New York Times: Πόσο πιθανό είναι να χτυπήσει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ποιοι πιέζουν τον Νετανιάχου για σκληρή απάντηση – Γιατί ο Μπάιντεν δεν δίνει το πράσινο φως – Χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στο ΝΔ Λίβανο

Την ώρα που το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στο νοτιοδυτικό Λίβανο, όπως ανακοίνωσε ο IDF, φουντώνουν τα σενάρια για το εάν στην αναμενόμενη απάντηση του Τελ Αβίβ προς το Ιράν, περιλαμβάνεται και χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα ωστόσο, με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται πηγές Μυστικών Υπηρεσιών, φαίνεται απίθανο να επιχειρήσει το Ισραήλ ένα τέτοιο χτύπημα, καθώς θεωρείται αμφιβόλου αποτελέσματος, χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ.

Η άσκηση – κλειδί στη Μεσόγειο

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα, «πριν από δύο χρόνια, δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν πάνω από την Μεσόγειο Θάλασσα, άσκηση προσομοίωσης για χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο σκοπός της άσκησης δεν ήταν απλώς να εκφοβίσει τους Ιρανούς, ούτε να τεστάρει την ετοιμότητα των Ισραηλινών δυνάμεων. Είχε σχεδιαστεί για να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν: πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εκπαιδεύεται για να διεξάγει μία τέτοια επιχείρηση μόνη της, αν χρειαστεί. Οι Ισραηλινοί, ωστόσο ήξεραν καλά πως οι πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το οπλοστάσιό τους, συμμετείχαν στην επίθεση.

Πρώην και νυν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους αναγνώρισαν πως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η χώρα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, αξιωματούχοι του Αμερικανικού Πενταγώνου αναρωτιούνται αν οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να το κάνουν μόνοι τους, καθώς ίσως να μην έχουν ποτέ ξανά στο μέλλον μια τέτοια ευκαιρία.

Χερσαίες επιχειρήσεις από το Ισραήλ στο Νοτιοδυτικό Λίβανο

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην πλήξει πυρηνικές ή ενεργειακές εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση θα πρέπει να είναι «ανάλογη» με την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

Είναι πιθανό τα πρώτα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν για τα πυραυλικά πλήγματα της Τρίτης να επικεντρωθούν σε στρατιωτικές βάσεις και ίσως σε κάποιες τοποθεσίες πληροφοριών ή ηγεσίας, λένε αξιωματούχοι και εκτιμούν πως το Ισραήλ είναι απίθανο να κυνηγήσει τα πυρηνικά και τις εγκαταστάσεις του Ιράν.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια αυξανόμενη προτροπή και συνάμα πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ, να αδράξουν την ευκαιρία και να κάνουν επιθέσεις ώστε να αποδυναμώσουν το Ιράν».

Κοντά στην παραγωγή πυρηνικής βόμβας το Ιράν

«Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες -σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times- εκτιμούν πως το Ιράν είναι κοντά στην παραγωγής μιας βόμβας.

Ενώ μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης έχει επικεντρωθεί στο γεγονός ότι το Ιράν θα μπορούσε σχεδόν σίγουρα να αυξήσει την παραγωγή ουρανίου για πυρηνική βόμβα μέσα σε λίγες εβδομάδες, το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι οι Ιρανοί μηχανικοί θα χρειάζονταν μήνες ή ίσως περισσότερο από ένα χρόνο για να μετατρέψουν αυτό το καύσιμο σε ένα όπλο που θα μπορούσε να παραδοθεί και να χρησιμοποιηθεί».

Δυνάμεις του Ιράν φρουρούν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις

Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον Τζο Μπάιντεν -αναφέρει το δημοσίευμα- παλεύουν να αφαιρέσουν σκέψεις για τέτοια πλήγματα από το τραπέζι, λέγοντας ότι πιθανότατα θα ήταν αναποτελεσματικά και θα μπορούσαν να βυθίσουν την περιοχή σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Εφιαλτικά σενάρια με πυρηνικά όπλα στο επίκεντρο

Ανεξάρτητα του αν το Ισραήλ θα χτυπήσει ή όχι τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, υπάρχουν, κατά τους ΝΥΤ, νέοι λόγοι ανησυχίας για το πυρηνικό μέλλον της Τεχεράνης.

Η πρώτη ανησυχία είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογικά θέματα με το Ιράν για τα πυρηνικά. Αξιωματούχοι περιγράφουν τη βοήθεια ως «τεχνική βοήθεια» και λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχει στο Ιράν το υλικό που χρειάζεται για να κατασκευάσει μια κεφαλή.

Όμως, μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να περιορίσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ακόμη και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις του 2015 στο πλευρό των δυτικών εθνών. Τώρα, εάν οι αμερικανικές αναφορές είναι σωστές, η ανάγκη της Ρωσίας για ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο του Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικής συσκευής.

Η δεύτερη ανησυχία είναι ότι η ζημιά που προκλήθηκε στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του αποδεκατισμού της ηγεσίας της, θα μπορούσε να κάνει το Ιράν να αισθάνεται ευάλωτο. Η κίνηση για την απόκτηση πυρηνικού όπλου μπορεί να γίνει ο μόνος πραγματικός τρόπος για να αποτρέψει το Ισραήλ από την επικράτησή του.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο