Η λίμνη Παμβώτιδα, η δεύτερη αρχαιότερη λίμνη της Ευρώπης μετά τη λίμνη της Οχρίδας, γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων,
αποτελεί το καμάρι των Γιαννιωτών. Στα βόρεια δεσπόζει επιβλητικά το όρος Μιτσικέλι, που καθρεφτίζεται στα ήρεμα νερά της, ενώ στα νότια διακρίνονται οι ανατολικές πλαγιές του Τόμαρου. Η λίμνη σχηματίζεται από τα νερά τριών κύριων πηγών – της Ντραμπάντοβας, του Σεντενίκου και της Κρύας – που αναβλύζουν από τους πρόποδες του Μιτσικελίου.
Η Παμβώτιδα, γνωστή και ως “λίμνη των θρύλων και των παραδόσεων”, είναι στενά συνδεδεμένη με την τραγική ιστορία της κυρά Φροσύνης, της όμορφης Γιαννιώτισσας αρχόντισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αλή Πασάς την έπνιξε στα νερά της μαζί με άλλες 16 γυναίκες τον Ιανουάριο του 1801.
![](https://i0.wp.com/permissos.gr/wp-content/uploads/2025/02/GIANNENA-2.webp?resize=640%2C436&ssl=1)
Τα γλυκά νερά της λίμνης καλύπτουν μια έκταση 23 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μέσο βάθος 4-5 μέτρα, ενώ σε ορισμένα σημεία φτάνει έως και τα 13 μέτρα. Η λίμνη αποτελεί τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η περίμετρός της αγγίζει τα 33 χιλιόμετρα, το μήκος της ανέρχεται στα 8 χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος της φτάνει τα 5,5 χιλιόμετρα στο ευρύτερο σημείο της.
Η Παμβώτιδα αποτελεί ένα ευαίσθητο και εξαιρετικής σημασίας οικοσύστημα, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000). Φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως καραβίδες, γουλιανούς, κυπρίνους, αγριόπαπιες, χέλια, καθώς και πολλά αμφίβια και μεταναστευτικά πουλιά. Παράλληλα, η λίμνη αποτελεί πολύτιμη πηγή ζωής για την τοπική οικονομία, κυρίως μέσω της αλιείας, ενώ λειτουργεί και ως σύγχρονο κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, όπως αγώνες κωπηλασίας, σκι και καγιάκ-κανό.