Παγωμένο νερό: Πόσο βοηθάει τελικά τον οργανισμό;

Ένα ποτήρι παγωμένο νερό ίσως είναι ό,τι πιο ανακουφιστικό μπορείς να καταναλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο. Εν μέσω καύσωνα, ακόμα και στην παραλία το μόνο που ονειρευόμαστε είναι «ένα παγωμένο νεράκι» να μας σώσει από την αφόρητη κατάσταση.

Είναι όμως τελικά αυτή η συνήθεια ωφέλιμη για τον οργανισμό σου;

Η κατανάλωση νερού –είτε κρύου είτε ζεστού– είναι ζωτικής σημασίας, με τεράστια οφέλη για τον οργανισμό. Οι ειδικοί και οι εναλλακτικοί θεραπευτές, όμως, όχι μόνο υποστηρίζουν ότι τα οφέλη αυτά πολλαπλασιάζονται όταν το νερό είναι χλιαρό, αλλά επισημαίνουν και κάποια αρνητικά στο να το πίνεις παγωμένο.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις νερό χλιαρό-ζεστό

  • Η κατανάλωση χλιαρού νερού διευκολύνει την πέψη και συνεπώς βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό των θρεπτικών συστατικών.
  • Το ζεστό νερό βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
  • Καθώς η θερμότητα του ζεστού νερού μεταφέρεται στο σώμα, επιταχύνεται ο μεταβολισμός και κατά συνέπεια ενισχύεται η ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την ενέργεια που του προσφέρουν οι τροφές.
  • Πίνοντας ζεστό νερό, προκαλείται εφίδρωση, που όσο κι αν δεν μας είναι ευχάριστη, είναι ευεργετική, καθώς αποτοξινώνει το σώμα μας.
  • Διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια η λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Ανακουφίζονται οι πόνοι στις αρθρώσεις και χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα.
  • Στην περίπτωση κρυολογήματος (μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι), η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να αποσυμφορήσει τη μύτη μας, να μαλακώσει τον πόνο στον λαιμό και να υγροποιήσει τον ξερό βήχα. Εδώ, μπορείς να εμπλουτίσεις το ζεστό νερό με αρωματικά και αντισηπτικά βότανα (φασκόμηλο, τσάι του βουνού χαμομήλι κ.ά.). 

Η καλύτερη ώρα για να πιεις χλιαρό νερό

Μια από τις καλύτερες ώρες για να πιεις ένα ποτήρι χλιαρό νερό είναι μόλις ξυπνήσεις, γιατί μαζί με εσένα ξυπνάει και ο μεταβολισμός σου. Πρόσθεσε αν θέλεις μερικές σταγόνες λεμονιού και λίγο μέλι, και θα έχεις ένα σούπερ φυσικό αποτοξινωτικό.

Άλλη πρόταση είναι να συνοδεύεις τα γεύματά σου με χλιαρό νερό – εδώ θα σου έρθουν ίσως στο μυαλό οι Κινέζοι, που συνηθίζουν να καταναλώνουν ζεστό τσάι, όταν τρώνε. Και βέβαια, μην ξεχνάς ότι κάθε ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για να πιεις νερό.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις παγωμένο νερό

Όταν διψάς και καταναλώνεις παγωμένο νερό, η απόλαυση και η δροσιά που αισθάνεσαι είναι πράγματι ανακουφιστικές. Η θερμοκρασία του σώματός σου κατεβαίνει κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν έξω βράζει ο τόπος.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, μικρές ποσότητες παγωμένου νερού καθυστερούν τον χρόνο εφίδρωσης εμποδίζοντας έτσι την αφυδάτωση του οργανισμού.

Η καλύτερη ώρα για να πιεις παγωμένο νερό

Χωρίς πολλή σκέψη, βοηθάει να πίνεις κρύο νερό όταν η θερμοκρασία του σώματός σου ανεβαίνει, είτε από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. καύσωνας) είτε κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.

Όσο απολαυστικό και αν είναι, το παγωμένο νερό δεν είναι ωφέλιμο

Σε ξεδιψάει και σε ανακουφίζει το παγωμένο νεράκι, αλλά να δούμε τι κάνει και στο σώμα σου;

  • Καθυστερεί την πέψη και επηρεάζει τον ρυθμό του μεταβολισμού σου.
  • Η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση παγωμένου νερού μπορεί να επηρεάσει τη μύτη και τον λαιμό σου. Δεν είναι γνωστή σε όλους η φράση «πάγωσε ο λαιμός μου»;

O Dr Mee Lain Ling, που ασκεί την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, τονίζει πως «σε ότι έχει να κάνει με το σώμα, το κρύο νερό μειώνει την καλή κυκλοφορία του αίματος και κάνει να όργανα να υπολειτουργούν».

πηγή: ow.gr

Σχετικά