Ο Δήμος Λεβαδέων συμμετείχε στη συνάντηση εταίρων του έργου Frontsh1p

Ο Δήμος Λεβαδέων συμμετείχε στην 5η συνάντηση εταίρων του έργου Frontsh1p που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπράγκα (Braga) στην Πορτογαλία κατά το χρονικό διάστημα 10 – 11 Ιουλίου 2024.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών που στοχεύουν στην εξεύρεση συστημικών λύσεων για την εδαφική ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας διαμέσου της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων από συσκευασίες και υπολείμματα ξύλου, υπολείμματα τροφών και ζωοτροφών, λύματα και απορρίμματα πλαστικών και καουτσούκ. Οι συστημικές αυτές λύσεις θα εφαρμοστούν στην περιοχή του Lodz (Πολωνία), καθώς και σε τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές περιοχές την Καμπανία (Ιταλία), τη Στερεά Ελλάδα (Ελλάδα), τη περιοχή Νόρτε (Πορτογαλία) και τη Φρισλάνδη (Ολλανδία).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της διαδικασίας της βιοοικονομίας τόσο για τις εμπλεκόμενες βιομηχανίες όσο και για την κοινωνία, καθώς συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, την κοινωνικοικονομική ανάπτυξη των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα οφέλη αυτά δεν αφορούν μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στις αγροτικές και αλιευτικές περιοχές καθώς η παραγόμενη βιομάζα είναι υψηλή σε αυτές τις περιοχές.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να καταθέσουν προτάσεις για τους τρόπους της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας, αλλά και για τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Καραμάνης σημείωσε ότι “η συμμετοχή του Δήμου μας στο συγκεκριμένο έργο δεν αποτελεί απλώς μια ευκαιρία απόκτησης γνώσεων για τον τρόπο λειτουργίας της κυκλικής οικονομίας, αλλά συμβάλλει στην ενεργοποίηση των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν το μοντέλο που έχει αναπτυχθεί από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα που συμμετέχουν στο έργο και διαμέσου αυτού να δημιουργηθούν περιφερειακά συμπλέγματα οικονομίας κλίμακας που μειώνουν το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος”.

Σχετικά