Για το 2025 προβλέπονται αυξήσεις μισθών σημαντικά υψηλότερες από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 5,6%, η οποία θα προέλθει κυρίως από την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας και το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές αμοιβές και οι αμοιβές ανά μισθωτό θα επιβραδυνθούν ελαφρώς, σημειώνοντας αύξηση 5,6% το 2025, έναντι 5,9% το 2024. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε υποχώρηση του ρυθμού ανόδου του κόστους εργασίας.
Οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα
Στον επιχειρηματικό τομέα, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 υπογράφηκαν 184 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, καλύπτοντας 126.371 μισθωτούς. Από αυτές, οι 67 προέβλεπαν αυξήσεις μισθών, ενώ οι υπόλοιπες δεν περιλάμβαναν μισθολογικές ρυθμίσεις.
Οι μισθολογικές εξελίξεις στον δημόσιο τομέα
Στον δημόσιο τομέα, οι δαπάνες για αμοιβές υπαλλήλων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2% το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024, βάσει ταμειακών στοιχείων. Ωστόσο, το 2025, η αύξηση τόσο των συνολικών αμοιβών όσο και των αμοιβών ανά μισθωτό αναμένεται να επιβραδυνθεί.
Παράλληλα, η παραγωγικότητα θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, συμβάλλοντας έτσι στη συγκράτηση του ρυθμού ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι το 2025 οι αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη θα συγκρατηθούν, σύμφωνα με τον δείκτη παρακολούθησης των μισθών από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της ΕΚΤ (17/12/2024), η εκτίμηση για το 2025 κάνει λόγο για αύξηση μισθών κατά 3,2%, ενώ το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να υποχωρήσει στο 32%.
Εξαιρουμένων των εφάπαξ πληρωμών, όπως αποζημιώσεις και μπόνους, η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη για το 2025 ανέρχεται στο 3,8% για τους εργαζομένους που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Για σύγκριση, το 2024 η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων στην Ευρωζώνη ήταν 4,7%, ενώ η μέση κάλυψη των εργαζομένων από ενεργή συλλογική σύμβαση διαμορφώθηκε στο 47,4%.
Η ελληνική πραγματικότητα
Ο δείκτης παρακολούθησης μισθών της ΕΚΤ αντανακλά τις μόνιμες αυξήσεις μισθών που προκύπτουν από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση των μισθών, αν και το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων στην Ευρωζώνη βαίνει μειούμενο.
Στην Ελλάδα, η αύξηση των μισθών το 2025 αναμένεται να είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που αποδίδεται στις ειδικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.