Μουλκιώτης:Η κυβέρνηση υπονομεύει την βιώσιμη ανάπτυξη στον κόλπο της Δομβραίνας

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η κυβέρνηση υπονομεύει την βιώσιμη ανάπτυξη στον κόλπο της Δομβραίνας».

Ο Γιώργος Μουλκιώτης,  Βουλευτής Βοιωτίας – Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη με συνυπογράφοντα τον Φραγκίσκο Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου – Τομεάρχη Ενάργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με Κοινοβουλευτική Παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητούν από την Κυβέρνηση απαντήσεις για την υπονόμευση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης του Κόλπου της Δομβραίνας και των παράλιων οικισμών της περιοχής.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές εκφράζουν τις εύλογες ενστάσεις τους  στην εγκατάσταση δύο πιλοτικών θαλάσσιων φωτοβολταϊκών της εταιρείας «ΡΕΑ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» στον Κόλπο Δομβραίνας. Πρόκειται για μια προστατευμένη περιοχή από το Δίκτυο Natura 2000, στην οποία φέρεται ότι το εν λόγω έργο θα καταλάβει επί της συνολικής έκτασης των 30.000 στρεμμάτων του κόλπου της Δομβραίνας, το 30%, ήτοι το 1/3 αυτού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της περιοχής του τέως Δήμου Θίσβης του Δήμου Θηβαίων,  αποτελεί μια έντονα περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται και το γεγονός ότι παρά τις οδηγίες της Ε.Ε. το ΥΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, συνθήκη που συνεπάγεται, αφενός την λανθασμένη χωροθέτησή τους και αφετέρου τη δικαιολογημένη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Επισημαίνεται ακόμη, ότι «……Τόσον ο κόλπος της Δομβραίνας όπως και η περιοχή της Δομβραίνας, με υφιστάμενη επιβάρυνση της λειτουργίας του λιμανιού στο Βαθύ της ΒΙ.ΠΕ. Βίσβης, την προοπτική ανάπτυξης νέων Αιολικών Πάρκων (ΑΣΠΗΕ), νέων σταθμών Φωτοβολταϊκών, μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και του εν λόγω έργου, δεν θα έχει πλέον καμία προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και θα υπονομεύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής εκτός των άλλων, συγκεκριμένα στην Αλυκή, στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Γιάννη και το Βαθύ».

Κατόπιν των ανωτέρω οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό σαφείς απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: 

1. Για ποιο λόγο το ΥΠΕΝ προβαίνει σε χορήγηση αδειών σε ήδη επιβαρυμένη περιοχή σε έργα ΑΠΕ που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο της αναλογούμενης πανελλαδικά παραγωγής, έχοντας ουσιαστικά εξαντλήσει τα περιθώρια κορεσμού, με αποτέλεσμα να επιτείνεται έτι περαιτέρω η τοπική επιβάρυνση;

2. Πώς το ΥΠΕΝ, με την έκδοση των συγκεκριμένων αποφάσεων, ελλείψει Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, διασφαλίζει την ανάπτυξη των περιοχών της Δομβραίνας, την τουριστική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής εκτός των άλλων, συγκεκριμένα στην Αλυκή, στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Γιάννη  και το  Βαθύ, με την κατάληψη του 1/3 της  θαλάσσιας επιφάνειας, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αναλογίας και τον υπέρμετρο κορεσμό και την εν συνόλω επιβάρυνση της περιοχής;

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο