Μητσοτάκης κατά Παππά: Δεν θα συνομιλήσω ούτε θα χαριεντιστώ με έναν καταδικασμένο 13-0

Σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Με το βλέμμα στραμμένο στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος.

«Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ. Αυτό θέλει ο κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός μιας και άκουσα να χρησιμοποιείται η λέξη προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση», είπε και προσέθεσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό μεταβατικό και δεν ξέρουμε εξ ονόματος ποιου ομιλεί, του Πολάκη του Γκλέτσου, του Φάμελλου; «Όταν βρεθεί αρχηγός και βηματισμό θα είμαι εδώ για να κάνουμε σωστή θεσμική πολιτική αντιπαράθεση», συμπλήρωσε.

«Βέλη» και στο ΠΑΣΟΚ: «Σαν να κάνατε στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας»

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τίποτα δεν άλλαξε στην στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ενδεχομένως να ήτανε υψηλές οι προσδοκίες μου διότι το ίδιο πρόσωπο ήσασταν πριν το ίδιο πρόσωπο είστε τώρα τον ίδιο πολιτικό λόγο εκφέρεται. Έχω την αίσθηση σαν να κάνατε μια στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξετε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία. Και το λέω αυτό διότι σε μια συζήτηση η οποία είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο τις πυρκαγιές και τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας εσείς επιλέξατε να αναλώσετε τα πρώτα 18-20 λεπτά της ομιλίας σας συζητώντας για διάφορα θέματα και επιχειρώντας για ακόμα μια φορά να ταυτίσετε τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση και η προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είναι, είναι μια προσπάθεια η οποία αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2023», είπε.
«Δεν είμαστε η μόνη χώρα που έχει αυτό το πρόβλημα», είπε για τις φωτιές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης εκεί που το ίδιο το Σύνταγμα το απαιτεί.

«Εδώ και 3 μήνες προσπαθεί ο Πρόεδρος της Βουλής να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να επιλέξουμε καινούργιο Συνήγορο του Πολίτη του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και 7 μήνες. Έχουμε προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο πιστεύουμε ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να μπορεί να επιτελέσει αυτό το ρόλο και σίγουρα το πρόσωπο αυτό δεν προέρχεται από το δικό μας πολιτικό χώρο, αυτό δεν αμφισβητείται. Εδώ και 3 μήνες δεν έχουμε απάντηση. Τι θέλουμε δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση να έρθουμε και να πούμε ότι καταργούμε τα 3/5 της πλειοψηφίας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μια μίνιμουμ συνεννόηση, όταν έρχεται η νέα δημοκρατία να προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο εν πάση περιπτώσει είναι πολύ πιο κοντά στο δικό σας πολιτικό χώρο», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές εξήγησε ότι δεν πανηγύρισε και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος. «Όχι εγώ ούτε υπουργός ούτε κανείς στην πυροσβεστική μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν μία φωτιά μπαίνει στον αστικό ιστό και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξαναδούμε επιχειρησιακά», σημείωσε και εξήγησε ότι πρέπει να σκεφτούμε τις ζώνες που μπορούμε να δημιουργήσουμε προστασίας μεταξύ του αστικού ιστού και του δάσους.

«Δεν είμαστε η μόνη χώρα που έχει αυτό το πρόβλημα υπάρχει ορολογία στη διεθνή βιβλιογραφία για αυτές τις ζώνες όπου αστικός ιστός βρίσκεται κοντά ή μέσα στο δάσος και είναι οι πιο δύσκολες φωτιές αυτές να αντιμετωπιστούν», επισήμανε.
«Fake news» τα περί ανεμογεννητριών

Ο πρωθυπουργός επανήλθε λίγο αργότερα στην κριτική προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καθαρίσει όλα τα δάση όλης της χώρας δεν είναι εφικτό. Κάνουμε προτεραιοποίηση σε αυτά που είπατε ότι πρέπει να κάνουμε προτεραιοποίηση. Πολλά από αυτά που είπατε είναι ακριβώς αυτά που κάνουμε. Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, έστω κι αν είναι με περιτύλιγμα σκληρής κριτικής», ανέφερε, λέγοντας ότι χιλιάδες χιλιόμετρα καθαρίστηκαν και διευρύνθηκαν οι αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, χαρακτήρισε fake news τα περί ανεμογεννητριών, λέγοντας ότι ήδη επιτρέπεται η τοποθέτησή τους σε δάση και δεν απαιτείται να καούν. «Σταματήστε με τα fake news», είπε.

Σημαντική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων και η ιστορία του κόσμου είναι γεμάτη από αυτούς οι οποίοι πρώτοι και πάνω από όλα αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από άλλους.

«Νομίζω ότι η συζήτηση περί πατριωτισμού είναι λίγο άχαρη. Ο πατριωτισμός δεν είναι μια έννοια την οποία χρειάζεται να τη διαφημίσουν. Ο πατριωτισμός είναι μια στάση ζωής και πολιτικής και το πόσο πατριώτης είναι κάποιος φαίνεται μέσα από τις συμπεριφορές του και τις δράσεις του. Έχω μιλήσει πολλές φορές για την παράταξη την οποία έχω την τιμή να ηγούμαι και το πόσο έμφαση δίνουμε στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων μετά από πολλά χρόνια, με το αν προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας δίκαια και αποτελεσματικά όπως κάναμε στον Έβρο και κάνουμε κάθε νερά στα νησιά», σημείωσε.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο