Ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν

Εκρήξεις σε Τεχεράνη και Καράτζ – Χτυπήθηκαν 20 στρατιωτικές εγκαταστάσεις – Δεύτερο κύμα επιθέσεων τα ξημερώματα στο Σιράζ – Πάνω από 100 αεροπλάνα συμμετείχαν στην επίθεση – Το Ιράν απειλεί με αντίποινα

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, όπως μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Μετά τον πρώτο γύρο επιθέσεων του Ισραήλ στην Τεχεράνη γύρω στις 2 τα ξημερώματα, ακολούθησε και νέο κύμα επιθέσεων λίγο μετά τις 04:40 τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις ισραηλινές δυνάμεις να στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα το νέο κύμα επιθέσεων είχε στόχο βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου. Πάνω από 100 αεροπλάνα συμμετείχαν στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένου και του F-35 αιχμής.

«Το καθεστώς του Ιράν και οι πληρεξούσιοί του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

«Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Yoav Gallant παρόντες στο στρατιωτικό συμβούλιο μετά την επίθεση στο Ιράν

Ο Νετανιάχου πραγματοποιεί αξιολόγηση ασφαλείας με τον Γκάλαντ και τους αρχηγούς ασφαλείας

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι αξιολογούν την κατάσταση ασφαλείας, λέει το γραφείο του, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 5:40 καθώς ο στρατός πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.

«Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διενεργεί αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας στην αεροπορική βάση στην Kirya (υπουργείο Άμυνας) με τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του στρατού, τον αρχηγό της Μοσάντ και τον επικεφαλής της Shin Bet», αναφέρει το γραφείο του.

Ο υποστράτηγος Χαλεβί δίνει εντολές για χτυπήματα στο Ιράν μαζί με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας

Το IDF δημοσιεύει μια εικόνα του Αρχηγού του Επιτελείου Υποστράτηγου Herzi Halevi να δίνει εντολές για τα πλήγματα στο Ιράν από το κέντρο διοίκησης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποστράτηγο Tomer Bar.

Σε τρία κύματα η επίθεση

Σύμφωνα με τον Axios, το αποψινό πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν περιελάμβανε τρία κύματα. Tο πρώτο επικεντρώθηκε σε χώρους αεράμυνας, ενώ το δεύτερο και το τρίτο στόχευαν βάσεις πυραύλων και drone, μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

Η επίθεση σημειώθηκε σε τρία μεγάλα κύματα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Το δεύτερο και το τρίτο κύμα στόχευσαν ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, χτυπώντας πάνω από 20 στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με τον Axios και τους New York Times. Πάνω από 100 αεροπλάνα συμμετείχαν στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του F-35 αιχμής, σύμφωνα με τον Walla.

Το Ιράν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει λάβει αναφορές για τραυματισμούς από τα πλήγματα.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεύθυνε τις επιθέσεις από ένα ασφαλές συγκρότημα στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Οι Ισραηλινοί Στρατοί επιτίθενται επί του παρόντος σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε δήλωση. «Αυτό είναι απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδοποιήθηκαν από το Ισραήλ πριν από τα χτυπήματά του σε στόχους στο Ιράν, αλλά δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Στρατιωτικές βάσεις στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο