Νέα έρευνα: Ποιες τροφές προστατεύουν από τα γκρίζα μαλλιά;

Θα μπορούσε η διατροφή να διατηρήσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας όσο περνάνε τα χρόνια και να «φρενάρει» την εμφάνιση των γκρίζων που αποκαλύπτουν και την ηλικία μας;

Ίσως να μπορούσε, λένε τώρα οι επιστήμονες μετά από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μια νέας έρευνας.

Αναλυτικά σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τους Masashi Kato και Takumi Kagawa, το γκριζάρισμα των μαλλιών ίσως μπορεί τελικά να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αποφευχθεί.

Στην έρευνά τους οι μελετητές εντόπισαν ένα αντιοξειδωτικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της διαδικασίας.

Η μελέτη τους αναδεικνύει ως μια πιθανή λύση για τη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών τη λουτεολίνη.

Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που απαντάται σε λαχανικά όπως το σέλινο, το μπρόκολο, τα καρότα, τα κρεμμύδια και οι πιπεριές.
Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις τριών αντιοξειδωτικών – λουτεολίνη, εσπερετίνη και διοσμετίνη- σε ποντίκια που εκτρέφονταν ειδικά για να εμφανίζουν γκριζάρισμα παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

–Τα ποντίκια που έλαβαν λουτεολίνη διατήρησαν το μαύρο χρώμα στο τρίχωμά τους.

-Εκείνα που δεν έλαβαν σταδιακά γκριζάρισαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το αν η λουτεολίνη εφαρμόστηκε εξωτερικά ή χορηγήθηκε εσωτερικά.

Ο δρ. Kato εξέφρασε την έκπληξή του για τα ευρήματα: «Αναμέναμε ότι όλα τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν το γκριζάρισμα, ωστόσο μόνο η λουτεολίνη παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα, υποδηλώνοντας ότι έχει μια μοναδική φαρμακευτική δράση στην πρόληψη του γκριζαρίσματος των μαλλιών».
Πώς λειτουργεί η λουτεολίνη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος της λουτεολίνης συνδέεται στενά με τις ενδοθηλίνες, πρωτεΐνες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική επικοινωνία.

Η λουτεολίνη διατήρησε την έκφραση των ενδοθηλινών και του υποδοχέα τους, διασφαλίζοντας έτσι υγιείς οδούς σηματοδότησης και συμβάλλοντας στη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία και είναι υπεύθυνα για το χρώμα των μαλλιών και τα οποία συνήθως μειώνονται με τη γήρανση.

Οι ερευνητές σημείωσαν, επιπλέον, ότι η λουτεολίνη είχε ελάχιστες επιδράσεις στους κύκλους ανάπτυξης της τρίχας, υποδεικνύοντας ότι η πρωταρχική της δράση εστιάζει στον χρωματισμό κι όχι στην πυκνότητα των μαλλιών.

«Αυτός ο στοχευμένος μηχανισμός καθιστά τη λουτεολίνη έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα υποψήφιο για την πρόληψη του γκριζαρίσματος των μαλλιών», πρόσθεσε ο δρ. Kato.
Οι προοπτικές

Τα ευρήματα ανοίγουν πολλά υποσχόμενους δρόμους για πρακτικές εφαρμογές.

Η λουτεολίνη είναι ήδη διαθέσιμη, τόσο για τοπική εξωτερική χρήση, όσο και ως από του στόματος μορφή συμπληρώματος, καθιστώντας την ένα βιώσιμο στοιχείο για θεραπείες περιποίησης μαλλιών.

Εάν η μελλοντική έρευνα επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά της στους ανθρώπους, τα προϊόντα με βάση τη λουτεολίνη θα μπορούσαν να γίνουν βασικό προϊόν για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους καθώς γερνούν.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνήσουμε αν οι αντιγηραντικές ιδιότητες της λουτεολίνης επεκτείνονται και σε άλλες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μαλλιών», σημείωσε από την πλευρά του ο δρ. Kagawa.

Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, τα εν λόγω ευρήματα προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά σε μια πιθανή φυσική θεραπεία για τη γήρανση των μαλλιών.

Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική, η λουτεολίνη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη φροντίδα των μαλλιών, προσφέροντας μια επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη νεανική τους εμφάνιση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ: https://www.nagoya-u.ac.jp/researchinfo/result-en/2025/02/20250206-01.html

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο