Ο νέος υγειονομικός χάρτης αλλάζει… χαρακτήρα στα νοσοκομεία
Αλλαγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας από τις αρχές του νέου έτους. Ήδη έχουν μελετηθεί διεξοδικά όλες οι δημόσιες νοσηλευτικές δομές που υπάρχουν στην επικράτεια, προκειμένου να ανασχεδιαστούν οι κλινικές που σήμερα λειτουργούν στο ΕΣΥ.
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει συγχωνεύσεις κλινικών και μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κάτι με το οποίο θα επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: ο περιορισμός στις δαπάνες λειτουργίας αλλά και οι ελλείψεις προσωπικού.
Ήδη έχουν καταγραφεί αναλυτικά όλα τα δεδομένα από κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, σχετικά με το τι προσωπικό διαθέτει αλλά και τι κλινικές υπάρχουν.
Νοσοκομεία και κλινικές θα χρηματοδοτούνται με βάση την απόδοση
Όπως επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο OPEN, οι κλινικές που σήμερα παρουσιάζουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν αλλά έχουν το ίδιο αντικείμενο, θα συγχωνεύονται ώστε να μπορεί να βγαίνει και το πρόγραμμα των εφημεριών.
Ταυτόχρονα από το νέο έτος αλλάζει και ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας. Τα νοσοκομεία αλλά και οι κλινικές θα χρηματοδοτούνται με βάση την απόδοσή τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα περισσότερα κονδύλια θα κατευθύνονται στις κλινικές που αντιμετωπίζουν περισσότερα περιστατικά και εμφανίζουν πιο θετικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Η αξιολόγηση των κλινικών θα στηριχθεί και στο νέο τρόπο κοστολόγησης των νοσοκομείων, τα γνωστά DRGs που καταγράφουν όλες τις υπηρεσίες, τις δαπάνες αλλά και τις νοσηλείες των ασθενών.
Ο νέος υγειονομικός χάρτης αλλάζει… χαρακτήρα στα νοσοκομεία
Τα DRGs θα εφαρμοστούν οριζοντίως και καθέτως σε όλο το ΕΣΥ από το 2025 και θα αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Πάντως, οι πρώτες αυτές αλλαγές εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης για τον νέο υγειονομικό χάρτη που θα τροποποιεί τα δημόσια νοσοκομεία και τον σχεδιασμό τους, ώστε με τις αλλαγές που θα γίνονται να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ανά γεωγραφική περιοχή.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με τις αλλαγές αυτές και τον νέο υγειονομικό χάρτη, κάποια νοσοκομεία θα αλλάξουν χαρακτήρα και θα περιοριστούν στην παροχή των βασικών υπηρεσιών. Ήδη έχει μελετηθεί η πληρότητα κάθε δημόσιας μονάδας υγείας.
Σύμφωνα πάντως με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα η λειτουργία νοσοκομείων, αφού για λόγους κοινωνικούς και γεωγραφικών δεδομένων τα νοσοκομεία έστω κι αν δεν αποδίδουν ή έχουν χαμηλή πληρότητα θα παραμείνουν.
ethnos.gr