Ηλεία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Γεράκι Αμαλιάδας – Δύο νέα πύρινα μέτωπα στην περιοχή – Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει τα πρώτα σπίτια στη μεγάλη φωτιά στο Γεράκι – Εκκενώθηκαν τρία χωριά – Σε εξέλιξη άλλες δύο πυρκαγιές σε Πανόπουλο και Νέα Μανωλάδα στην Ηλεία

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Γεράκι Αμαλιάδας στην Ηλεία ενώ σε απόσταση περίπου 20 χλμ έχει εκδηλωθεί δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή Πανόπουλο Ηλείας. Παράλληλα λίγο πριν τις 16.30 μία τρίτη φωτιά ξέσπασε στη Νέα Μανωλάδα σε καλαμιές.

Λόγω της δύσκολης κατάστασης ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη συντονιστική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σπεύδει ο Αρχηγός

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς στο Γεράκι που έχει λάβει διαστάσεις ενώ έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου.

Στην περιοχή έχει μεταβεί ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιωτης και μεταβαίνει και ο Αρχηγός Θεοδωρος Βάγιας.

Ισχυρές δυνάμεις – Ήχησε το 112

Για την κατάσβεση επιχειρούν 188 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για συντονισμό ενώ συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Νωρίτερα ενεργοποιήθηκε το 112 δύο φορές. Στις 14:30 εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης των κατοίκων από τις περιοχές Τσιχλαίικα, Βρεταίικα και Κρυονερί προς Αμαλιάδ.

Στις 15:48 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή τoυ οικισμού Χάβαρι

Μεγάλο το μέτωπο

«Το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γεράκι είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν το έργο των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Όπως προσέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, «το μέτωπο της φωτιάς κινείται τώρα προς την περιοχή Χάβαρι και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές».

Επίσης, ο Νίκος Κοροβέσης σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε από την πρώτη στιγμή όλα τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, για να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr έχουν καεί δύο αγροικίες στην περιοχή Μπουμπούνα ενώ κινείται με κατεύθυνση προς Χάβαρι.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες και να είναι προσεκτικοί, καθώς οι άνεμοι αναμένεται να παραμείνουν ισχυροί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι συνθήκες που επικρατούν κάνουν εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο της κατάστασης, με την Πυροσβεστική να παραμένει σε επιφυλακή και να επιχειρεί σε όλα τα μέτωπα.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο