Τα φαβορί για την Ηρώδου Αττικού: Τα πρόσωπα που «παίζουν» για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο για τον διάδοχο της Κ.Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μπορεί ακόμα να αργεί η μέρα που ο Κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τον/την εκλεκτή για τη διαδοχή της Κατ. Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει διαπλάτα στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στις υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν τρία συν ένα σενάρια. Πρώτα απ όλα, αυτό της επιλογής του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος είναι μία «ασφαλής επιλογή» υπό την έννοια ότι προέρχεται από τα «σπλάχνα» της παράταξης και είναι αβερωφικός, οπότε δύσκολα θα έλεγε όχι σε τυχόν υποψηφιότητά του το σαμαρικό στρατόπεδο. Από την άλλη, είναι μία επιλογή που δεν δημιουργεί καμία ιδιαίτερη πολιτική εντύπωση, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως «ατού» στα χέρια του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το γνωρίζει, γι αυτό και αναζητεί άλλες λύσεις.

Το τελευταίο διάστημα έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα το όνομα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα ως πιθανού νέου ενοίκου της Ηρώδου Αττικού. Τη συζήτηση, μάλιστα, τροφοδότησε και πρόσφατη ομιλία του κ. Στουρνάρα σε παρουσίαση βιβλίου, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές συναινέσεις. Οσοι διακινούν το σενάριο αυτό, λένε ότι η λύση του Γ. Στουρνάρα λύνει τα χέρια του Κ. Μητσοτάκη, αφού οι μεν σαμαρικοί προφανώς θα τον υποστηρίξουν με θέρμη, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να απευθυνθεί και στα κόμματα της κεντροαριστεράς. Από το σκεπτικό, ωστόσο, λείπει το κομμάτι του παζλ που αφορά στους καραμανλικούς βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι μάλλον μπορεί να προεξοφληθεί με ασφάλεια ότι δεν θα στήριζαν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Πάντως, ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, δεν δείχνει ιδιαίτερη ζέση για την προοπτική…

Στο κέντρο της σχετικής συζήτησης βρίσκεται πάντα και το όνομα του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια, η προοπτική επιλογής του οποίου για την προεδρία της Δημοκρατίας ήρθε προ καιρού στην επιφάνεια από διαρροές που έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου να τη βολιδοσκοπεί. Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν με κάθε τρόπο να τροφοδοτούν το σχετικό σενάριο, στο οποίο πάντως, λίγοι δίνουν πιθανότητες υλοποίησης, κυρίως διότι τυχόν μετακόμιση του κ. Δένδια στην προεδρία της Δημοκρατίας θα σήμαινε πολιτική αποστρατεία για τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος παραμένει ο επικρατέστερος για να διεκδικήσει τη διαδοχή του Κ. Μητσοτάκη, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να κινήσει τη σχετική διαδικασία. Είτε είναι έτσι, είτε όχι, το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν πολύ κοντά κατά τη φιλοξενία του υπουργού Αμυνας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά. Και προφανώς, να συζητήσουν επί παντός του επιστητού…

Εσχάτως πάντως στο γαλάζιο παρασκήνιο κυκλοφορεί και ένα σενάριο που μπορεί να έχει βάση, μόνο κατά το ένα σκέλος του: Να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για Πρόεδρο Δημοκρατίας ένα πολιτικό στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού απορρίπτουν μάλλον με βεβαιότητα την πιθανότητα να προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης τον πρώην υπουργό για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό, που δεν θεωρούν απίθανο είναι να τον προτείνει ο Ν. Ανδρουλάκης, στην περίπτωση που κόψει το νήμα την ερχόμενη Κυριακή, σε μία κίνηση που προφανώς στοχεύει στο «στρίμωγμα» του Μεγάρου Μαξίμου. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο κ.Βενιζέλος θα ενδιαφερόταν και θα δεχόταν μία τέτοια πρόταση. Και ανάλογα με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο