Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε λίγο μετά τις 7 το πρωί το πλοίο που μετέφερε τη σορό του 3χρονου Άγγελου, του αγοριού που άφησε την τελευταία του πνοή μετά την κακοποίηση από τη μητέρα του και τον σύντροφό της.
Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν και συγγενείς του βιολογικού πατέρα του 3χρονου Άγγελου προκειμένου να υποδεχθούν τη σορό του αλλά και να μάθουν λεπτομέρειες για την κηδεία του αδικοχαμένου παιδιού. Η ξαδέλφη του πατέρα μίλησε στο protothema.gr για τον πόνο που βιώνει η οικογένεια του από την απώλεια του Άγγελου εκφράζοντας, παράλληλα, την οργή του για όσα έζησε το παιδί στα χέρια της 26χρονης και του 44χρονου συντρόφου της.
«Προσπαθούμε να μάθουμε πότε και που θα γίνει η κηδεία, μακάρι να μάθουμε γιατί ο πατέρας θέλει να είναι μαζί του. Το παιδί, δυστυχώς, δεν το είχαμε μαζί μας. Είχε επαφές με το παιδί ένα διάστημα αλλά μετά αυτή το πήρε, εξαφανίστηκε και έφυγε. Μακάρι να είχαμε καταλάβει τι συμβαίνει, να το είχαμε πάρει το παιδί δίπλα μας ξανά. Ο Δημήτρης, όπως γνωρίζω, ήταν στην Κρήτη μεταμφιεσμένος.
Επειδή υπάρχουν απειλές για τη ζωή του και επειδή δεν έχει αναγνωρίσει το παιδί. Δεν έχουμε άλλα λόγια να πούμε και άλλα δάκρυα να χύσουμε. Ήταν να φέρει το παιδί πίσω γιατί είχε 8 μήνες να δει το παιδί από κοντά. Το παιδάκι του έλεγε ‘μπαμπά έλα πάρε’ και αυτοί δεν το έδιναν», αναφέρει η ίδια.
Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, η κηδεία του 3χρονου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με το αγγελτήριο να προκαλεί ανατριχίλα.
Στο ανυπόγραφο κείμενο αναφέρονται τα εξής: «Καλό ταξίδι Αγγελέ μας. Είναι το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για εσένα, να πας με αξιοπρέπεια στον Παράδεισο μαζί με τους αγγέλους σαν εσένα, γιατί εδώ έζησες μόνο την Κόλαση».
Μετά τον άδικο θάνατο του Άγγελου, η γιαγιά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του και έτσι η καρδιά του 3χρονου θα μεταμοσχευθεί σε τρίχρονο παιδί στο Βερολίνο της Γερμανίας και οι νεφροί σε έναν 37χρονο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στο ιστορικό του παιδιού αλλά και την γενναία απόφαση που έλαβε η γιαγιά του για την δωρεά οργάνων ενώ τονίζει πως αυτή η απόφαση αποτελεί «παράδειγμα προς μίμηση».
Η υπόκλιση των χειρουργών στον Άγγελο
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων του μικρού Άγγελου, οι γιατροί κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μικρού παιδιού που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή.
«Ενός λεπτού σιγή» από τις χειρουργικές ομάδες, ως ελάχιστος φόρος τιμής, στο μικρό Άγγελο, που χάρισε ζωή σε ασθενείς συνανθρώπους μας. Θερμές ευχαριστίες στη Διοίκηση, στη ΜΕΘ Παίδων και σε όλο το προσωπικό του Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου, όπως επίσης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του Ηρακλείου, για την άριστη συνεργασία. Απέραντος σεβασμός προς τη γιαγιά του μικρού αγοριού για την απόφαση της δωρεάς. Ευελπιστούμε η πράξη της αυτή να απαλύνει τον ανείπωτο πόνο της» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
"Ενός λεπτού σιγή" από τις χειρουργικές ομάδες, ως ελάχιστος φόρος τιμής, στο μικρό Άγγελο, που χάρισε ζωή σε ασθενείς...
Posted by Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων on Monday, February 3, 2025
«Είδα το κορμί του και είπα “Θεέ μου, τι πάμε να κάνουμε;”»
Ο Βασίλης Βούγας, διευθυντής χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων, μίλησε στο STAR για τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχτηκαν στο ΠΑΓΝΗ: ««Εγώ πρώτος όταν είδα το μικρό κορμάκι του είπα “ω Θεέ μου, τι πάμε να κάνουμε τώρα; Πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε ζωτικά μοσχεύματα από ένα τόσο μικρό κορμί;”».
«Η μεγάλη συγκίνηση που νιώθει ένας άνθρωπος, ένας πατέρας, που βλέπει ένα κορμάκι πάνω στο χειρουργικό τραπέζι για αφαίρεση οργάνων… Είναι τρομερά συγκινητική και συνταρακτική στιγμή αλλά και μια στιγμή που πρέπει να μιλήσει η εμπειρία, το καθήκον, η επιστήμη. Γιατί με την αφαίρεση των μοσχευμάτων θα σωθούν άλλοι άνθρωποι».
«Ήταν πραγματικά μια πολύ συγκινητική στιγμή, μια στιγμή που βλέπεις έναν μικρό ήρωα. Ήταν ένας άγγελος επί γης και τώρα είναι άγγελος στον ουρανό», ανέφερε.
Τον 3χρονο αποχαιρέτισαν γιατροί και νοσηλευτές. «Ήταν μια φορτισμένη κατάσταση όλο το βράδυ γιατί ζήσαμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα αν δουλεύαμε στη μονάδα Παίδων ή στα χειρουργεία, την αγωνία της κοινωνίας για να κρατηθεί το παιδί στη ζωή που δυστυχώς δεν τα κατάφερε», δήλωσε ο Δημήτρης Βρυσάλης, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιούλη Μενουδάκου, είπε πως «ήταν ένα από τα δυσκολότερα περιστατικά που έχουμε χειριστεί. Παρακολουθώντας την υπόθεση απευχόμασταν τη δωρεά γιατί θα σήμαινε και τον θάνατο του Άγγελου».