“Συναντήσεις συμβουλευτικής προσωπικής ανάπτυξης” στο Δήμο Λεβαδέων

Η Δημοτική Κοινότητα Λιβαδειάς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Λεβαδέων και την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Λεβαδέων «Αλλά -ΖΟΥΜΕ – την Πόλη Μας», ανακοινώνει την έναρξη προγράμματος Συμβουλευτικής με τίτλο «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», το οποίο αφορά συναντήσεις ομαδικής συμβουλευτικής με στόχο την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων των δημοτών.

Το πρόγραμμα θα συντονίζει η Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, Ελίνα Τρωγάδα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και η συμμετοχή σ’ αυτό είναι δωρεάν.
Με βάση τις αναγνωρισμένες ανάγκες της Κοινότητάς, η πραγματοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, μπορεί να προσφέρει σημαντική υποστήριξη, ενισχύοντας την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία των δημοτών και συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, προάγοντας μια πιο υγιή και δεμένη κοινωνία, μέσα από συζητήσεις θεμάτων που αφορούν την βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, την ενίσχυση της Αυτογνωσίας, την Διαχείριση Στρες και Συναισθημάτων, την εξέλιξη του γονεϊκού ρόλου και τις σχέσεις γονιών – παιδιών, την Επίτευξη Στόχων, την Προσωπική Εξέλιξη και Ευημερία κλπ.

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε  15 έως 17 δίωρες συναντήσεις, που θα πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο  και θα διαρκέσει ως το τέλος Μαΐου 2025.

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι :
ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ : 11/10 , 25/10
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : 8/11,    22/11
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ : 6/12,  20/12
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: 10/1  ,  24/1
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ : 7/2,  21/2
ΜΑΡΤΙΟΣ : 7/3 ,  21/3
ΑΠΡΙΛΙΟΣ : 11/4
ΜΑΪΟΣ : 2/5,  16/5 ,  30/5
Ο χώρος που θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις είναι η αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου , στην Λιβαδειά και ώρες 19.00 – 21.00.
Η ομάδα που θα σχηματιστεί θα είναι κλειστή καθώς η επιλογή μιας κλειστής συμβουλευτικής ομάδας προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της
διαδικασίας και την εμπειρία των μελών, καθώς στηρίζεται σε βασικές αρχές όπως η Σταθερότητα, η Συνέπεια, η Εμπιστοσύνη, η Ασφάλεια, η Δέσμευση και η Εχεμύθεια.

Ενδεικτικά , κάποια από τα βασικά θέματα που θα πραγματεύεται είναι :
1. Αναγνωρίζω τα συναισθήματα μου (Διαχωρισμός αισθήσεων, συναισθημάτων, αναγκών/ ο κύκλος της επαφής)
2. Ψυχική Υγεία και Ευεξία (Άγχος και στρες, Κατάθλιψη/θλίψη, Ψυχολογική ανθεκτικότητα)

3. Διαπροσωπικές Σχέσεις (Οικογενειακές σχέσεις, Σχέσεις ζευγαριών, Φιλικές και κοινωνικές σχέσεις)
4. Επαγγελματική Ανάπτυξη (Διαχείριση εργασιακών στόχων, εργασιακού περιβάλλοντος, ικανοποίηση από τις οικονομικές απολαβές, ανεργία, τα οικιακά ως επάγγελμα, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής)
5. Προσωπική Ανάπτυξη (Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, Αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη/κατανόηση του εαυτού και των προσωπικών αναγκών, Διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων)
6. Διαχείριση Κρίσεων και Μεταβάσεων (Απώλεια και πένθος, Χωρισμός και διαζύγιο, Αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών)
7. Υγεία και Σωματική Ευεξία (Ψυχοσωματικά, Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, Αποδοχή του σώματος και εικόνα σώματος)
8. Θέματα γονεϊκότητας (ανατροφή των παιδιών και δυσκολίες, αναπτυξιακά ορόσημα, σχέσεις με τα παιδιά, Ισορροπίες στην οικογένειας/γονεϊκοί ρόλοι, συναισθηματική υποστήριξη/άγχους και στρες στην γονεϊκότητα).

– Η συμμετοχή των μελών της ομάδας θα γίνεται μετά από την συμπλήρωση μίας αίτησης – ερωτηματολογίου και αφορά ενήλικες, με προτίμηση στην ομοιογένεια των 35-65 ετών. Δεν απαιτείται κάποιο επαγγελματικό υπόβαθρο, ούτε κάποιο επίπεδο εμπειρίας.
– Αριθμός Μελών: Συνήθως, μια συμβουλευτική ομάδα αποτελείται από 8-25 άτομα.

Οργάνωση Πρώτης Συνάντησης :
11 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19.00

– Γνωριμία και Παρουσίαση: Στην πρώτη συνεδρία, οι συμμετέχοντες θα γνωριστούν μεταξύ τους και με τον
συντονιστή. Η ομάδα θα είναι ανοικτή τις 2 πρώτες συναντήσεις και μετά θα «κλείσει». Θα παρουσιαστεί ο σκοπός της ομάδας και θα εξηγηθεί η δομή και οι κανόνες λειτουργίας.
– Καθορισμός Κανόνων: Μαζί με τα μέλη, θα τεθούν οι βασικοί κανόνες για τη λειτουργία της ομάδας, όπως η εχεμύθεια, ο σεβασμός του χρόνου ομιλίας και η ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής.

Η αίτησή – ερωτηματολόγιο, μπορεί να υποβληθεί είτε ηλεκτρονικά στα mail : elinatr@yahoo.com & mpapageorgiou@livadia.gr είτε δια ζώσης στις δύο πρώτες ανοικτές συναντήσεις την 11-10-24 και την 25-10-24 στον χώρο των συναντήσεων. Στη συνέχεια η ομάδα δεν θα δέχεται άλλες συμμετοχές.
Το ερωτηματολόγιο είναι αναρτημένο εδώ: https://dimoslevadeon.gr/

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο