Ζημιές προκάλεσε ο σεισμός στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Θήβας

Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας

ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΘΗΒΑΣ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 7/10

          Όπως διαπιστώσαμε σε μας επίσκεψη στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Θήβας στο Λουτουφί, ο σεισμός που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας 7/10 προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτήριο του Σχολείου.

          Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν ρωγμές σε αίθουσες (του Διευθυντή, του λεβητοστασίου, των διδασκόντων και άλλες), αποκολλήθηκαν πλακάκια και ράμπες στους χώρους έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και σημειώθηκε ελαφριά καθίζηση του εδάφους κάτω από ορισμένα κοντέινερ, όπως και του πατώματος σε μία αίθουσα.

          Όπως ενημερωθήκαμε, συνεργείο μηχανικών του Δήμου Θηβαίων επισκέφθηκε το χώρο κι έκανε αυτοψία. Ωστόσο οι μηχανικοί δήλωσαν ότι δε μπορούν να χορηγήσουν έγγραφο για την καταλληλόλητα του κτηρίου.

          Στην προκειμένη περίπτωση, αναδεικνύεται με τον πιο ακραίο τρόπο η σοβαρότητα του θέματος της σχολικής στέγης στο Δήμο Θηβαίων.

          Σημειώνουμε ότι ενώ η πόλη της Θήβας ταλαιπωρήθηκε από εκατοντάδες μικροσεισμούς τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει γίνει σαφές από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής πόσα σχολικά κτήρια ελέγχθηκαν πλήρως και ολοκληρωμένα (όχι δηλαδή με απλή οπτική αυτοψία). Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο κτήριο μάλλον έχει γίνει απλώς ένας πρωτοβάθμιος έλεγχος (δηλαδή με το μάτι), ο οποίος αποδείχθηκε ανεπαρκής με βάση το σημερινό σεισμό.

          Πολύ περισσότερο, ειδικά η στέγαση του ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και του 2ου Νηπιαγωγείου Θήβας έχουν καταντήσει το γεφύρι της Άρτας. Επί σειρά ετών υποβάλλουμε ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή για το ποιές ενέργειες κάνει για τη χωροθέτηση, μελέτη και κατασκευή νέων και ασφαλών κτηρίων για αυτά, λαμβάνουμε διαφόρων ειδών απαντήσεις, κάποιες φορές ακόμη και αντιφατικές μεταξύ τους, όμως στην πράξη δεν γίνεται καμία ουσιαστική ενέργεια. Στην ουσία η Δημοτική Αρχή κωλυσιεργεί για ένα ιδιαίτερα σοβαρό και κρίσιμο θέμα που επανέρχεται συνεχώς.

          Ζητάμε εδώ και τώρα από τη Δημοτική Αρχή, την Περιφερειακή Αρχή και την κυβέρνηση:

  • Να γίνει άμεσα πλήρης αντισεισμικός έλεγχος του ΕΕΕΕΚ Θήβας και όλων των σχολικών κτηρίων της περιοχής.
  • Να λύσει η Δημοτική Αρχή τη χωροθέτηση για την κατασκευή του ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και του 2ου Νηπιαγωγείου Θήβας.
  • Η Περιφέρεια Στερεάς και η κυβέρνηση να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής των συγκεκριμένων σχολικών κτηρίων.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Θήβα

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο