Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων ενημερώνει για «panic button»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ  «PANIC BUTTON»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων μέλος του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΑΔ, συνεχίζει τον 12ο χρόνο λειτουργίας του και είναι πλέον πλήρως στελεχωμένο από Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Νομικό Κοινωνιολόγο και Διοικητικό στέλεχος  παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες Συμβουλευτικής Στήριξης σε Γυναίκες θύματα βίας, ή/και πολλαπλών διακρίσεων, καθώς και τη δυνατότητα διοργάνωσης δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με φορείς και υπηρεσίες.

Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής και αφορούν σε: ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου), συνοδεία (όταν απαιτείται) και παραπομπή των γυναικών και των παιδιών τους σε Ξενώνες Φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ. ο. κ.

Με κοινή υπουργική απόφαση(ΦΕΚ 2921/B/23-5-2024 & 2922/Β/23-5-2024) η λειτουργία του προγράμματος «Κομβίον Πανικού» (Panic Βutton), έχει ήδη επεκταθεί και εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μία δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή που εγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα σε θύματα που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας τους μέσα από την άμεση ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών.

Η εφαρμογή PUNIC BUTTON χορηγείται στις/στους δικαιούχους από:

1. Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας και των Αστυνομικών Τμημάτων, όπου αυτά λειτουργούν και όπου αυτά δεν λειτουργούν, από το σύνολο των Αστυνομικών Τμημάτων ανά την ελληνική επικράτεια.

2. Τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας ανά την ελληνική επικράτεια.

3. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα των δομών του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γ.Γ.Ι.Α.Δ.) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Οι γυναίκες που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΑΔ ενημερώνονται από την κατά περίπτωση αρμόδια σύμβουλο για τη δυνατότητά τους να τους χορηγηθεί η εφαρμογή PUNIC BUTTON ,καθώς και για τη διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης αυτής. Συγκεκριμένα, η χρήστρια, ανεξάρτητα αν βρίσκεται στην οικία της ή σε εξωτερικό χώρο, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνο, αυτόματα στέλνει μήνυμα στην Άμεση Δράση, με πληροφορίες για τον εντοπισμό του στίγματος της γυναίκας, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον δράστη λειτουργώντας σαν ένας σιωπηλός συναγερμός .Η εφαρμογή παραμένει στη διάθεση της συμβουλευόμενης και μετά τη διακοπή ή τη λήξη της συμβουλευτικής διαδικασίας και απεγκαθίσταται από το κινητό τηλέφωνο από την ίδια, όποτε το επιθυμεί. Υπογραμμίζεται ότι τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, χορηγούν PUNIC BUTTON σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή μήνυσης ,ύστερα από: α) σχετικό αίτημα των γυναικών, β) σχετική διερεύνηση της επικινδυνότητας και γ) υπογεγραμμένη συγκατάθεση των γυναικών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womensos.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο