WPD Europe GmbH: Στα σκαριά νέο αιολικό στη Θήβα, ισχύος 30 MW

Την παρουσία του στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ενισχύει ο γερμανικός όμιλος απε, μέλος του WPD AG, ο οποίος λειτουργεί στη χώρα μας μέσω 13 εταιρικών βραχιόνων.

Ο όμιλος ΑΠΕ δραστηριοποιείται κυρίως στο πεδίο της αιολικής ενέργειας, αναπτύσσοντας παράλληλα και σημαντικό δυναμικό έργων ηλιακής ενέργειας.

Ο όμιλος ΑΠΕ δραστηριοποιείται κυρίως στο πεδίο της αιολικής ενέργειας, αναπτύσσοντας παράλληλα και σημαντικό δυναμικό έργων ηλιακής ενέργειας.

Στην Ελλάδα δίνει το «παρών» από το 2021, με υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο 815 MW και με στρατηγική περαιτέρω επέκτασης, οργανώνοντας με μεθοδικότητα τα βήματά του.

Το πιο πρόσφατο από αυτά αφορά αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW που έχει στα σκαριά για την περιοχή της Θήβας. Συγκεκριμένα η εταιρεία «WPD Αιολική Ενέργεια 5» εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ βεβαίωση παραγωγού για σταθμό αιολικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 30 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 30 MW στη θέση Σάρρες-Μύτικας, της Δημοτικής Ενότητας Θηβαίων, του Δήμου Θηβαίων, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε προς την Αρχή τον Ιούνιο του 2024 και το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες με διάμετρο φτερωτής 132 μέτρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας λειτουργούν 7 θυγατρικοί βραχίονες μέχρι τώρα, με διαχειριστή τον κ. Άρη Λιάσκο, ενώ για τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας 6 εταιρικοί βραχίονες με διαχειριστές τους Niclas Fritsch και Κώστα Φαϊτατζόγλου.

Όπως αναφέρεται σχετικά, στην ελληνική αγορά, η WPD Hellas onshore αναπτύσσει ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα εξασφαλίσει τη συνεχή υλοποίηση έργων στα επόμενα χρόνια. «Προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας, αυτόν της προώθησης της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης με την εμπειρία μας, ενδιαφερόμαστε για νέες συνεργασίες και έργα στον κλάδο της αιολικής ενέργειας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, η WPD Solar Hellas αναπτύσσει, χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται φωτοβολταϊκά έργα. «Αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία του ομίλου στον κλάδο των ΑΠΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υποστηρίζουμε φωτοβολταϊκά έργα σε όλες τις φάσεις για να διασφαλίσουμε της επίτευξη των στόχων και την αποδοτικότητα της επένδυσης. Μισθώνουμε τη γη, σχεδιάζουμε τα έργα σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, φροντίζουμε για την σωστή αδειοδότηση, τη διάρθρωση της χρηματοδότησης, εξασφαλίζουμε τους καλύτερους όρους για την προμήθεια εξοπλισμού και εγγυόμαστε ότι το έργο θα λειτουργεί ομαλά» όπως τονίζεται.

Ακόμη γίνεται λόγος για για ανεκτέλεστο χαρτοφυλάκιο 1,5 GWp στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες. Ξεκαθαρίζεται επιπλέον ότι «η WPD είναι επικεντρωμένη στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της τόσο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στην αμερικανική ήπειρο και την Ασία».

Η δυναμική και το εκτόπισμα του ομίλου

Ο Όμιλος WPD ιδρύθηκε στη Βρέμη το 1996 και αναπτύχθηκε μαζί με τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους μεγάλους παίκτες στην Ευρώπη και διεθνώς που χρηματοδοτεί, κατασκευάζει και λειτουργεί αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε 31 χώρες.

Διαθέτει 4.000 εργαζόμενους και έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 6.670 MW, έχοντας εγκαταστήσει 2.750 ανεμογεννήτριες.

Ο Όμιλος αποτελείται από τις:

• WPD GmbH (ανάπτυξη και εκμετάλλευση αιολικών και ηλιακών πάρκων)
• WPD windmanager GmbH & Co. KG (εμπορική διαχείριση και τεχνική λειτουργία)
• Deutsche Windtechnik AG (συντήρηση και επισκευή)

Σημειώνεται ότι η WPD περιλαμβάνει στο δικό της χαρτοφυλάκιο έργα συνολικής ισχύος 3.192 MW, ενώ δραστηριοποιείται έντονα και στο πεδίο των PPAs. Παράλληλα, επεκτείνει σταθερά τις δραστηριότητές της στη γερμανική αγορά και γενικότερα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, έχοντας ένα pipeline έργων 19.320 MW χερσαίας αιολικής ενέργειας και 5.015 MW ηλιακής ενέργειας.

Στην Ευρώπη ειδικότερα διατηρεί γραφεία και ομάδες σε 46 τοποθεσίες σε 14 χώρες, ενώ συνολικά παράγει 4.676 MW χερσαίας αιολικής ενέργειας καθώς και 7 MWp ηλιακής ενέργειας. Αντίστοιχα το ευρωπαϊκό pipeline της περιλαμβάνει προγραμματισμένα έργα 13.320 MW αιολικής ενέργειας και 2.625 MWp ηλιακής ενέργειας.

newmoney.gr

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο