μήνυμα στους αντάρτες των Δημοκρατικών που θέλουν τον 81χρονο να αποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών ότι δεν έχει την πνευματική διαύγεια για να νικήσει τον Τραμπ.

Τα γνωστά παρελκόμενα του γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ -οι οικογενειακές φωτογραφίες, το παράθυρο, οι σημαίες και οι κουρτίνες- προσπάθησαν επίσης να προβάλουν την εικόνα του Μπάιντεν ως προέδρου και όχι ως υποψηφίου, ενός ηλικιωμένου πολιτικού άνδρα που στέκεται μπροστά στη μάχη και καλεί σε εθνική ενότητα μετά από μια τραυματική στιγμή.

Ήταν καθήκον που εκπληρώθηκε με σχετική ευκολία από έναν άνθρωπο που, κατά τη διάρκεια 36 ετών στη Γερουσία, κατέστησε τον δικομματισμό ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του ταυτότητας.

Υπάρχει ανάγκη «να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στην πολιτική μας», δήλωσε ο Μπάιντεν, με τη φωνή του πιο σταθερή από ό,τι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης και συνέντευξης Τύπου. «Και να θυμόμαστε: ενώ μπορεί να διαφωνούμε, δεν είμαστε εχθροί».

Ο Μπάιντεν κάλεσε όλους να κάνουν ένα «βήμα πίσω» και να αναγνωρίσουν το ανατριχιαστικό μοτίβο της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου, της επίθεσης στον σύζυγο της Νάνσι Πελόζι, του εκφοβισμού των εκλογικών λειτουργών, της συνωμοσίας απαγωγής της κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, και της απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ομαλοποιηθεί αυτή η βία. Η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ έντονη. Ήρθε η ώρα να ηρεμήσει. Όλοι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε αυτό».

Ο Μπάιντεν, αγκαλιάζοντας τον ρόλο του ως επιδιορθωτή του ρήγματος, απηύθυνε μια έκκληση: «Στην Αμερική, επιλύουμε τις διαφορές μας στην κάλπη – ξέρετε ότι έτσι το κάνουμε, στην κάλπη, όχι με σφαίρες. Η δύναμη να αλλάξουμε την Αμερική θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στα χέρια του λαού, όχι στα χέρια ενός επίδοξου δολοφόνου».

Ο Μπάιντεν έγνεψε προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην πολιτική ως συνήθως σύντομα, σημειώνοντας ότι το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ξεκινά τη Δευτέρα και τονίζοντας τις δικές του προεκλογικές προσπάθειες.

Νέο λεκτικό ολίσθημα του Μπάιντεν

Αλλά κάποιες από τις παλιές δυσλειτουργίες δεν εξαφανίστηκαν. Ενώ ο Μπάιντεν έδειξε το γενναιόδωρο πνεύμα του λέγοντας ότι τηλεφώνησε στον αντίπαλό του και προσευχήθηκε γι’ αυτόν, αναφέρθηκε στον «πρώην Τραμπ» αντί στον «πρώην πρόεδρο Τραμπ».

Η ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι η αποτυχημένη δολοφονία του Τραμπ ενίσχυσε το χέρι και των δύο υποψηφίων. Ο Μπάιντεν ήθελε απεγνωσμένα να αλλάξει την αφήγηση μετά το ντιμπέιτ και αυτό συνέβη με τρόπο που δεν θα ήθελε.

Οι Δημοκρατικοί έχουν παραδεχτεί κατ’ ιδίαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αμφισβητήσουν την ηγεσία του, όταν ανησυχούν για την ασφάλεια του προσωπικού τους. Αλλά στο μυαλό του εκλογικού σώματος, η αντίληψη του Μπάιντεν ως ετοιμόρροπου και φθίνοντος είναι πιθανό να παραμείνει.

Η ματωμένη φωτογραφία το μεγαλύτερο κέρδος του Τραμπ

Για τον Τραμπ, το κέρδος είναι μεγαλύτερο. Αυτό που συνέβη το Σάββατο ήταν ένα παράδειγμα της γνωστής ρήσης «ό,τι δεν τον σκοτώνει τον κάνει πιο δυνατό». Η υψωμένη γροθιά του Τραμπ και το μήνυμά του «Παλέψτε!», δημιούργησαν μία ιστορική φωτογραφία που θα τον συνοδεύει για πάντα και η οποία του εξασφαλίζει την ιδιότητα του «μεσσία» και του «μάρτυρα».

Αυτή την εβδομάδα τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν σταθερά ξανά προς την κατεύθυνσή του. Την ερχόμενη Πέμπτη, αντί για το μεγαλοπρεπές σκηνικό του Οβάλ Γραφείου, θα υπάρχει η κιτς θεατρικότητα μιας ομιλίας σε ώρα αιχμής στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει κάτι πραγματικά ιστορικό επαναλαμβάνοντας την ομιλία του Μπάιντεν, επιμένοντας ότι η βία δεν έχει θέση στην πολιτική, αποδεχόμενος ότι η δική του οριακή απόδραση από τον θάνατο αποτελεί μια στιγμή κάθαρσης και τώρα η Αμερική πρέπει να αποτραβηχτεί από το χείλος του γκρεμού. Η υπόλοιπη προεκλογική εκστρατεία θα μπορούσε να είναι μια ευπρεπής εκστρατεία.

Σχετικά