Ανεμογεννήτριες,σε ποιό βουνό πάτε;

ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΟΥΝΟ ΠΑΤΕ;

Διακοπή κυκλοφορίας λίγο πριν μπούμε στο Πυρί στην είσοδο της Θήβας, προκειμένου να περάσουν μεγάλες νταλίκες με θηριώδεις κατασκευές που παίρνουν το δρόμο της εγκατάστασης, κατακλύζουν και παραμορφώνουν τα βουνά μας στο βωμό του «εθνικού συμφέροντος».

Το «εθνικό συμφέρον» βέβαια έχει νόημα όταν διαχέεται στους πολίτες. Αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα όμως, είναι ανεμογεννήτριες και φαραωνικά φωτοβολταϊκά να έχουν κατακλύσει βουνά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ακόμα και υψηλής παραγωγικότητας και παρόλα αυτά, να έχουμε σταθερά από τις ακριβότερες τιμές χοντρικής στην Ευρώπη και να μην υπάρχει κανένα όφελος για τους πολίτες.

Άρα για ποιο και για ποιων «εθνικό συμφέρον» μιλάμε όταν δεν λαμβάνονται επιπλέον υπόψη δασικές, αρχαιολογικές και εκτάσεις natura;

Η έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη δεν είναι αποτελεσματική λύση γιατί δεν παρεμβαίνει στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών που επιτρέπει αυτά τα υπερκέρδη, ούτε διορθώνει το σύνολο των στρεβλώσεων.

Σε πιο ομαλές συνθήκες ανόδου των τιμών δεν θα ασχολούνταν κανένας με τα κέρδη και σε πιο έκτακτες καταστάσεις, η έκτακτη φορολόγηση μετατρέπεται περισσότερο σε εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας.

Ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών οφείλει να είναι τέτοιος που να διασφαλίζει την έννοια του κοινωνικού αγαθού για την ενέργεια. Και αυτό με σταθερό και εντελώς ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς έκτακτες, πυροσβεστικές παρεμβάσεις.

Στο ερώτημα πόσο «εθνικό συμφέρον» μπορούν ακόμα να αντέξουν πολλές όχι μόνον πολύ επιβαρυμένες, αλλά παραμορφωμένες περιοχές της Βοιωτίας δεν υπάρχει καμία απάντηση, κανένας φραγμός, κανένα όριο και θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση, όσο τα υπερκέρδη τροφοδοτούν την ανερυθρίαστη ασυδοσία, όσο θα το επιτρέπει η «άνευρη» στάση θεσμικών παραγόντων και όσο η δυσφορία των πολιτών για το «πόσο ακόμα», δεν μετατρέπεται σε έμπρακτη αντίδραση.

kiousis thomas

Θωμάς Κιούσης, πρ. δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Σχετικά

5 Άποψη για τα “Ανεμογεννήτριες,σε ποιό βουνό πάτε;”

  1. Οι ανεμόμυλοι είναι ωραίοι

    Κυριε Κιουση,
    Η ΕΛΕΤΑ, εδώ,
    μας λέει άλλα απο αυτά που ισχυριζεστε εσεις: https://eletaen.gr/deltio-typou-megali-oikonomiki-syneisfora-ton-aiolikon-parkon-stous-oikiakous-katanalotes-revmatos-ton-periochon-egkatastasis-tous/
    2 εκατ.€ παίρνει ο Δήμος Θηβαίων κτλ

  2. Ανεμόμυλος

    … και συνεχίζω: 486.000€ στην κοινότητα Θίσβης,
    δηλ. αν έχει 486 ρολόγια ΔΕΗ (που έχει λιγότερα!)
    επιδοτούνται με πάνω από 1.000€ το καθένα!
    Να τα λέμε όλα!
    Υ.Γ. αυτό το “πρ” δίπλα στον τίτλο σας ως Δημοτικός Σύμβουλος,
    τί σημαίνει?
    Μήπως “πρώην” και ντρέπεστε να το πείτε?

  3. Γιώργος Γ.

    Σαν θιγόμενος πολίτης θα ήθελα να μάθω τί θα γίνουν οι προπέλλες όταν συμπληρώσουν το όριο ηλικίας τους. Γράφουν κάτι οι συμβάσεις για αυτό ;
    Ερωτώ λοιπόν τί θα γίνουν ;
    Θα αντικατασταθούν ; Θα αποσυρθούν ;
    Ή μήπως θα εγκαταλειφθούν άχρηστες πάνω στα βουνά ; Πρέπει να μάθει ο Έλληνας πολίτης.

  4. Γρηγ. Δερβενης

    Να σας πω εγώ τι θα γίνει. Κατά αρχάς δεν είναι ανακυκλώσιμες. Η Γερμανία είναι γεμάτη από τέτοιες φτερωτές και χιλιάδες κυβικά μπετου παρατημένα σκουπίδια.Η ζωή των ανεμογεννητριών είναι περίπου 20 χρόνια. Μετά δε βαριέσαι. Ελλαδισταν.Η μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους.

  5. John D.

    Πάλι μισές αλήθειες!
    Οι ανεμογεννήτριες είναι ανακυκλώσιμες κατά 85%.
    ΔΕΝ είναι (ακόμη) ανακυκλώσιμα υλικά από τις πτέρυγες
    και γι αυτό στο τέλος κύκλου ζωής οδεύουν προς υγειονομική ταφή.
    Με το ν. 4685/2020 προβλέπεται αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς
    κατά το τέλος του κύκλου ζωής των αιολικών πάρκων.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα