Μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία εν μέσω καύσωνα από τη διακοπή ρεύματος στα Χώστια

Θωμάς Κιούσης, πρ. δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Μεγάλη είναι η ζημιά σε οικιακές συσκευές και εξοπλισμό από τη χθεσινή διακοπή ρεύματος στα Χώστια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οφείλεται στην  υπερβολική τάση κατά τη διαδικασία επανασύνδεσης.

Αξιόπιστη πηγή μου εξήγησε με τεχνικούς όρους, ότι αντί να δώσουν ουδέτερο, έδωσαν τάση, με αποτέλεσμα αντί για 220-240 volt, η τάση να φτάσει στα 380 volt.

Οι επιπτώσεις από τις ζημιές με το χωριό γεμάτο από κόσμο την καλοκαιρινή περίοδο και με πολλούς κατοίκους στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, γίνονται ακόμα μεγαλύτερες εν μέσω καλοκαιριού και παρατεταμένου καύσωνα με καμένα κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια και άλλες οικιακές συσκευές, χωρίς νερό λόγω της βλάβης για πολλές ώρες.

Ξαφνικά, από το πουθενά, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος και μια τεράστια αναστάτωση που αγγίζει και τα θέματα υγείας, για τα λάθη άλλων, σε ένα χωριό που δοκιμάζεται επανειλημμένα όλα τα τελευταία χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Είναι προφανές, ότι τα κόστη είναι μεγάλα από τις ζημιές, όπως και οι ανάγκες της καθημερινότητας αυτήν την περίοδο, σε συνδυασμό με τη δυσκολία άμεσης εξεύρεσης τεχνικών για την αποκατάσταση.

Καμία επίσημη μέχρι τώρα αντίδραση ή ανακοίνωση δεν διαπιστώνουμε να έχει βγει από τον ΔΕΔΔΗΕ, ούτε από κάποιον άλλο αρμόδιο φορέα ή επίσημη αρχή. Άσχετα από πού προήλθε το λάθος , από εργολάβο που απασχολούνταν στην περιοχή εξαιτίας της διακοπής ή μη, ο ΔΕΔΔΗΕ και η επίσημη πολιτεία οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και να αναλάβουν τις ευθύνες.

Στην επίσημη διαδικασία επικοινωνίας για βλάβες και προβλήματα, η παραπομπή είναι στην ιστοσελίδα όπου πέφτει κανείς στο: «Συμπληρώστε το παράπονό σας σε φόρμα επικοινωνίας του ΔΕΔΔΗΕ και θα επικοινωνήσουμε….». Ακόμα περιμένουμε…

Σε σχετική προφορική επικοινωνία μου δόθηκε η ενημέρωση, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναζητήσει τα αίτια και θα συντάξει τεχνική έκθεση για να προχωρήσει με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) διαδικασία αποζημίωσης για όσους έπαθαν ζημιές με προσκόμιση τιμολογίων / αποδείξεων. Είναι άραγε κατανοητό το πρόβλημα, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι συνέπειές και οι άμεσες ανάγκες; Τι εννοούμε και για ποιους χρόνους μιλάμε εν μέσω καλοκαιριού και καύσωνα;

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει πρώτα οι πολίτες αφού αντέξουν τη ζέστη και τις συνέπειές της, να βρουν από το πουθενά πολύ σημαντικά ποσά, για να προχωρήσουν και να δοθούν στη συνέχεια οι αποζημιώσεις, στην καλύτερη περίπτωση χωρίς να κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τις χρονικές καθυστερήσεις.

Το σωστό και αναμενόμενο είναι άμεσα, να γίνουν αυτοψίες και να αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ απευθείας το κόστος και με δικά του συνεργεία την αποκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις.

kiousis thomas

Θωμάς Κιούσης, πρ. δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Σχετικά