Επιμένει ο γαλάζιος βουλευτής Γιώργος Βλάχος στην ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια. Ο βουλευτή της ΝΔ την κατάθεσε ως Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη καλώντας τον στην Ολομέλεια για απαντήσεις.
Έτσι, ο Γιώργος Βλάχος και κατ’ επέκτασιν και όσοι είχαν καταθέσει την πρώτη ερώτηση οξύνουν την γαλάζια αντιπαράθεση. Όλα ξεκίνησαν όταν οι 11 βουλευτές της ΝΔ όταν κατέθεσαν την σχετική Ερώτηση στην υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημαίνοντας συναγερμό στο Μαξίμου. Ο κ. Βλάχος, επανήλθε σήμερα μετατρέποντας την Ερώτηση, σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να έρθει στην Ολομέλεια για να του απαντήσει.
Ο βουλευτής μάλιστα, εγκαλεί τον κ. Χατζηδάκη αναφέροντας ότι μετά την απάντησή του στην κοινή ερώτηση που του έθεσε με άλλους συναδέλφους του σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών «τα ερωτήματα που θέσαμε δεν έλαβαν απάντηση αλλά δημιουργήθηκαν και νέα».
Η κίνηση αυτή του κ. Βλάχου έρχεται μια ημέρα μετά την άλλη Ερώτηση των 8 βουλευτών για την επέκταση της απαλλαγής της φαρμακευτικής δαπάνης των χαμηλοσυνταξιούχων συνταξιούχων ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Όλη η ερώτηση
Προς : Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
κ. Κ. Χατζηδάκη
Θέμα : «Προστασία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
Επειδή μετά την απάντησή σας στην κοινή ερώτηση με άλλους συναδέλφους σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών, ερωτήματα που θέσαμε δεν έλαβαν απάντηση, αλλά και νέα που δημιουργήθηκαν, αφού ταυτόχρονα γινόμαστε αποδέκτες νέων αιτημάτων των πολιτών.
Επειδή κατά τη γνώμη μου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που θα δίνει απαντήσεις στις απορίες των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως: Θα λαμβάνουν γνώση της πρότασης και της αντιπρότασης του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού οι δανειολήπτες όπως γνωρίζουν και τα FUNDS, όταν την απορρίπτουν; Ισχύει η αιτιολογία που έθεσε η Γενική Γραμματέας στην από 18.9.2024 απάντηση της, ότι δηλαδή τούτο επιλέχθηκε, προκειμένου να μην μπορεί να στραφεί ο δανειολήπτης στην Δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό θα είχε αμφίβολο αποτέλεσμα; Θα γίνει ενιαία πλατφόρμα για όλα τα Funds – και όχι καθένα χωριστά – η οποία θα εποπτεύεται με ποινή την ανάκληση της άδειας του λόγω επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων; Εκτός από τις χρηματικές ποινές που μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί σε servicers, θα προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας σε όσους από αυτούς είναι υπότροποι; Θα υποχρεωθούν τα Funds να αποδέχονται την πρόταση ή αντιπρόταση του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού, που ισχύει σήμερα μόνο για τους ευάλωτους και τους ανάπηρους;
Θα διευρύνετε τα κριτήρια για να αυξηθεί η πολύ περιορισμένη κατηγορία των ευάλωτων (εισόδημα περίπου 7.000 τον χρόνο); Τελικά, οι Τράπεζες μέσω μονοπρόσωπων εταιριών που έχουν συστήσει, συμμετέχουν και παίρνουν ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από το Fund στο οποίο το έχουν μεταβιβάσει το δάνειο εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα κέρδη του; Η μείωση των κόκκινων δανείων των Τραπεζών σύμφωνα με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ (Απρίλιος 2020 – 2024) οφείλεται στη ρύθμιση των δανείων ή στην μεταβίβαση των δανείων στα Funds; Εάν οφείλεται και στους δύο παράγοντες τι ποσά αφορά ο καθένας εξ’ αυτών; Σύμφωνα με την από 18.09.2024 απάντηση σας από τις επιτυχείς ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού μόνο 10.000 αφορούν περιπτώσεις οφειλετών δανείων που αντιστοιχούν σε μόλις 2 δις έναντι 74 δις κόκκινων δανείων. Πως σχεδιάζετε να ρυθμιστούν τα 74 δις κόκκινων δανείων με γρήγορο ρυθμό, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί; Υπάρχουν στοιχεία για το πως και σε ποιους μεταβιβάζονται τα ακίνητα, ιδιαίτερα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές;
Κ. Υπουργέ ερωτάστε:
Υπάρχει η βούληση από μέρους του Υπουργείου σας για νέες παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία και δικαιοσύνη μεταξύ Τραπεζών – Funds και δανειοληπτών κλείνοντας οριστικά ένα κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό θέμα που άνοιξε η κρίση με ευθύνη και των δυο πλευρών;